|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZGM3052016959 | ENSTRÜMENTAL GIDA ANALİZLERİ | Zorunlu | 3 | 5 | 4 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Gıdalarda analizlerinde kullanılan analitik teknikler, enstrümental analiz teknikleri, spektroskopik ve kromatografik tekniklerle ilgili bilgiler vermektir.
| Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye ŞAHİN | Öğrenme Çıktıları | 1 | Enstrümental gıda analizlerinin amaç ve kapsamını öğrenir | 2 | Spektroskopik ve Kromatografik teknikleri öğrenir | 3 | Enstrümantal cihazları ve ekipmanları kullanma yeteneğini kazanır | 4 | Takım çalışmalarında iş paylaşımı ve zaman yönetimini öğrenirler | 5 | Laboratuvar deneylerinin yürütülmesi, analiz ve ortaya çıkan sorunlar ile ilgilenme konusunda pratik kazanırlar |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok
| Dersin İçeriği | Gıda analizinde analitik teknikler, Enstrümental analiz teknikleri, Spektroskopi; UV-Görünür bölge, floresas, atomik, infrared ve nükleer manyetik rezonans, Kromatografik teknikler; kolonlar, HPLC, CG, MS | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Enstrümantal Analiz Teknikleri ve Temel İlkeler | 2 | 2 | 2 | Elektromagnetik Spektrum, Spektroskopi Teknikleri ve Temel İlkeler | 2 | 2 | 3 | Refraktometri ve Kullanım Alanları, Refraktometre Çeşitleri, Refraktometrenin Mevcut Kullanım Alanları ve Son Gelişmeler | 2 | 2 | 4 | Polarimetri, Polarimetreler ve Kullanım Alanları, Polarimetri Alanındaki Son Gelişmeler | 2 | 2 | 5 | Elektromagnetik Spektrum, Kolorimetreler, Spektrofotometreler, UV/VIS Spektroskopisinin Kullanım Alanları. | 2 | 2 | 6 | Florometri ve Kemilüminesans Tekniğinin Temel Özellikleri ve Kullanım Alanları | 2 | 2 | 7 | IR Spektroskopisi ve Temel Çalışma Prensibi, IR Spektroskopisi Çeşitleri ve Kullanım Alanları, Raman Spektroskopisi | 2 | 2 | 8 | ARASINAV | | | 9 | Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi (AAS), Alev Fotometresi, Tekniği ve Kullanım Alanları, | 2 | 2 | 10 | Nükleer Manyetik Rezonans (NMR) çalışma prensipleri, çeşitleri, örnek hazırlama ve kullanım alanları. | 2 | 2 | 11 | Kütle Spektroskopisi Çeşitler ve Kullanım Alanları, Örnek hazırlama, X-Işınları Spektroskopisinin Temel Prensibi ve Kullanım Alanları | 2 | 2 | 12 | Kromatografi Teknikleri, Kromatografinin Temel Mekanizması, Kromatografi Metotlarının sınıflandırılması, Gaz Kromatografisi (GC), Çalışma prensibi, kısımları, örnek hazırlama ve kullanım alanları. | 2 | 2 | 13 | İyon Değiştirme Kromatografisi, Adsorpsiyon Kromatografisi, Jel-Filtrasyon Kromatografisi, Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi (HPLC), Çalışma prensipleri, kısımları, örnek hazırlama ve kullanım alanları. | 2 | 2 | 14 | Kağıt Kromatografisi, İnce Tabaka Kromatografisi, Süper Kritik Akışkan Kromotografisi (SFC) | 2 | 2 | 15 | Elektroforezin Genel Teorisi, Elektroforez Çeşitleri ve Gıda Analizlerindeki Uygulamaları | 2 | 2 | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | 1. Yetim, H., Çam, M. 2009. Enstrümental Gıda Analizleri. Erciyes Üniv. Yayınları No:175
2. Hışıl, Y; Enstrümental Gıda Analizleri I, II, III ; 4.Baskı, 2004, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayın No: 30, 31, 41 Ege Üniversitesi Basımevi-İzmir ; I.Cilt 218 sayfa, II.Cilt 192 sayfa, III.Cilt 142 sayfa
3. Kılıç, E., Köseoglu, F., Yılmaz, H. 2000. Instrumental Analysis / Enstrümantal Analiz (Skoog, Holler, Nieman) Çeviri Bilim Yayınları
4. D.M.West.1971.Principles of Instrumental Analysis. Holt, Rinehart and Winston, Inc.New 4.Ewing,G.W.1988.Instrumental Methods of Chemical Analysis .5th Ed. McGraw Hill Book Company p.538 | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Quiz | 1 | 1 | 1 | Derse Katılım | 14 | 4 | 56 | Uygulama/Pratik | 7 | 1 | 7 | Laboratuvar | 9 | 1 | 9 | Problem Çözümü | 3 | 1 | 3 | Tartışma | 3 | 1 | 3 | Soru-Yanıt | 3 | 1 | 3 | Deney | 9 | 1 | 9 | Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 | Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 3 | 1 | 3 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 | Okuma | 3 | 1 | 3 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 4 | 4 | 4 | 3 | 2 | 4 | | | | 3 | 4 | | | | | ÖÇ2 | 5 | 5 | 5 | 4 | | 4 | | | | 3 | 4 | | | | | ÖÇ3 | 3 | 3 | 3 | 3 | | 4 | 5 | | | 3 | 4 | | | | | ÖÇ4 | | | | | | | | | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | ÖÇ5 | 2 | 2 | 2 | 2 | | 4 | 4 | | 4 | 4 | 4 | | | | |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|
|
|