TR | EN
Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Lisans Programları

ZİRAAT FAKÜLTESİ - TARLA BİTKİLERİ - Lisans



Program Tanımları
Kuruluş
Ordu Ziraat Fakültesi, Karadeniz Teknik Üniversitesine bağlı olarak 1992 yılında açılmış, 2006 yılında yeni kurulan Ordu Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Ziraat Fakültesi’nde 1999 yılına kadar Toprak Bölümü, 1999–2003 yıllarında Bitkisel Üretim ve 2003–2009 yıllarında Ziraat Mühendisliği Programları’nda eğitim-öğretim faaliyetleri yürütülmüştür. Bitkisel Üretim ve Ziraat Mühendisliği programlarındaki öğrenciler ilk üç yıllık ortak temel eğitimden sonra, dördüncü yıl seçmeli olarak Bahçe Bitkileri, Tarla Bitkileri ve Toprak alt programlarında uzmanlık alan eğitimi almışlardır. 2009–2010 eğitim-öğretim yılı itibariyle üniversite giriş sınavı aşamasında bölüm tercihi ile Tarla Bitkileri Bölümü’ne öğrenci alınmaya başlanmıştır. Tarla Bitkileri Bölümü bünyesinde “Endüstri Bitkileri” “Çayır Mera ve Yem Bitkileri” ve “Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller” olmak üzere 3 Anabilim Dalı bulunmaktadır.
Kazanılan Derece
Programı başarı ile tamamlayan öğrencilere ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ - Tarla Bitkileri Bölümü alanında lisans diploması verilir.
Derecenin Düzeyi
Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
1. Lise veya dengi okul diploması, 2. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)’den yeterli puanın alınmış olması.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Türk Yüksek Öğretiminde öncel öğrenimin tanınması süreci tam olarak başlatılmış durumdadır. Ordu Üniversitesi’nin tüm programlarında, eşdeğerliliği Yükseköğretim Kurumu tarafından tanınan fakülteler/enstitüler/yüksekokullar arasında öğrenci transferi yapılabilmektedir. Buna ilaveten, başarılı meslek yüksekokulları mezunları Dikey Geçiş Sınavından (DGS) başarılı olmaları durumunda fakültelerde öğrenim görebilmektedirler. Bu durumda, öğrencilerin kayıt yaptırdıkları fakültede alacakları dersler, önceden meslek yüksekokullarında almış oldukları dersler dikkate alınarak böklümlerce belirlenir. Ayrıca, bölümlerin zorunlu müfredatlarında yer alan İngilizce dersi için güz dönemi başında muafiyet sınavı yapılmaktadır. Bütün öğrenciler bu sınava girme hakkına sahiptir ve sınavdan başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf sayılırlar.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Ziraat Mühendisliği - Tarla Bitkileri Bölümü alanında lisans derecesi elde edebilmek için (Ziraat Mühendisi unvanı kazanmak için) öğrencilerin sağlaması gereken şartlar; 1. Müfredattaki tüm derslerden en az CC derecesiyle geçmiş olmak, 2. 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak, 3. 30 günlük zorunlu staj dönemini başarılı ile tamamlamış olmak 4. Bitirme tezini hazırlamış, sunmuş ve başarılı bir not ile geçmiş olmak.
Program Profili
Tarla Bitkileri alanında Ziraat Mühendisi ihtiyacının karşılanması amacıyla, çağın gereklerine uygun bilgi ve deneyim ile donatılmış, tarım ve tarıma dayalı endüstri sektörünün gereksinim duyduğu ulusal ve uluslar arası düzeydeki güncel bilgilere sahip, tarımda uygulanacak yeni teknikleri geliştirme ve tarıma kazandırma yeteneğine sahip ziraat mühendisleri yetiştirmektir. Tarla Bitkileri Bölümü’nde tahıllar, yemeklik tane baklagiller, endüstri bitkileri ve çayır mera ve yem bitkileri konularındaki zorunlu derslerle mezunlarımızın ülkemizin her bölgesinde çalışabilmelerini sağlayacak bilgiler verilmektedir. Bunların dışında öğrencinin özel ilgi alanlarını geliştirmelerine imkân sağlayacak bölüm dışı ve bölüm içi seçmeli dersler de bulunmaktadır. Mezunlarımız edindikleri teorik ve pratik bilgiler ile bireysel ve disiplinler arası çalışmalar yürütmek suretiyle, zirai problemleri tanımlama ve çözümler geliştirebilme erk ve yeteneğine sahip olacaklardır.