TR | EN
Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Lisans Programları

FATSA DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ - BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ - Lisans



Program Tanımları
Kuruluş
Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi, 6 Ekim 2003 tarih ve 2003/6284 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulmuştur. Daha sonra 17.03.2006 tarih ve 26111 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 5467 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının EK 69. Maddesi ile kurulan Ordu Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü’ne 2007-2008 Eğitim-Öğretim yılından itibaren öğrenci alınmaya başlanmıştır.
Kazanılan Derece
Programı başarı ile tamamlayan öğrencilere BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ lisans diploması verilir.
Derecenin Düzeyi
Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
1. Lise veya dengi okul diplomasına sahip olmak, 2. Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)’ndan yeterli MF-2 türü puan almış ve ÖSYM tarafından Bölümümüz kontenjanına yerleştirilmiş olmak
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Türk Yüksek Öğretim Kurullarında öncel öğrenimin tanınması süreci daha başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Ordu Üniversitesi’nin tüm programlarında da öncel eğitimin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak bölümlerin zorunlu müfredatlarında yer alan İngilizce dersi için güz dönemi başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu dersten kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamlayan ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler bu sınava girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf sayılırlar.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği lisans derecesine sahip olabilmek için (Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi unvanı kazanmak için) öğrencilerin sağlaması gereken şartlar; 1. Müfredattaki tüm derslerden en az DC derecesiyle geçmiş olmak, 2. 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak, 3. 30 günlük zorunlu staj dönemini tamamlamış olmak ve bu staj için hazırlanan raporlardan geçerli not almak, 4. Bitirme tezini hazırlamış, sunmuş ve başarılı bir not ile geçmiş olmak.
Program Profili
Ülkemiz yaklaşık 25 milyon Ha’lık deniz alanı ve 8333 km’lik kıyı şeridi, 1 milyon 300 bin Ha’lık göl, gölet ve baraj gölü, toplam 177714 km uzunluğunda 33 adet nehir ve ırmağı ile oldukça yüksek bir su ürünleri üretim poptansiyeline sahiptir. Bu potansiyelden, özellikle Su Ürünleri Fakülteleri ve Deniz Bilimleri Fakülteleri Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümleri’nin mezun vermeye başladığı 1980’li yılların sonlarına kadar özellikle kültür balıkçılığı açısından hemen hemen hiç yararlanılmamıştır. Gerek Su Ürünleri Mühendisi gerekse Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi sayısının artmaya başlamasıyla 1990 yılında 6.000 ton civarında olan ülkemiz kültür balıkçılığı üretimi 2009 yılında yaklaşık 160.000 tona ulaşmıştır. Avcılık yoluyla elde edilen üretim ise, balıkçılık yönetimi konusunda gerekli düzenlemeler yapılmadığı ve gerekli tedbirler alınmadığı için, hem arzu edilen seviyede değildir hem de yıllar itibariyle önemli dalgalanmalar göstermiştir. Sağlıklı beslenme açısından önemi tartışma götürmeyen balığın ülkemizdeki kişi başına tüketim miktarı dünya ortalamasının oldukça altındadır. Yukarıda rakamlarla ifade edilen üretim potansiyeli daha efektif değerlendirildiği taktirde, hem üretim miktarı artırılabilir hem de halkımızın balık tüketimi artırılarak daha sağlıklı bir toplum yaratılmasına katkıda bulunulabilinir. Bu da ancak konu uzmanı iyi yetişmiş teknik elemanların istihdamıyla mümkündür. Bölümümüzden mezun olan Balıkçılık Teknolojisi Mühendislerinin alanlarıyla ilgili yeterli bilgi donanımına sahip olduklarını, balıkçılık ve denizcilik sektörlerinde hak ettikleri yeri alacaklarını umuyoruz. Bölümümüzün bağlı bulunduğu Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi’nin balık avcılığının en yoğun olarak yapıldığı Doğu Karadeniz’de bulunması önemli bir av bir avantajdır. Bölgede, kültür balıkçılığı açısından bir çok tatlısu kaynağı ile önemli deniz alanları bulunmaktadır. Bölümümüzden mezun olacak Balıkçılık Teknolojisi Mühendislerinin bu kaynakların değerlendirilmesinde önemli rol oynayacaklardır. Ayrıca verilmekte olan sınırlı vardiya zabitliği eğitiminin Denizcilik Müsteşarlığınca görevlendirilecek denetleme komisyonu tarafından kabul edilmesiyle deniz ulaştırma sektörünün ihtiyaç duyduğu gemi adamı açığının kapatılmasına da katkıda bulunacaktır.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Belediyeler, su ürünlerinin yetiştiriciliğini, avcılığını, işlemesini, pazarlamasını yapan işletmelerde, balıkçılık sektöründe kullanılan alet, edevat ve ekipmanların üretimini yapan firmalarda, ağ fabrikalarında, bot ve balıkçı teknesi imal eden tersanelerde çalışabilmekte, bunların yanı sıra kendi işini ve üretim tesislerini kurup işletebilmektedir. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığına bağlı su ürünleri ve denizcilik liselerinde öğretmenlik yapabilmekte, Sınırlı Vardiya Zabitliği için gerekli olan bir yıllık Gemi ve Liman stajını tamamlayan ve Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı tarafından yapılmakta olan sınavı başaranlar balıkçı gemilerinde ve diğer ticari gemilerde gemi adamı olarak da çalışabilmektedirler
Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşulu ile lisansüstü (yükseklisans ve doktora) programlarında öğrenim görebilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler mesleki uygulama ve bitirme tezi dersleri dışındaki tüm derslerden bir ara sınav ve birde yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna ara sınavın katkısı %40, yılsonu sınavının katkısı ise %60’dır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl/yılsonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Notlar 4’lü sistemle ifade edilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC notu alıp ilgili dönemde 2’nin üzerinde not ortalaması sağlayan adaylar ilgili dersi başarmış sayılırlar.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden, bitirme tezini başarıyla tamamlayan ve mesleki staj raporundan geçer not alan öğrenciler BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSİ unvanı ile mezun olmaya hak kazanırlar.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Adresi: Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü, Fatsa/Ordu Telefonu: +90 452 4235053 Faks: +90 452 4239953 e-posta: balikcilik@odu.edu.tr web: http://fdbf.odu.edu.tr
Bölüm Olanakları
Bölümde oluşturulan uygulama, balıkçılık biyolojisi, mikrobiyoloji, biyokimya, moleküler genetik, işleme, av araçları ve donatımı, su altı dalış laboratuarlarının alt yapıları eğitim ve araştırma için oldukça iyi düzeydedir. Eksikliği duyulan bazı alt yapı eksikliklerinin tamamlanması içinde çalışmalar sürdürülmektedir.

