|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZGM1092016959 | GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ | Zorunlu | 1 | 1 | 3 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Gıda mühendisliği mesleği ve meslek etiğinin önemini anlatmak, gıda mühendisliği eğitiminin konuları hakkında genel bilgi sağlamak, gıda ile ilgili güncel konular hakkında bilgi vererek öğrencilerin gıda mühendisliği alanına ilgisini artırmak. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Yrd. Doç. Dr. Işıl BARUTÇU MAZI, Yrd. Doç. Dr. Bekir Gökçen MAZI | Öğrenme Çıktıları | 1 | Gıda mühendisliği mesleği ve meslek etiğinin önemini kavrar | 2 | Gıda mühendisliği eğitiminin konuları hakkında genel bilgi sahibi olur | 3 | Gıda Mühendisliği eğitiminde temel bilimlerin önemini kavrar | 4 | Gıda güvenliğinin önemini kavrar | 5 | Gıda ile ilgili güncel konularda bilgi sahibi olur |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Gıda Mühendisliği mesleği, eğitimi ve geleceği, mesleki etik, boyutlar ve birimler, gıda güvenliği, gıda hijyeni,gıda bileşenleri, gıda bozulmaları, gıda mühendisliğinde temel işlemler, gıda muhafaza yöntemleri, paketleme ve depolama | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Gıda Mühendisliği mesleği, eğitimi ve geleceği, mesleki etik | | | 2 | Boyutlar ve birimler | | | 3 | Gıda güvenliği | | | 4 | Gıda hijyeni | | | 5 | Gıda bileşenleri: Su, karbonhidratlar, proteinler, enzimler | | | 6 | Gıda bileşenleri: Lipitler, vitaminler, mineraller | | | 7 | Gıda bozulmaları | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Gıda mühendisliğinde temel işlemler: temizleme, boyut küçültme, eleme, karıştırma, emülsiyon hazırlama | | | 10 | Gıda mühendisliğinde temel işlemler: Filtrasyon çökelme ve tortulaşma, merkezkaç süreçleri, membran ayırma süreçleri | | | 11 | Gıda mühendisliğinde temel işlemler: Absorpsiyon, damıtma, ekstraksiyon, liçing, kristallendirme, yüzerme, evaporasyon, ekstrüzyon | | | 12 | Gıda muhafazasında temel ilkeler, ısıl işlemlerle gıda muhafaza, pastörizasyon, sterilizasyon, dondurarak, soğutarak muhafaza | | | 13 | Tütsüleme, kurutma, asitlendirme, ışınlama yöntemi ile muhafaza | | | 14 | Gıda muhafazada yeni teknolojiler | | | 15 | Paketleme ve depolama | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Ders Kitabı / Malzemesi :
Ders notları
İlave Kaynak:
Gıda Muhafaza, Editör: Susuz Alanyalı,2009. Anadolu Üniversitesi Yayını No:1948, Eskişehir.
Saldamlı İ., 2005. Gıda Kimyası, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara
Geankoplis C. J., 2011. Taşınma Süreçleri ve Ayırma Süreci İlkeleri, dördüncü basım, İzmir Güven Kitapevi, İzmir
Saldamlı, İ., Saldamlı E., 2004. Gıda Endüstrisi Makinaları. Savaş Yayınevi. Ankara
Singh R.P, Heldman, D.R., 1993. Introduction to Food Engineering, Academic Press, Inc., USA.
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 14 | 2 | 28 | Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 1 | | | | 5 | 5 | 2 | 2 | 2 | 1 | | | 3 | 2 | 2 | ÖÇ2 | 1 | | | | 2 | 4 | 3 | 2 | 2 | | | | 2 | 2 | 2 | ÖÇ3 | 2 | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ4 | | | | | 5 | 5 | 1 | 2 | 2 | 1 | | | | | 2 | ÖÇ5 | | | | | 2 | 5 | | 2 | 2 | | | | | | |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|
|
|