Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGM3032016959TEMEL İŞLEMLER IZorunlu354
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıda mühendisliği alanında uygulanan temel işlemleri mühendislik prensipleriyle açıklayarak tanıtmak, bu işlemlerde kullanılan endüstriyel makineler konusunda bilgi vermek
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Işıl BARUTÇU MAZI
Öğrenme Çıktıları
1Gıda mühendisliği alanında uygulanan temel işlemler konusunda bilgi sahibi olur
2Uygulanan temel işlemler sırasında kullanılan gıda endüstri makineleri konusunda bilgi sahibi olur
3Temel mühendislik, gıda bilimi, termodinamik ve matematik bilgilerini yeni öğrendiği bilgiler ile birleştirerek uygulayabilme becerisine sahip olur
4Bir gıda işletmesinde gerektiğinde uygulanan temel işlemler ile ilgili hesaplamaları yapabilir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Hammaddeye uygulanan birincil işlemler: temizleme, sınıflandırma, ayırma. Boyut küçültme, eleme işlemi, karıştırma, emülsiyon hazırlama, filtrasyon işlemi, çökelme ve tortulaşma, merkezkaç süreçleri. Fazlar arasında denge bağıntıları, absorpsiyon, damıtma, ekstraksiyon, liçing, , yüzerme.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Hammaddenin temizlenmesi, kuru ve yaş temizleme yöntemleri, sınıflandırma ve ayırma işlemleri
2Boyut küçültme işlemleri, boyut küçültmede enerji ve güç gereksinimi, gıdalarda boyut küçültme ekipmanları, homojenizasyon, eleme işlemi, elek analizi
3Gıda endüstrisinde kullanılan karıştırma sistemleri, karıştırıcı tanklarda ısı aktarımı ve güç gereksinimi
4Filtrasyon işlemi, gıda endüstrisinde kullanılan filtrasyon sistemleri, filtrasyon teorisi
5Çökelme ve tortulaşma, merkezkaç ayırma süreçleri: merkezkaç çökelme veya tortulaşma, merkezkaç süzme, siklon seperatörler
6Gaz-sıvı ayırma işlemleri: Fazlar arasında denge bağıntıları, tek ve çoklu denge teması aşamaları, fazlar arasında kütle aktarımı
7Absorpsiyon
8Ara sınav
9Absorpsiyon
10Damıtma
11Damıtma
12Sıvı-sıvı özütleme (Ekstraksiyon)
13Sıvı-sıvı özütleme (Ekstraksiyon)
14Sıvı-katı özütleme (Liçing)
15Yüzerme
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ders Kitabı / Malzemesi Geankoplis C. J., 2011. Taşınma Süreçleri ve Ayırma Süreci İlkeleri, dördüncü basım, İzmir Güven Kitapevi, İzmir Saldamlı, İ.; E. Saldamlı. 2004. Gıda Endüstrisi Makinaları. Savaş Yayınevi, Ankara İlave Kaynak McCabe, W.L., Smith, J.C. and Harriott, P., 2005. Unit Operations of Chemical Engineering. Seventh Edition. McGraw Hill International Edition Bird, R.B., Stewart, W.E., Lightfoot, E.N.,2002. Transport Phenomena. 2nd Edition. John Wiley and Sons, Inc.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Bireysel Çalışma14456
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma6636
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma155
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma155
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)134
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1514534434  3113
ÖÇ2   3 35 1      
ÖÇ3515     5      
ÖÇ451553  53      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00