Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGM3012016959GIDA MİKROBİYOLOJİSİ IZorunlu354
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıdalarda bulunan mikroorganizmalarla ilgili temel kavramlar, gıdaların mikrobiyal kontaminasyon kaynakları, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların üremesini etkileyen faktörler, gıda bozulmaları, gıda kaynaklı hastalıklar ve gıda koruma yöntemleri ile ilgili bilgiler vermektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd.Doç.Dr.Bekir Gökçen MAZI
Öğrenme Çıktıları
1Gıda ile mikroorganizma arasındaki ilişkiyi anlar
2Gıdalarda mikroorganizmaların büyümesini etkileyen faktörleri anlar
3Mikroorganizmaların, gıdalarda meydana getirdiği yararlı ve zararlı faaliyetlerinin tanınması
4Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkların tanımlanması, olası etkileri ve kontolü
5Takım çalışmalarında iş paylaşımını ve zaman yönetimini öğrenirler
6Labaratuvar deneylerinin yürütülmesi, analizi ve ortaya çıkan sorunlar ile ilgilenme konusunda pratik kazanırlar
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Mikroorganizmaların sınıflaması, mikroorganizmaların tabiattaki dağilimi ve özellikler. Bakteriler, küfler, mayalar. Gıdalara bulaşan önemli mikroorganizmalar, mikroorganizmaların gıdalara bulaşma yolları. Gıdalarda mikroorganizma gelişimini ekileyen iç ve dış faktörler, gıdaların mikrobiyolojik analizi, indikatör mikroorganizmalar. Gıda kaynaklı hastalıklar, gıda kaynaklı patojenlerin epidemiyolojisi ve kontrolü.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Mikroorganizma gıda ilişkileriYaygın olarak kullanılan bazı mikrobiyolojik aparatların tanıtılması
2Gıdalarda önemli mikroorganizmalar, BakterilerBesiyeri hazırlama
3Gıdalarda önemli mikroorganizmalar, MayalarSaf kültürleri izole etmek için teknikler
4Gıdalarda önemli mikroorganizmalar, KüflerSayım yöntemleri
5Mikrobial bulaşma kaynaklarıGıdalarda maya ve küf sayımı
6Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörlerMikroorganizmaların mikroskobik inceleme
7Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörlerGram boyama
8Ara Sınav
9Gıdalarda indikatör mikroorganizmalarIMViC Test
10Gıda kaynaklı mikrobial hastalıklarIMViC Test
11Gıda kaynaklı mikrobial hastalıklarMikroorganizmaların fiziksel ve kimyasal faktörlerle kontrol altında tutulması, Sıcaklığın büyüme üzerine etkisi
12Kontaminasyonun önlenmesi ve mikroorganizmaların uzaklaştırılmasıOzmotik basınçın büyüme üzerine etkisi
13Mikrobiyal gelişmenin inhibisyonupH'nın büyüme üzerine etkisi
14Mikroorganizmaların öldürülmesiAntiseptiklerin büyüme üzerine etkisi
15Mikroorganizmaların öldürülmesiAntibiyotiklerin büyüme üzerine etkisi
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Ünlütürk, A., Turantas,F. Gıda Mikrobiyolojisi. Mengi Tan Basımevi, İzmir, 1999. 2. ÖZDEMIR, S., SERT, S. Gıda Mikrobiyolojisi Tatbikat Notları, Atatürk Üni. Ziraat Fak. Yayınları, Erzurum, 1994. 3. Erkmen, O. (ed) “Gıda Mikrobiyolojisi”, Efil Yayınevi, Ankara, 2010.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Laboratuvar10110
Soru-Yanıt717
Takım/Grup Çalışması4728
Deney10110
Rapor Hazırlama10110
Rapor Sunma10110
Bireysel Çalışma14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma166
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma166
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)133
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1  3 4          
ÖÇ2 43 3          
ÖÇ3  3 54        4
ÖÇ4    55 55     3
ÖÇ5         5 5 4 
ÖÇ6 5      53353  
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00