Program Çıktıları
1Balıkçılık Teknolojisi alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular.
2Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri balıkçılık teknolojisi mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır.
3Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği alanında üretim ve işleme tesislerinin projelendirilmesini yapabilir, uygulayabilir ve yönetebilir
4Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği alanında gerekli bilgi donanımına sahip olur
5Balıkçılık Teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar.
6Balıkçılık Teknolojisi alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir.
7Uluslar arası mesleki dokümanları inceleyip anlayabilir, onlar üzerinde değerlendirmeler yapabilir
8Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
9Balıkçılık alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar.
10Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir.
11Denizcilik ve balıkçılıkla ilgili mevzuatlar hakkında yeterli bilgi sahibidir ve pratik uygulamalarını bilir
12Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır, yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır, gemi adamı olma koşullarının gerektirdiği bilgi ve deyime sahip olur,
13İletişim, bilgiye ulaşma, veri toplama, bilgisayar ortamında veri işleme, istatistiki analiz, rapor yazma, sunu hazırlama bilgi ve becerisine sahiptir
14Türkçeyi yazılı ve sözlü olarak etkin kullanabilen, mesleğin gerektirdiği iletişim, analitik düşünebilme, problemlere alternatif çözümler üretebilme bilgi ve becerisine sahip, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı birey olurlar
15Balıkçılık Teknolojisi konularında işletme yönetimi ve organizasyonu, araştırma, yetiştiricilik, avcılık, işleme, pazarlama konularında danışmanlık, sorumlu mühendislik ve yöneticilik yapabilir
16Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır.
17Balıkçılık Teknolojisi alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
TYYÇProgram Çıktıları
11112233333333333
BİLGİ1
BECERİ1
2
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik )1
2
3
4
5
YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik)1
2

