Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | UGT2052013272 | TAHIL TEKNOLOJİSİ I | Zorunlu | 2 | 3 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak tahıl ürünleri üretimini kontrol etme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Öğr. Gör. Ali Göncü |
Öğrenme Çıktıları |
1 | | 2 | | 3 | | 4 | | 5 | | 6 | Tahıl tanesinin yapısını öğrenir. | 7 | Tahılların kalite standartlarının belirler | 8 | Tahılların depolanma koşullarının öğrenir | 9 | Un üretimini kontrol eder. | 10 | İrmik üretimini kontrol eder. | 11 | Bulgur üretimini kontrol eder. | 12 | Ekmek üretimini kontrol eder. | 13 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Tahıl teknolojisinin önemi, tahıl tanesinin yapısı, tahılların depo koşulları, buğdayın kalite standartları, buğday tanesinin işlenme aşamaları ve bu aşamada dikkat edilmesi gereken unsurlar, bulgur, irmik ve ekmek teknolojisi. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Hammaddenin kalitesine göre sınıflandırma | | | 2 | Temizleme
Tavlama
| | | 3 | Tavlama
Öğütme
| | | 4 | Öğütme
Un paçalı
| | | 5 | Buğday paçalı | | | 6 | Şasörleme | | | 7 | Pişirme | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Kurutma | | | 10 | Kabuk soyma
Ayıklama
| | | 11 | Kırma ve kalibrasyon | | | 12 | Hamur bileşenlerinin hazırlanması | | | 13 | Yoğurma | | | 14 | Kitle fermantasyonu
Şekil verme | | | 15 | Son fermantasyon
Pişirme
| | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Elgün, A., Ertugay, Z. (2002) Tahıl İşleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, Erzurum.
Özkaya, H., Özkaya, B. 2005. Öğütme Teknolojisi, Gıda Teknolojisi Yayınları No:30, Sim Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 40 | 40 |
Uygulama/Pratik | 14 | 1 | 14 |
Laboratuvar | 14 | 1 | 14 |
Takım/Grup Çalışması | 14 | 1 | 14 |
Rapor | 1 | 10 | 10 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ3 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ4 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ6 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 2 | 4 | 3 | 2 | 3 | 3 | 4 | ÖÇ7 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 2 | 4 | 3 | 2 | 3 | 3 | 4 | ÖÇ8 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 2 | 4 | 3 | 2 | 3 | 3 | 4 | ÖÇ9 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 2 | 4 | 3 | 2 | 3 | 3 | 4 | ÖÇ10 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 2 | 4 | 3 | 2 | 3 | 3 | 4 | ÖÇ11 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 2 | 4 | 3 | 2 | 3 | 3 | 4 | ÖÇ12 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 2 | 4 | 3 | 2 | 3 | 3 | 4 | ÖÇ13 | | | | | | | | | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|