Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZGM3012016959 | GIDA MİKROBİYOLOJİSİ I | Zorunlu | 3 | 5 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Gıdalarda bulunan mikroorganizmalarla ilgili temel kavramlar, gıdaların mikrobiyal kontaminasyon kaynakları, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların üremesini etkileyen faktörler, gıda bozulmaları, gıda kaynaklı hastalıklar ve gıda koruma yöntemleri ile ilgili bilgiler vermektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Yrd.Doç.Dr.Bekir Gökçen MAZI |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıda ile mikroorganizma arasındaki ilişkiyi anlar | 2 | Gıdalarda mikroorganizmaların büyümesini etkileyen faktörleri anlar | 3 | Mikroorganizmaların, gıdalarda meydana getirdiği yararlı ve zararlı faaliyetlerinin tanınması | 4 | Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkların tanımlanması, olası etkileri ve kontolü | 5 | Takım çalışmalarında iş paylaşımını ve zaman yönetimini öğrenirler | 6 | Labaratuvar deneylerinin yürütülmesi, analizi ve ortaya çıkan sorunlar ile ilgilenme konusunda pratik kazanırlar |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Mikroorganizmaların sınıflaması, mikroorganizmaların tabiattaki dağilimi ve özellikler. Bakteriler, küfler, mayalar. Gıdalara bulaşan önemli mikroorganizmalar, mikroorganizmaların gıdalara bulaşma yolları. Gıdalarda mikroorganizma gelişimini ekileyen iç ve dış faktörler, gıdaların mikrobiyolojik analizi, indikatör mikroorganizmalar. Gıda kaynaklı hastalıklar, gıda kaynaklı patojenlerin epidemiyolojisi ve kontrolü. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Mikroorganizma gıda ilişkileri | | Yaygın olarak kullanılan bazı mikrobiyolojik aparatların tanıtılması | 2 | Gıdalarda önemli mikroorganizmalar, Bakteriler | | Besiyeri hazırlama | 3 | Gıdalarda önemli mikroorganizmalar, Mayalar | | Saf kültürleri izole etmek için teknikler | 4 | Gıdalarda önemli mikroorganizmalar, Küfler | | Sayım yöntemleri | 5 | Mikrobial bulaşma kaynakları | | Gıdalarda maya ve küf sayımı | 6 | Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler | | Mikroorganizmaların mikroskobik inceleme | 7 | Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler | | Gram boyama | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Gıdalarda indikatör mikroorganizmalar | | IMViC Test | 10 | Gıda kaynaklı mikrobial hastalıklar | | IMViC Test | 11 | Gıda kaynaklı mikrobial hastalıklar | | Mikroorganizmaların fiziksel ve kimyasal faktörlerle kontrol altında tutulması, Sıcaklığın büyüme üzerine etkisi | 12 | Kontaminasyonun önlenmesi ve mikroorganizmaların uzaklaştırılması | | Ozmotik basınçın büyüme üzerine etkisi | 13 | Mikrobiyal gelişmenin inhibisyonu | | pH'nın büyüme üzerine etkisi | 14 | Mikroorganizmaların öldürülmesi | | Antiseptiklerin büyüme üzerine etkisi | 15 | Mikroorganizmaların öldürülmesi | | Antibiyotiklerin büyüme üzerine etkisi | 16 | Final Sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Ünlütürk, A., Turantas,F. Gıda Mikrobiyolojisi. Mengi Tan Basımevi, İzmir, 1999.
2. ÖZDEMIR, S., SERT, S. Gıda Mikrobiyolojisi Tatbikat Notları, Atatürk Üni. Ziraat Fak. Yayınları, Erzurum, 1994.
3. Erkmen, O. (ed) “Gıda Mikrobiyolojisi”, Efil Yayınevi, Ankara, 2010.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 10 | 1 | 10 |
Soru-Yanıt | 7 | 1 | 7 |
Takım/Grup Çalışması | 4 | 7 | 28 |
Deney | 10 | 1 | 10 |
Rapor Hazırlama | 10 | 1 | 10 |
Rapor Sunma | 10 | 1 | 10 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | | 3 | | 4 | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | | 4 | 3 | | 3 | | | | | | | | | | | ÖÇ3 | | | 3 | | 5 | 4 | | | | | | | | | 4 | ÖÇ4 | | | | | 5 | 5 | | 5 | 5 | | | | | | 3 | ÖÇ5 | | | | | | | | | | 5 | | 5 | | 4 | | ÖÇ6 | | 5 | | | | | | | 5 | 3 | 3 | 5 | 3 | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|