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Tarla Bitkileri Bölümü’nden mezun olan Ziraat Mühendisleri öncelikle Tarım Bakanlığı’na Bağlı Tarım il Müdürlükleri’nde, Tarımsal Araştırma Enstitüleri’nde teknik eleman, araştırmacı, uzman ve yönetici olarak görev yapabilirler. Ayrıca tarımsal kooperatif ve üretici birlikleri, tarıma dayalı sanayi sektörü (şeker, un, yem ve yağ fabrikaları), tohumculuk ve tarımsal ilaç firmaları, Çevre ve Orman Bakanlıkları, belediyeler ve üniversiteler gibi kamu ve özel sektör kuruluşlarında görev alabilirler. Bunlara ilaveten, özel çalışma alanlarına göre özel tarımsal işletme kurarak, sevk ve yönetimini yapabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşulu ile lisansüstü programlarında öğrenim görebilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler mesleki uygulama ve bitirme tezi dersleri dışındaki tüm derslerden bir ara sınav ve bir yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna ara sınavın katkısı %40, yılsonu sınavının katkısı ise %60’dır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl/yılsonu sınavından en az 50 ve geçme notu olarak en az 60 (yarıyıl + final) puan alma zorunluluğu vardır. Notlar 4’lü sistemle ifade edilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan derslerin tümünden başarılı olan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı akademik not ortalaması elde eden, bitirme tezini başarıyla tamamlayan ve mesleki staj raporundan geçer not alan öğrenciler ZİRAAT MÜHENDİSİ - Tarla Bitkileri Bölümü unvanı ile mezun olmaya hak kazanırlar.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Cumhuriyet Yerleşkesi, 52200 – Ordu. Telefon: 00 90 452 2345010 Faks: 00 90 452 2346632 E-posta: tarla@odu.edu.tr Web: http://ziraat.odu.edu.tr/bolumler/tarla Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Ş. Metin KARA Telefon: 00 90 452 2345010–1427 Faks: 00 90 452 2346632 E-posta: smkara58@hotmail.com Bölüm Başkan Yardımcısı: Yrd. Doç. Dr. Özbay DEDE Telefon: : 00 90 452 2345010–1424 Faks: 00 90 452 2346632 E-posta: ozbay_dede@hotmail.com
Bölüm Olanakları
Tarla Bitkileri Bölümü’nde, lisans ve lisansüstü eğitim-öğretimin yanı sıra, Karadeniz Bölgesi’nde ekonomik önemi olan tarla bitkilerinin tarımında karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik araştırmalar yapılmaktadır. Bölümde 2 profesör, 2 doçent ve 2 yardımcı doçent olmak üzere tam zamanlı 6 öğretim üyesi ve 6 araştırma görevlisi görev yapmaktadır. Akademik personelin başlıca araştırma alanlarını; tahıllar, yemeklik dane baklagiller ve endüstri bitkileri yetiştirme ve ıslahı, çayır-mera amenajmanı ve ıslahı, yem bitkileri kültürü, tıbbi ve aromatik bitkiler, tarla bitkileri ekolojisi, bitki fizyolojisi, tohumluk üretim ve teknolojisi ve bitki ıslahı oluşturmaktadır. Bölümde 2 adet bitki analiz laboratuarı ve 1 sera mevcut olup, yapılması planlanan araştırmalar kapsamında alt yapı olanakları sürekli olarak geliştirilmektedir.

