Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZGM2072016959 | GIDA KİMYASI | Zorunlu | 2 | 3 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin temel gıda bileşenleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye ŞAHİN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Temel gıda içerikleri hakkınad bilgi sahibi olmak | 2 | Gıda içerikleri ile kimyasal reaksiyonlarını öğrenmek |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Gıdalarda makro (su, karbonhidratlar, proteinler, lipitler) ve mikro (vitaminler, mineraller, pigmentler, tat ve koku maddeleri, organik asitler) yapıtaşlarının kimyası ve reaksiyonları. Bu bileşenlerde meydana gelebilecek değişikliklerin gıda üzerindeki etkileri, uygulamalar. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Gıda Kimyasına Giriş | | | 2 | Karbonhidrat Kimyası | | | 3 | Karbonhidrat Kimyası devam… | | | 4 | Lipit Kimyası | | | 5 | Lipit Kimyasına devam | | | 6 | Protein Kimyası | | | 7 | Protein Kimyası devam… | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Enzimler ve proteinler | | | 10 | Su Kimyası | | | 11 | Vitaminler
| | | 12 | Mineraller | | | 13 | Doğal Toksik Maddeler | | | 14 | Kontaminantlar | | | 15 | Gıda Katkı Maddeleri | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Demirci, M., 2012. Gıda Kimyası. Onur grafik, Gıda teknolojijisi yayın no: 40, 292 sayfa.
2. Saldamlı, İ. 1998. Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi Yayın., Ankara, 527 sayfa
3. Belitz, H.-D., Grosch, W., Schieberle, P.; 2008, Lehrbuch der Lebensmittelchemie, Springer Berlin Heidelberg |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 4 | 4 |
Final Sınavı | 1 | 5 | 5 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 5 | 2 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 2 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 9 | 3 | 27 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|