|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZBB3062018956 | ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ | Zorunlu | 3 | 6 | 3 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | • Sera kurulacak yerde aranan özellikler, sera yapıları, iklim kontrolü, sera sebzelerinin ekonomik önemi, yetiştirilme istekleri, yetiştirme teknikleri, bakım işleri ve hasadı hakkında bilgi kazandırmaktır. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Doç. Dr. Atnan UĞUR | Öğrenme Çıktıları | 1 | Sera kurulacak yerde aranan özellikler, sera yapıları ve serada iklim kontrolü hakkında bilgi sahibidir | 2 | Sera sebzelerinin yetiştirilmesini bilir | 3 | Sera sebzelerinin ekolojik istekleri konusunda bilgi sahibidir. | 4 | Sera sebzelerinin olgunluk ve hasat zamanı ile hasat sonrası işlemleri bilir |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | | Dersin İçeriği | • Sera kavramı, ülkemiz ve dünyada seracılık
• Seracılığın tarihçesi ve gelişimi
• Sera tipleri, alçak ve yüksek tüneller
• Sera yapı ve örtü malzemelerinin özellikleri
• Sera yerinin seçimine etki eden faktörler,
• Serada ekolojik faktörler ve seracılıkta yetiştiriciliğe etki eden diğer faktörler
• Domates, hıyar, patlıcan, biber, salata-marulun ve yeşilliklerin serada yetiştiriciliği ve seracılıkta alternatif üretim teknikleri
| Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Örtü altı yetiştiriciliği dersinin içeriği | | | 2 | Seranın tanımı, dünyada ve ülkemizde seracılık | | | 3 | Sera yapı elemanları ve özellikleri, örtü malzemeleri | | | 4 | Seralarda iklim kontrolü | | | 5 | Seralarda sulama sistemleri | | | 6 | Seralarda toprak hazırlığı | | | 7 | Sebze fide üretimi | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Serada domates yetiştirme teknikleri ve bakım işleri I | | | 10 | Serada domates yetiştirme teknikleri ve bakım işleri II | | | 11 | Serada hıyar yetiştirme teknikleri ve bakım işleri | | | 12 | Serada patlıcan yetiştirme teknikleri ve bakım işleri | | | 13 | Serada biber yetiştirme teknikleri ve bakım işleri | | | 14 | Serada salata-marul yetiştirme teknikleri ve bakım işleri | | | 15 | Serada yeşillik (yeşil soğan, maydanoz, ıspanak vs.) yetiştirme teknikleri ve bakım işleri | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | SevgicanYüksel, A.N., 2004. Sera Yapım Tekniği. (4. Baskı), Hasad Yayıncılık Ltd. Şti. Altan Matbaası, Üsküdar, İSTANBUL.
Aybak, H.Ç., 2002. Salata/Marul Yetiştiriciliği. Hasad Yayıncılık Ltd. Şti. Altan Matbaası, Kadıköy, İSTANBUL
Tüzel Y., Gül A., 2008. Seralarda İyi Tarım Uygulamaları. Tibyan Yayıncılık, 172 s.
Aybak, H.Ç., ve Kaygısız, H., 2004. Domates. Hasad Yayıncılık Ltd. Şti. Ege Basım, Üsküdar, İSTANBUL.
Aybak, H.Ç., ve Kaygısız, H., 2004. Hıyar Yetiştiriciliği. Hasad Yayıncılık Ltd. Şti. Altan Matbaası, Üsküdar, İSTANBUL.
A., 1999. Örtüaltı Sebzeciliği. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayın No. 528, İzmir | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 14 | 3 | 42 | Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 6 | 1 | 6 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 6 | 2 | 12 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | | | | 3 | 3 | | | | | 4 | | | | ÖÇ2 | | 5 | | 4 | 4 | 4 | | | | | | | | ÖÇ3 | | | 5 | | | | | | | | | | | ÖÇ4 | | 4 | | 5 | | | | | | | | | |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|
|
|