Program Çıktıları
1Dünya’da ve Türkiye’de tarla bitkilerinin üretimi, tüketimi, kullanımı ve ticareti hakkında bilgi sahibidir
2Tahıllar ve yemeklik dane baklagiller, endüstri bitkileri ve çayır mera yem bitkilerinin sistematiğini, biyolojisini, morfolojisini ve fizyolojisini bilir.
3Tarla bitkilerinin iklim ve toprak isteklerini bilir, tarla tarımında bölge ve bitkiye uygun ekim nöbeti ve yetiştirme tekniklerini belirleme ve uygulama becerisine sahiptir
4Tarla tarımında kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini ve nasıl kullanılacağını ve tarla ürünlerinin hasadı, standardizasyonunu, depolanmasını ve pazarlamasını bilir.
5Tarla bitkilerinin çoğaltma yöntemlerini bilir, tarla bitkilerinde sertifikalı tohumluk üretimi ve pazarlamasını yapabilir
6Tarla bitkilerinin gübrelenmesi, sulama metotları ve yabancı oy kontrolü konusunda bilgi sahibidir, tarla bitkilerinde önemli hastalık ve zararlıları tanır, mücadele yöntemlerini bilir ve uygular
7Tarla bitkilerinin genetiği, bitki ıslahı ve biyoteknoloji konularında ve uygulanan ıslah yöntemleri hakkında yeterli bilgi sahibidir
8Bilimsel düşünme yeteneği kazanmıştır, yeniliklere açıktır, rapor ve proje hazırlar, bağımsız veya ekip içinde bilimsel araştırmalar tasarlar ve yürütür, danışmanlık yapabilir
9Doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve kullanımı, biyolojik çeşitlilik, çevre, güvenli gıda üretimi ve organik tarım bilincine sahiptir
10Tarla bitkileri alanında bir zirai işletmenin kurulumunu bilir ve işletmesini yapabilir, tarla bitkileri üretimindeki sorunları belirleme ve çözümler geliştirebilme becerisi kazanmıştır
11Temel bilimler, Genel Mühendislik ve Ziraat Mühendisliği alanında temel bilgileri ve genel kavramları bilir ve bu bilgileri kullanabilme becerisine sahiptir
12Evrensel ve toplumsal değerlere duyarlı, ahlaki ve mesleki sorumluluk sahibidi; tarımsal, sosyal ve kültürel konularda öncü rol üstlenebilir
13Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğin bilincine erişmiştir, kişisel ve mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmek için bilişim teknolojilerinden etkin bir şekilde yararlanabilir
14Mesleki alanla ilgili yasal mevzuatı bilir ve takip eder; mesleki hak, yetki ve sorumluluklarının farkındadır
15Alanıyla ilgili kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve her türlü bilgi kaynaklarını kullanır, istatistik prensipleri ve araştırma deneme metotlarını uygular
16Tahıllar ve yemeklik dane baklagiller, endüstri bitkileri ve çayır mera yem bitkilerinin sistematiğini, biyolojisini, morfolojisini ve fizyolojisini bilmek
17Standardizasyonun yararları ve amaçlarını irdeleyerek, dünya ve Türkiye’deki sürecini yorumlamak
18• Bitkisel üretimde en önemli ürün grubunu oluşturan serin ve sıcak iklim tahıllarının ile yemeklik baklagil tanelerini karşılaştırmalı olarak tanımak ve öğrenmek

