Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZBB4032016956 | BAHÇE BİT. HASAT VE MUHAFAZA | Zorunlu | 4 | 7 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
• Meyve ve sebze türlerinde hasat zamanını tespit etmek,
• Uygun hasat yöntemlerini kullanmak,
• Ürünleri depolama ve pazara hazırlamanın gerekliliğini kavrama |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Burhan ÖZTÜRK |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Meyve ve sebzeleri zamanında hasat eder. | 2 | Bahçe ürünlerinin depolanmasını bilir ve uygun koşullarda depolar. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
• Bahçe ürünlerinin genel özellikleri
• Meyve gelişimi ve hücresel değişimler
• Biyokimyasal gelişim
• Fizyolojik gelişim
• Hasat öncesi dönemde gelişmeyi etkileyen faktörler
• Hasat zamanının saptanması
• Hasadın yapılışı
• Ürün standardizasyonu
• Paketleme ve paketleme evi işlemleri
• Depolama sistemleri
• Ürünlerin pazara hazırlanması |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Bahçe ürünlerinin genel özellikleri | | | 2 | Meyve gelişimi ve hücresel değişimler | | | 3 | Biyokimyasal gelişim | | | 4 | Fizyolojik gelişim | | | 5 | Hasat öncesi dönemde gelişmeyi etkileyen faktörler | | | 6 | Hasat zamanının saptanması | | | 7 | Hasat zamanının saptanması | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Hasadın yapılışı | | | 10 | Hasadın yapılışı | | | 11 | Ürün standardizasyonu | | | 12 | Depolama sistemleri | | | 13 | Depolama sistemleri | | | 14 | Depolama sistemleri | | | 15 | Ürünlerin pazara hazırlanması | | | 16 | Yarıyıl sonu sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1 Ders Notları
2 Karaçalı, İ., 2006, Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, No: 494
3 Kader, A. A., 1995. Postharvest Technology of Horticultural Crops. Cooperative Extension Univ. Of California, Division of Agri. And Natural Resources. California, USA
4 Wills R., Graham D., McGlasson B., Joyce D., 1998. Postharvest: An Introduction to the Physiology and Handling of Fruit, Vegetables and Ornamentals, CABI Publishing.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Quiz | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 10 | 1 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 12 | 1 | 12 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|