Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGM2072016959GIDA KİMYASIZorunlu234
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin temel gıda bileşenleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye ŞAHİN
Öğrenme Çıktıları
1Temel gıda içerikleri hakkınad bilgi sahibi olmak
2Gıda içerikleri ile kimyasal reaksiyonlarını öğrenmek
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıdalarda makro (su, karbonhidratlar, proteinler, lipitler) ve mikro (vitaminler, mineraller, pigmentler, tat ve koku maddeleri, organik asitler) yapıtaşlarının kimyası ve reaksiyonları. Bu bileşenlerde meydana gelebilecek değişikliklerin gıda üzerindeki etkileri, uygulamalar.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda Kimyasına Giriş
2Karbonhidrat Kimyası
3Karbonhidrat Kimyası devam…
4Lipit Kimyası
5Lipit Kimyasına devam
6Protein Kimyası
7Protein Kimyası devam…
8Ara sınav
9Enzimler ve proteinler
10Su Kimyası
11Vitaminler
12Mineraller
13Doğal Toksik Maddeler
14Kontaminantlar
15Gıda Katkı Maddeleri
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Demirci, M., 2012. Gıda Kimyası. Onur grafik, Gıda teknolojijisi yayın no: 40, 292 sayfa. 2. Saldamlı, İ. 1998. Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi Yayın., Ankara, 527 sayfa 3. Belitz, H.-D., Grosch, W., Schieberle, P.; 2008, Lehrbuch der Lebensmittelchemie, Springer Berlin Heidelberg
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav144
Final Sınavı155
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma14228
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma5210
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma5210
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma9327
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)126
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1             44
ÖÇ2             54
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00