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
TYYÇProgram Çıktıları
111111111111111222
BİLGİ1
BECERİ1
2
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik )1
2
3
4
5
YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik)1
2

Müfredat
D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZTB1192016955 ATATÜRK İLK. VE İNKILAP TARİHİ-I Zorunlu 2 0 0 2
2 ZTB1072016955 BOTANİK I Zorunlu 2 0 0 4
3 ZTB1032016955 FİZİK Zorunlu 2 0 0 3
4 ZTB1212016955 İNGİLİZCE-I Zorunlu 3 0 0 3
5 ZTB1052016955 KİMYA Zorunlu 2 2 0 5
6 ZTB1012016955 MATEMATİK Zorunlu 2 0 0 3
7 ZTB1152016955 TARIM EKONOMİSİ Zorunlu 3 0 0 3
8 ZTB1132016955 TARIMSAL İKLİM BİLGİSİ VE EKOLOJİ Zorunlu 3 0 0 5
9 ZTB1172016955 TÜRK DİLİ-I Zorunlu 2 0 0 2
Toplam 21 2 0 30
 
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZTB1202016955 ATATÜRK İLK. VE İNKILAP TARİHİ-II Zorunlu 2 0 0 2
2 ZTB1102016955 BOTANİK II Zorunlu 2 0 0 4
3 ZTB1142016955 HAYVAN YETİŞTİRME Zorunlu 2 2 0 4
4 ZTB1222016955 İNGİLİZCE-II Zorunlu 3 0 0 3
5 ZTB1062016955 MİKROBİYOLOJİ Zorunlu 2 2 0 4
6 ZTB1082016955 ÖLÇME BİLGİSİ Zorunlu 2 2 0 4
7 ZTB1122016955 TARLA TARIMI İLKELERİ Zorunlu 2 0 0 3
8 ZTB1022016955 TOPRAK BİLGİSİ Zorunlu 2 2 0 4
9 ZTB1182016955 TÜRK DİLİ-II Zorunlu 2 0 0 2
Toplam 19 8 0 30
 
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZTB2012016955 BİTKİ FİZYOLOJİSİ Zorunlu 3 0 0 4
2 ZTB2072016955 BİTKİ KORUMA I Zorunlu 2 2 0 4
3 ZTB2032016955 İSTATİSTİK Zorunlu 3 0 0 4
4 SEC2017955_2_1_2K SEÇMELİ_2_1_2K Seçmeli - - - 0
5 SEC2017955_2_1_3K SEÇMELİ_2_1_3K Seçmeli - - - 0
6 ZTB2112016955 SULAMA VE DRENAJ Zorunlu 2 2 0 4
7 ZTB2092016955 TARIMSAL YAYIM VE İLETİŞİM Zorunlu 2 0 0 2
8 ZTB2052016955 TARLA TARIMINDA MEKANİZASYON Zorunlu 2 2 0 4
Toplam 14 6 0 22
 
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZTB2022016955 ARAŞTIRMA DENEME METOTLARI Zorunlu 3 0 0 5
2 ZTB2102016955 BAHÇE BİTKİLERİ Zorunlu 2 2 0 4
3 ZTB2042016955 BİTKİ BESLEME VE GÜBRELEME Zorunlu 2 2 0 4
4 ZTB2082016955 BİTKİ KORUMA II Zorunlu 2 2 0 4
5 ZTB2062016955 GENETİK Zorunlu 3 0 0 5
6 SEC2017955_2_2_2K SEÇMELİ_2_2_2K Seçmeli - - - 0
7 SEC2017955_2_2_3K SEÇMELİ_2_2_3K Seçmeli - - - 0
Toplam 12 6 0 22
 
5. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZTB3072016955 BAKLAGİL YEM BİTKİLERİ Zorunlu 2 2 0 5
2 ZTB3012016955 BİTKİ ISLAHI Zorunlu 3 0 0 5
3 ZTB3192016955 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ I Zorunlu 2 0 0 2
4 ZTB3052016955 KEYF BİTKİLERİ Zorunlu 3 0 0 4
5 ZTB3172016955 MESLEKİ UYGULAMA I Zorunlu 0 4 0 2
6 SEC2017955_3_1_2K SEÇMELİ_3_1_2K Seçmeli - - - 0
7 SEC2017955_3_1_3K SEÇMELİ_3_1_3K Seçmeli - - - 0
8 ZTB3092016955 TOHUMLUK TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 0 0 4
Toplam 12 6 0 22
 
6. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZTB3042018955 BUĞDAYGİL YEM BİTKİLERİ Zorunlu 2 2 0 4
2 ZTB3222016955 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ II Zorunlu 2 0 0 2
3 ZTB3022018955 LİF BİTKİLERİ Zorunlu 3 0 0 4
4 ZTB3182016955 MESLEKİ UYGULAMA II Zorunlu 0 4 0 2
5 SEC2017955_3_2_2K SEÇMELİ_3_2_2K Seçmeli - - - 0
6 SEC2017955_3_2_3K SEÇMELİ_3_2_3K Seçmeli - - - 0
7 ZTB3202016955 STAJ Zorunlu 0 0 0 8
8 ZTB3102016955 TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER Zorunlu 3 0 0 4
Toplam 10 6 0 24
 
7. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZTB4052016955 ÇAYIR MERA YÖNETİMİ Zorunlu 3 0 0 3
2 ZTB4152018955 MEZUNİYET ÇALIŞMASI-I Zorunlu 0 2 0 2
3 ZTB4032016955 NİŞASTA VE ŞEKER BİTKİLERİ Zorunlu 3 0 0 4
4 SEC2017955_4_1_B SEÇMELİ_4_1_BÖLÜM Seçmeli - - - 0
5 SEC2017955_4_1_S SEÇMELİ_4_1_SOSYAL Seçmeli - - - 0
6 ZTB4012016955 SERİN İKLİM TAHILLARI Zorunlu 3 0 0 3
7 ZTB4072016955 YAĞ BİTKİLERİ Zorunlu 2 2 0 4
Toplam 11 4 0 16
 
8. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZTB4042016955 ÇAYIR MERA ISLAHI Zorunlu 3 0 0 3
2 ZTB4162018955 MEZUNİYET ÇALIŞMASI-II Zorunlu 0 2 0 2
3 SEC2017955_4_2_B SEÇMELİ_4_2_BÖLÜM Seçmeli - - - 0
4 SEC2017955_4_2_S SEÇMELİ_4_2_SOSYAL Seçmeli - - - 0
5 ZTB4022016955 SICAK İKLİM TAHILLARI Zorunlu 3 0 0 4
6 ZTB4082016955 TARIMSAL BİLİRKİŞİLİK Zorunlu 3 0 0 4
7 ZTB4062016955 YEMEKLİK DANE BAKLAGİLLER Zorunlu 3 0 0 3
Toplam 12 2 0 16
 
