Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGM3052016959ENSTRÜMENTAL GIDA ANALİZLERİZorunlu354
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıdalarda analizlerinde kullanılan analitik teknikler, enstrümental analiz teknikleri, spektroskopik ve kromatografik tekniklerle ilgili bilgiler vermektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye ŞAHİN
Öğrenme Çıktıları
1Enstrümental gıda analizlerinin amaç ve kapsamını öğrenir
2Spektroskopik ve Kromatografik teknikleri öğrenir
3Enstrümantal cihazları ve ekipmanları kullanma yeteneğini kazanır
4Takım çalışmalarında iş paylaşımı ve zaman yönetimini öğrenirler
5Laboratuvar deneylerinin yürütülmesi, analiz ve ortaya çıkan sorunlar ile ilgilenme konusunda pratik kazanırlar
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıda analizinde analitik teknikler, Enstrümental analiz teknikleri, Spektroskopi; UV-Görünür bölge, floresas, atomik, infrared ve nükleer manyetik rezonans, Kromatografik teknikler; kolonlar, HPLC, CG, MS
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Enstrümantal Analiz Teknikleri ve Temel İlkeler22
2Elektromagnetik Spektrum, Spektroskopi Teknikleri ve Temel İlkeler22
3Refraktometri ve Kullanım Alanları, Refraktometre Çeşitleri, Refraktometrenin Mevcut Kullanım Alanları ve Son Gelişmeler22
4 Polarimetri, Polarimetreler ve Kullanım Alanları, Polarimetri Alanındaki Son Gelişmeler22
5Elektromagnetik Spektrum, Kolorimetreler, Spektrofotometreler, UV/VIS Spektroskopisinin Kullanım Alanları.22
6 Florometri ve Kemilüminesans Tekniğinin Temel Özellikleri ve Kullanım Alanları22
7 IR Spektroskopisi ve Temel Çalışma Prensibi, IR Spektroskopisi Çeşitleri ve Kullanım Alanları, Raman Spektroskopisi22
8ARASINAV
9Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi (AAS), Alev Fotometresi, Tekniği ve Kullanım Alanları,22
10Nükleer Manyetik Rezonans (NMR) çalışma prensipleri, çeşitleri, örnek hazırlama ve kullanım alanları. 22
11Kütle Spektroskopisi Çeşitler ve Kullanım Alanları, Örnek hazırlama, X-Işınları Spektroskopisinin Temel Prensibi ve Kullanım Alanları22
12Kromatografi Teknikleri, Kromatografinin Temel Mekanizması, Kromatografi Metotlarının sınıflandırılması, Gaz Kromatografisi (GC), Çalışma prensibi, kısımları, örnek hazırlama ve kullanım alanları. 22
13İyon Değiştirme Kromatografisi, Adsorpsiyon Kromatografisi, Jel-Filtrasyon Kromatografisi, Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi (HPLC), Çalışma prensipleri, kısımları, örnek hazırlama ve kullanım alanları. 22
14Kağıt Kromatografisi, İnce Tabaka Kromatografisi, Süper Kritik Akışkan Kromotografisi (SFC)22
15Elektroforezin Genel Teorisi, Elektroforez Çeşitleri ve Gıda Analizlerindeki Uygulamaları22
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Yetim, H., Çam, M. 2009. Enstrümental Gıda Analizleri. Erciyes Üniv. Yayınları No:175 2. Hışıl, Y; Enstrümental Gıda Analizleri I, II, III ; 4.Baskı, 2004, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayın No: 30, 31, 41 Ege Üniversitesi Basımevi-İzmir ; I.Cilt 218 sayfa, II.Cilt 192 sayfa, III.Cilt 142 sayfa 3. Kılıç, E., Köseoglu, F., Yılmaz, H. 2000. Instrumental Analysis / Enstrümantal Analiz (Skoog, Holler, Nieman) Çeviri Bilim Yayınları 4. D.M.West.1971.Principles of Instrumental Analysis. Holt, Rinehart and Winston, Inc.New 4.Ewing,G.W.1988.Instrumental Methods of Chemical Analysis .5th Ed. McGraw Hill Book Company p.538
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Quiz111
Derse Katılım14456
Uygulama/Pratik717
Laboratuvar919
Problem Çözümü313
Tartışma313
Soru-Yanıt313
Deney919
Bireysel Çalışma14114
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma313
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma166
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma166
Okuma313
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)127
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1444324   34    
ÖÇ25554 4   34    
ÖÇ33333 45  34    
ÖÇ4        4545554
ÖÇ52222 44 444    
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00