|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZGM3032016959 | TEMEL İŞLEMLER I | Zorunlu | 3 | 5 | 4 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Gıda mühendisliği alanında uygulanan temel işlemleri mühendislik prensipleriyle açıklayarak tanıtmak, bu işlemlerde kullanılan endüstriyel makineler konusunda bilgi vermek | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Yrd. Doç. Dr. Işıl BARUTÇU MAZI | Öğrenme Çıktıları | 1 | Gıda mühendisliği alanında uygulanan temel işlemler konusunda bilgi sahibi olur | 2 | Uygulanan temel işlemler sırasında kullanılan gıda endüstri makineleri konusunda bilgi sahibi olur | 3 | Temel mühendislik, gıda bilimi, termodinamik ve matematik bilgilerini yeni öğrendiği bilgiler ile birleştirerek uygulayabilme becerisine sahip olur | 4 | Bir gıda işletmesinde gerektiğinde uygulanan temel işlemler ile ilgili hesaplamaları yapabilir |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Hammaddeye uygulanan birincil işlemler: temizleme, sınıflandırma, ayırma. Boyut küçültme, eleme işlemi, karıştırma, emülsiyon hazırlama, filtrasyon işlemi, çökelme ve tortulaşma, merkezkaç süreçleri. Fazlar arasında denge bağıntıları, absorpsiyon, damıtma, ekstraksiyon, liçing, , yüzerme. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Hammaddenin temizlenmesi, kuru ve yaş temizleme yöntemleri, sınıflandırma ve ayırma işlemleri | | | 2 | Boyut küçültme işlemleri, boyut küçültmede enerji ve güç gereksinimi, gıdalarda boyut küçültme ekipmanları, homojenizasyon, eleme işlemi, elek analizi | | | 3 | Gıda endüstrisinde kullanılan karıştırma sistemleri, karıştırıcı tanklarda ısı aktarımı ve güç gereksinimi | | | 4 | Filtrasyon işlemi, gıda endüstrisinde kullanılan filtrasyon sistemleri, filtrasyon teorisi | | | 5 | Çökelme ve tortulaşma, merkezkaç ayırma süreçleri: merkezkaç çökelme veya tortulaşma, merkezkaç süzme, siklon seperatörler | | | 6 | Gaz-sıvı ayırma işlemleri: Fazlar arasında denge bağıntıları, tek ve çoklu denge teması aşamaları, fazlar arasında kütle aktarımı | | | 7 | Absorpsiyon | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Absorpsiyon | | | 10 | Damıtma | | | 11 | Damıtma | | | 12 | Sıvı-sıvı özütleme (Ekstraksiyon) | | | 13 | Sıvı-sıvı özütleme (Ekstraksiyon) | | | 14 | Sıvı-katı özütleme (Liçing) | | | 15 | Yüzerme | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Ders Kitabı / Malzemesi
Geankoplis C. J., 2011. Taşınma Süreçleri ve Ayırma Süreci İlkeleri, dördüncü basım, İzmir Güven Kitapevi, İzmir
Saldamlı, İ.; E. Saldamlı. 2004. Gıda Endüstrisi Makinaları. Savaş Yayınevi, Ankara
İlave Kaynak
McCabe, W.L., Smith, J.C. and Harriott, P., 2005. Unit Operations of Chemical Engineering. Seventh Edition. McGraw Hill International Edition
Bird, R.B., Stewart, W.E., Lightfoot, E.N.,2002. Transport Phenomena. 2nd Edition. John Wiley and Sons, Inc.
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 14 | 2 | 28 | Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 | Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 6 | 6 | 36 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 5 | 1 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | | | 3 | 1 | 1 | 3 | ÖÇ2 | | | | 3 | | 3 | 5 | | 1 | | | | | | | ÖÇ3 | 5 | 1 | 5 | | | | | | 5 | | | | | | | ÖÇ4 | 5 | 1 | 5 | 5 | 3 | | | 5 | 3 | | | | | | |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|
|
|