Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | YBP2052014872 | BESLENME İLKELERİ | Zorunlu | 2 | 3 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Beslenmenin önemini kavratmak. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenir. | 2 | Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler; hastalıklarda beslenmeyi öğrenir. | 3 | Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler; yaşlılarda ve engellilerde beslenmeyi öğrenir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Beslenme tanımı, beslenmenin önemi ve ilkeleri, besin grupları
Besin ögeleri
Gıdaları satın alma, hazırlama, pişirme ve muhafaza yöntemleri
Sindirim sistemi hastalıklarında beslenme
Diyabette beslenme, yanıklarda beslenme, kanserli hastalarda beslenme
Böbrek hastalıklarında beslenme
Enfeksiyon, sinir sistemi ve solunum sistemi hastalıklarında beslenme
Hastaya yemek yedirme, yaşlılarda beslenme
Yaşlıya yemek yedirme, özel gereksinimli bireylerde beslenme
Beslenme ile ilgili karşılaşılabilecek sorunlar
Özel gereksinimli bireylere yemek yedirme |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Beslenme tanımı, beslenmenin önemi ve ilkeleri, besin grupları | | | 2 | Besin ögeleri | | | 3 | Gıdaları satın alma, hazırlama, pişirme ve muhafaza yöntemleri | | | 4 | Sindirim sistemi hastalıklarında beslenme | | | 5 | Sindirim sistemi hastalıklarında beslenme | | | 6 | Diyabette beslenme, yanıklarda beslenme, kanserli hastalarda beslenme | | | 7 | Böbrek hastalıklarında beslenme | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Enfeksiyon, sinir sistemi ve solunum sistemi hastalıklarında beslenme | | | 10 | Hastaya yemek yedirme, yaşlılarda beslenme | | | 11 | Yaşlıya yemek yedirme, özel gereksinimli bireylerde beslenme | | | 12 | Beslenme ile ilgili karşılaşılabilecek sorunlar | | | 13 | Beslenme ile ilgili karşılaşılabilecek sorunlar | | | 14 | Beslenme ile ilgili karşılaşılabilecek sorunlar | | | 15 | Özel gereksinimli bireylere yemek yedirme | | | 16 | Final sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Kılınç, F.N., Çakır B., Daşgın, (2014). H. Hasta, Yaşlı ve Özel Gereksinimli (Engellilerde) Beslenme. Ankara: Vize Yayıncılık |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 6 | 1 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 12 | 1 | 12 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|