SEÇMELİ_2_1_2K
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZFS2052016955 MEYVE AĞAÇLARINDA ÇOĞALTMA Seçmeli 2 0 0 4
2 ZFS2072016955 LABORATUVAR ANALİZ TEKNİKLERİ Seçmeli 2 0 0 4
3 ZFS2092016955 YETİŞTİRME ORTAMLARI Seçmeli 2 0 0 4
4 ZFS2312016955 BAL ARISI YETİŞTİRME Seçmeli 2 0 0 4
5 ZFS2352016955. HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Seçmeli 2 0 0 4
SEÇMELİ_2_1_3K
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZFS2192016955 SEBZECİLİK Seçmeli 3 0 0 4
2 ZFS2212016955 MEYVE BAHÇE TESİSİ VE YÖNETİMİ Seçmeli 3 0 0 4
3 ZFS2272016955 GIDA BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ Seçmeli 3 0 0 0
4 ZFS2292016955 PEYZAJ MİMARLIĞININ TEMEL İLKELERİ Seçmeli 3 0 0 4
5 ZFS2372016955 SÜS BİTKİLERİNİN BESLENMESİ Seçmeli 3 0 0 4
SEÇMELİ_2_2_2K
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZFS2042016955 KESME ÇİÇEKÇİLİK Seçmeli 2 0 0 4
2 ZFS2062016955 GENEL SERACILIK Seçmeli 2 0 0 4
3 ZFS2102016955 BİTKİLERDE BESLENME BOZUKLUKLARI TANISI Seçmeli 2 0 0 4
4 ZFS2262016955 BİLGİSAYAR UYGULAMALI İSTATİSTİK Seçmeli 2 0 0 0
SEÇMELİ_2_2_3K
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZFS2222016955 MODERN BAĞ YÖNETİMİ VE TESİSİ Seçmeli 3 0 0 4
2 ZFS2282016955 HAYVAN BESLEME Seçmeli 3 0 0 4
3 ZFS2362016955. MEYVECİLİK Seçmeli 3 0 0 4
SEÇMELİ_3_1_2K
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZFS3032016955 MANTAR YETİŞTİRME TEKNİĞİ Seçmeli 2 0 0 4
2 ZFS3052016955 BİLİŞİM SİSTEMLERİ Seçmeli 2 0 0 0
3 ZFS3112016955 TARLA BİTKİLERİ ZARARLILARI VE MÜCADELE YÖNT. Seçmeli 2 0 0 0
4 ZFS3132016955 ET ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 0 0 0
5 ZFS3312016955 TAVUK YETİŞTİRİCİLİĞİ Seçmeli 2 0 0 4
6 ZFS3352016955. YABANCI OTLAR Seçmeli 2 0 0 0
SEÇMELİ_3_1_3K
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZFS3212016955 İYİ TARIM UYGULAMALARI Seçmeli 3 0 0 0
2 ZFS3232016955 ORGANİK TARIMDA BİTKİ BESLEME TEKNİKLERİ Seçmeli 3 0 0 4
3 ZFS3252016955 ÇEVRE KİRLİLİĞİ Seçmeli 3 0 0 4
4 ZFS3272016955 SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Seçmeli 3 0 0 0
5 ZFS3332016955 BILDIRCIN VE KEKLİK YETİŞTİRİCİLİĞİ Seçmeli 3 0 0 4
6 ZFS3372016955. BAHÇE VE TARLA BİTKİLERİ HAST. VE MÜC. YÖNT Seçmeli 3 0 0 0
7 ZFS3392016955. BAHÇE BİTKİLERİNDE HASAT VE MUHAFAZA Seçmeli 3 0 0 0
8 ZFS3412016955 BUDAMA VE TERBİYE SİSTEMLERİ Seçmeli 3 0 0 4
9 ZFS3432016955 SULAMA SİSTEMLERİ VE PROJELENDİRME Seçmeli 3 0 0 4
SEÇMELİ_3_2_2K
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZFS3042018955 SALON SÜS BİTKİLERİ Seçmeli 2 0 0 0
2 ZFS3062018955 ÖRTÜALTI MEYVECİLİĞİ Seçmeli 2 0 0 0
3 ZFS3082018955 SEBZELERDE GÜBRELEME Seçmeli 2 0 0 0
4 ZFS3102018955 YAPRAK GÜBRELEMESİ Seçmeli 2 0 0 0
5 ZFS3122018955 BAHÇE BİTKİLERİ ZARARLILARI VE MÜCADELE YÖNT. Seçmeli 2 0 0 0
6 ZFS3162018955 TARLA ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 0 0 0
7 ZFS3202018955 HAYVANCILIK ORGANİZASYONLARI Seçmeli 2 0 0 3
8 ZFS3362018955 SERA YAPIM TEKNİĞİ VE OTOMASYONU Seçmeli 2 0 0 0
9 ZFS3382018955 BÖLGESEL KALKINMA STRATEJİLERİ Seçmeli 2 0 0 0
SEÇMELİ_3_2_3K
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZFS3262018955 TARIMDA UZAKTAN ALGILAMA VE CBS Seçmeli 3 0 0 0
2 ZFS3282018955 TOPRAK KORUMA TEKNİKLERİ Seçmeli 3 0 0 0
3 ZFS3322018955 SERA ZARARLILARI VE MÜCADELE YÖNTEMLERİ Seçmeli 3 0 0 0
4 ZFS3402018955 HAYVANCILIKTA SÜRÜ YÖNETİMİ Seçmeli 3 0 0 3
5 ZFS3422018955 MEYVE SEBZE İŞLEME VE DEĞERLENDİRME Seçmeli 3 0 0 0
6 ZFS3442018955 BİTKİLERDE MOLEKÜLER MARKÖRLER Seçmeli 3 0 0 0
SEÇMELİ_4_1_BÖLÜM
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZTBS4032016955 TARLA ÜRÜN. STAND. VE DEPOLANMASI Seçmeli 2 0 0 4
2 ZTBS4052016955 ORGANİK TARIM Seçmeli 2 0 0 4
3 ZTBS4092016955 MESLEKİ İNGİLİZCE I Seçmeli 2 0 0 4
4 ZTBS4112016955 SUNUM VE SUNU HAZIRLAMA TEKNİĞİ Seçmeli 2 0 0 4
5 ZTBS4132016955 TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİLERİ Seçmeli 2 0 0 4
SEÇMELİ_4_1_SOSYAL
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEÇMELİ_4_2_BÖLÜM
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZTBS4042016955 EKİM NÖBETİ Seçmeli 2 0 0 4
2 ZTBS4062016955 TOHUMLUK KONTROL VE SERTİFİKASYON Seçmeli 2 0 0 4
3 ZTBS4122016955 PROJE HAZIRLAMA TEKNİĞİ Seçmeli 2 0 0 4
SEÇMELİ_4_2_SOSYAL
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZFS4162018955 GİRİŞİMCİLİK Seçmeli 2 2 0 6
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00