Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZBB2052016956 | MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİ | Zorunlu | 2 | 3 | 2 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
• Kültür mantarının üretim yerleri hakkında bilgi vermek
• Öğrencilere kompost hazırlamayı öğretmek
• Mantarda üretim aşamalarını ve kültürel uygulamaları öğretmek ve bu işlemlere ait bilgi kazandırmaktır.
|
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Yrd. Doç. Dr. Atnan UĞUR |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Kültür mantarının yetiştirilme yerleri hakkında bilgi sahibidir | 2 | Kültür mantarında kompost hazırlamayı bilir | 3 | Kültür mantarının yetiştirme aşamalarını bilir ve gerekli bakım işlemlerini uygular | 4 | Kültür mantarında hasat ve hasat sonrası işlemleri bilir |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
• Mantarın tarihçesi
• Mantarın ekonomik, sağlık ve besin değeri
• Mantarın morfolojisi
• Mantarın biyolojisi
• Mantarın sistematiği
• Mantarınekolojisi
• Mantar yetiştirme yerleri, üretim sistemleri ve üretim tekniği
• Kompost hazırlığı
• Mantar üretim aşamaları
• Sıcaklık kontrol, havalandırma
• Mantar tüketim şekilleri
• Mantar eldesi ve hasat
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Mantar yetiştiriciliğinin tarihçesi
| | | 2 | Mantarın biyolojik yapısı, bitkiler alemindeki yeri, morfolojik özellikleri, biyolojisi, besin değeri ve beslenme açısından önemi
| | | 3 | Dünyada ve ülkemizde mantar üretimi ve ekonomik özellikleri
| | | 4 | Mantarın ekolojik istekleri ve üretim odalarında iklim kontrolü
| | | 5 | Mantar yetiştirme yerleri- klasik sistem
| | | 6 | Mantarda üretim yerlerinin yapısal özellikleri
| | | 7 | Mantar yetiştirme yerleri, modern mantar yetiştirme yerleri
| | | 8 | Ara sınav
| | | 9 | Mantar yetiştirme sistemleri
| | | 10 | Mantar yetiştirme tekniği- tohumluk miseller üretimi ve aşılama
| | | 11 | Mantar yetiştirme tekniği- Birinci gelişme dönemi
| | | 12 | Mantar yetiştirme tekniği -İkinci gelişme dönemi
| | | 13 | Mantarda hasat ve hasat sonrası yapılan işlemler
| | | 14 | Kültür mantarında hasat sonrası muhafaza ve değerlendirme şekilleri
| | | 15 | Mantarda görülen hastalık ve zararlılar
| | | 16 | Dönem sonu sınavı
| | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Boztok, K., 1990. Mantar Üretim Tekniği. EÜ ZiraatFakültesiYayınları No:489, EÜ Basımevi, Bornova/İZMİR.
2. Erkel, İ., 2000. Kültür Mantarı Yetiştiriciliği. TAV Yayınları, 160 s. YALOVA.
3. Bora, T., Toros, S., ve Özaktan, H., 2004. Kültür Mantarı Hastalıkları Zararlıları ve Savaşımı. Prizma Matbaacılık Ltd. Şti. İZMİR.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | ÖÇ3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | ÖÇ4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 3 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|