Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGM1092016959GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞZorunlu113
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıda mühendisliği mesleği ve meslek etiğinin önemini anlatmak, gıda mühendisliği eğitiminin konuları hakkında genel bilgi sağlamak, gıda ile ilgili güncel konular hakkında bilgi vererek öğrencilerin gıda mühendisliği alanına ilgisini artırmak.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Işıl BARUTÇU MAZI, Yrd. Doç. Dr. Bekir Gökçen MAZI
Öğrenme Çıktıları
1Gıda mühendisliği mesleği ve meslek etiğinin önemini kavrar
2Gıda mühendisliği eğitiminin konuları hakkında genel bilgi sahibi olur
3Gıda Mühendisliği eğitiminde temel bilimlerin önemini kavrar
4Gıda güvenliğinin önemini kavrar
5Gıda ile ilgili güncel konularda bilgi sahibi olur
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıda Mühendisliği mesleği, eğitimi ve geleceği, mesleki etik, boyutlar ve birimler, gıda güvenliği, gıda hijyeni,gıda bileşenleri, gıda bozulmaları, gıda mühendisliğinde temel işlemler, gıda muhafaza yöntemleri, paketleme ve depolama
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda Mühendisliği mesleği, eğitimi ve geleceği, mesleki etik
2Boyutlar ve birimler
3Gıda güvenliği
4Gıda hijyeni
5Gıda bileşenleri: Su, karbonhidratlar, proteinler, enzimler
6Gıda bileşenleri: Lipitler, vitaminler, mineraller
7Gıda bozulmaları
8Ara Sınav
9Gıda mühendisliğinde temel işlemler: temizleme, boyut küçültme, eleme, karıştırma, emülsiyon hazırlama
10Gıda mühendisliğinde temel işlemler: Filtrasyon çökelme ve tortulaşma, merkezkaç süreçleri, membran ayırma süreçleri
11Gıda mühendisliğinde temel işlemler: Absorpsiyon, damıtma, ekstraksiyon, liçing, kristallendirme, yüzerme, evaporasyon, ekstrüzyon
12Gıda muhafazasında temel ilkeler, ısıl işlemlerle gıda muhafaza, pastörizasyon, sterilizasyon, dondurarak, soğutarak muhafaza
13Tütsüleme, kurutma, asitlendirme, ışınlama yöntemi ile muhafaza
14Gıda muhafazada yeni teknolojiler
15Paketleme ve depolama
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ders Kitabı / Malzemesi : Ders notları İlave Kaynak: Gıda Muhafaza, Editör: Susuz Alanyalı,2009. Anadolu Üniversitesi Yayını No:1948, Eskişehir. Saldamlı İ., 2005. Gıda Kimyası, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara Geankoplis C. J., 2011. Taşınma Süreçleri ve Ayırma Süreci İlkeleri, dördüncü basım, İzmir Güven Kitapevi, İzmir Saldamlı, İ., Saldamlı E., 2004. Gıda Endüstrisi Makinaları. Savaş Yayınevi. Ankara Singh R.P, Heldman, D.R., 1993. Introduction to Food Engineering, Academic Press, Inc., USA.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma155
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)89
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ11   552221  322
ÖÇ21   24322   222
ÖÇ32              
ÖÇ4    551221    2
ÖÇ5    25 22      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00