Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZBB2082016956 | GENEL SEBZECİLİK | Zorunlu | 2 | 4 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
• Sebze kavramı, sebzeciliğin ekonomisi, ülkemizde ve dünyada sebze üretim alanları hakkında bilgi vermek
• Sebze üretimi üzerine etki eden ekolojik faktörler
• Sebzecilikte bakım işleri ve pazarlama hakkında bilgi kazandırmaktır
|
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Assist. Prof. Dr. Atnan UĞUR |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Sebzeler ve sebzelerde kültürel işlemler hakkında bilgi sahibidir. | 2 | Sebzelerde yetiştirme yerleri hazırlamayı bilir | 3 | Sebze yetiştiriciliğinde ekolojik faktörlerin etkileri konusunda bilgi sahibidir. | 4 | Sebzelerde hasat ve hasat sonrası işlemleri bilir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
• Sebze kavramı
• Sebzelerin botanik sınıflandırmaları
• Sebzelerin insan beslenmesi ve sağlığı üzerindeki etkileri
• Sebzeciliğin ekonomisi, ülkemizde ve dünyada sebze üretimi
• Sebze kültüründe ekolojik faktörler
• Sebze üretim yerleri ve bakım işleri ve kültürel uygulamalar
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Sebze kavramı
| | | 2 | Sebzeciliğin tarihçesi
| | | 3 | Sebzelerin insan beslenmesi ve sağlığı bakımından önemi
| | | 4 | Kültür sebzelerinde botanik sınıflandırma
| | | 5 | Dünyada ve ülkemizde sebzecilik faaliyetleri-ekonomisi
| | | 6 | Sebze yetiştirmede ekolojik faktörler
| | | 7 | Sebze bahçesi kurma
| | | 8 | Arasınav
| | | 9 | Sebzecilikte toprak ve toprak işleme
| | | 10 | Sebzecilikte ekim, dikim
| | | 11 | Sebze bahçelerinde bakım işleri
| | | 12 | Sebzecilikte sulama
| | | 13 | Sebzecilikte gübreleme
| | | 14 | Sebzecilikte hastalık ve zararlılar
| | | 15 | Sebzecilikte hasat ve hasat sonrası işlemler, pazarlama
| | | 16 | Dönem sonu sınavı
| | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Şeniz, V., Özgür, M., Sivritepe, Ö.,Özer, M. H., 1995. Sebzecilik. AnadoluÜniversitesiAçıkÖğretimFakültesi, T.C. AnadoluÜniversitesiYayınları No: 864, AçıkÖğretimFakültesiYayınları No: 458, AnadoluÜniversitesi Web-OfsetTesisleri, ESKİŞEHİR
2. Günay, A., 1982. Genel Sebze Yetiştiriciliği Cilt I. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Çağ Matbaası, ANKARA.
3. Şeniz, V., 1992. Genel Sebzecilik. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ders Notları: 53, BURSA.
4. Vural, H., Eşiyok, D., ve Duman, İ., 2000. Kültür Sebzeleri-Sebze Yetiştirme. EÜ Basımevi. Bornova, İZMİR..
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 3 | 1 | 3 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 4 | 1 | 4 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 3 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ2 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 3 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ3 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 3 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|