Müfredat
D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
0. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 HYD1002017251 TEMEL İNGİLİZCE Zorunlu 0 0 0 0
Toplam 0 0 0 0
 
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 YÖKA1 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I Zorunlu 2 0 0 2
2 BTB1092017251 BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİNE GİRİŞ Zorunlu 2 0 0 3
3 BTB1072017251 GENEL BİYOLOJİ Zorunlu 2 1 0 4
4 BTB1052017251 GENEL FİZİK Zorunlu 3 0 0 4
5 BTB1032017251 MATEMATİK Zorunlu 4 0 0 6
6 BTB1012017251 TEMEL KİMYA Zorunlu 2 1 0 5
7 YÖKT1 TÜRK DİLİ-I Zorunlu 2 0 0 2
8 ORTAKSEÇ_GÜZ ÜNİVERSİTE ORTAK SEÇMELİ_GÜZ Seçmeli - - - 0
9 YÖKY1 YABANCI DİL-I Zorunlu 2 0 0 2
Toplam 19 2 0 28
 
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 YÖKA2 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II Zorunlu 2 0 0 2
2 BTB1262017251 BALIK BİYOLOJİSİ Zorunlu 2 1 0 4
3 BTB1222017251 DENİZ BİYOLOJİSİ Zorunlu 2 2 0 0
4 BTB1322017251 GEMİCİLİK Zorunlu 1 2 0 2
5 BTB1302017251 MESLEKİ TERMİNOLOJİ Zorunlu 2 0 0 3
6 BTB1242017251 SİSTEMATİĞİN TEMEL PRENSİPLERİ Zorunlu 2 0 0 3
7 BTB1282017251 SU OMURGASIZLARI Zorunlu 2 1 0 4
8 BTB1282022251 SU OMURGASIZLARI Zorunlu 2 1 0 0
9 YÖKT2 TÜRK DİLİ-II Zorunlu 2 0 0 2
10 ORTAKSEÇ_BAHAR ÜNİVERSİTE ORTAK SEÇMELİ_BAHAR Seçmeli - - - 0
11 YÖKY2 YABANCI DİL-II Zorunlu 2 0 0 2
12 BTB1202017251 YÜZME VE CAN KURTARMA Zorunlu 2 2 0 3
Toplam 21 9 0 25
 
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 BTB2132017251 BALIK ANATOMİSİ VE FİZYOLOJİSİ Zorunlu 2 1 0 0
2 BTB2112017251 BALIK SİSTEMATİĞİ Zorunlu 2 2 0 0
3 BTB2072017251 BİYOİSTATİSTİK Zorunlu 3 0 0 0
4 BTB2152017251 DENİZDE EMNİYET I Zorunlu 2 1 0 0
5 BTB2012017251 İÇ SU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ Zorunlu 2 1 0 0
6 BTB2092017251 PLANKTON BİLGİSİ VE KÜLTÜRÜ Zorunlu 2 1 0 0
7 BTB2032020251 SEYİR Zorunlu 2 1 0 0
8 BTB2052017251 TEKNİK RESİM Zorunlu 1 2 0 0
Toplam 16 9 0 0
 
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 BTB2242017251 AKUATİK EKOLOJİ Zorunlu 2 0 0 0
2 BTB2262017251 AV ARAÇLARI VE YAPIM TEKNİKLERİ Zorunlu 2 2 0 0
3 BTB2282017251 BALIK HASTALIKLARI Zorunlu 2 1 0 0
4 SEÇ2362017251 BALIKÇILIKTA LABORATUVAR UYGULAMALARI Zorunlu 2 1 0 0
5 SEÇ2382017251 DALIŞ TEKNİKLERİ Zorunlu 2 1 0 0
6 BTB2202017251 DENİZ BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ Zorunlu 2 1 0 0
7 SEÇ2402017251 DENİZ BİTKİLERİ Zorunlu 2 1 0 0
8 SEÇ2422017251 DENİZDE EMNİYET II Zorunlu 3 1 0 0
9 SEÇ2442020251 DENİZDE HABERLEŞME I Zorunlu 3 1 0 0
10 BTB2322017251 KABUKLU EKLEMBACAKLILAR YETİŞTİRİCİLİĞİ Zorunlu 2 1 0 0
11 BTB2222017251 MİKROBİYOLOJİ Zorunlu 2 2 0 0
12 BTB2342017251 MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ Zorunlu 2 0 0 0
Toplam 26 12 0 0
 
5. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 BTB3012017251 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ Zorunlu 2 0 0 0
2 SEÇ3212017251 AKVARYUM BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ VE TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 1 0 0
3 BTB3092017251 AVLANMA YÖNTEMLERİ Zorunlu 2 1 0 0
4 BTB3072017251 GENETİK Zorunlu 3 0 0 0
5 SEÇ3252020251 GIDA GÜVENLİĞİ VE KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ Zorunlu 2 1 0 0
6 SEÇ3192017251 KULUÇKAHANE SİSTEMLERİ Zorunlu 2 1 0 0
7 BTB3052017251 MALZEME BİLGİSİ VE MUKAVEMET Zorunlu 3 0 0 0
8 BTB3132017251 MESLEKİ İNGİLİZCE I Zorunlu 2 0 0 0
9 BTB3032020251 OŞİNOGRAFİ Zorunlu 2 0 0 0
10 BTB3112017251 SU KİRLİLİĞİ VE KONTROLÜ Zorunlu 2 1 0 0
11 BTB3152022251 SU ÜRÜNLERİNDE KALİTE KONTROLÜ Zorunlu 2 0 0 0
12 SEÇ3172017251 YAPAY HABİTATLAR VE BALIKÇILK Zorunlu 2 1 0 0
13 SEÇ3232017251 YÜK İŞLEMLERİ GEMİ YAPISI VE DENGESİ Zorunlu 2 1 0 0
Toplam 28 7 0 0
 
6. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 SEÇ3502017251 AĞ KAFES SİSTEMLERİ Zorunlu 2 0 0 0
2 SEÇ3462017251 BALIK BESLEME FİZYOLOJİSİ VE BİYOKİMYASI Zorunlu 2 0 0 0
3 SEÇ3442017251 BALIK DAVRANIŞLARI VE GÖÇLERİ Zorunlu 2 0 0 0
4 SEÇ3422017251 BALIK ISLAHI VE SELEKSİYONU Zorunlu 2 0 0 0
5 BTB3202017251 BALIKÇILIKTA BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Zorunlu 1 2 0 0
6 BTB3242017251 BALIKÇILIKTA SEMİNER Zorunlu 3 0 0 0
7 SEÇ3482017251 BİYOÇEŞİTLİLİK VE KORUMA ALANLARI Zorunlu 2 0 0 0
8 SEÇ3582020251 ELEKTROTEKNİK Zorunlu 2 0 0 0
9 BTB3322017251 MESLEKİ İNGİLİZCE II Zorunlu 2 0 0 0
10 BTB3262017251 ÖLÇME BİLGİSİ Zorunlu 2 1 0 0
11 BTB3302017251 POPÜLASYON DİNAMİĞİ Zorunlu 2 2 0 0
12 BTB3222017251 STAJ Zorunlu 0 0 0 0
13 BTB3282017251 SU ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 0 0
14 SEÇ3562020251 VARDİYA STANDARTLARI I Zorunlu 2 0 0 0
15 SEÇ3542017251 YETİŞTİRİCİLİK VE ÇEVRE Zorunlu 2 0 0 0
Toplam 28 7 0 0
 
7. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 BTB4092017251 BALIKÇI GEMİLERİ VE BALIKÇILIK EKİPMANLARI Zorunlu 2 1 0 0
2 BTB4052017251 BALIKÇILIK YÖNETİMİ Zorunlu 3 0 0 0
3 SEÇ4522017251 DENİZ HUKUKU Zorunlu 3 0 0 0
4 BTB4032020251 METEOROLOJİ Zorunlu 2 0 0 0
5 SEÇ2017251_4_1 SEÇMELİ_4_1 Seçmeli - - - 0
6 BTB4012017251 YETİŞTİRİCİLİK TESİSLERİNİN MÜHENDİSLİK PLANLARI Zorunlu 2 2 0 0
Toplam 12 3 0 0
 
8. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 BTB4282017251 AKUATİK EKOSİSTEMLER VE YÖNETİMİ Zorunlu 3 0 0 0
2 BTB4222017251 BALIK BESLEME VE YEM TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 1 0 0
3 BTB4322017251 BALIKÇILIK MEVZUATI Zorunlu 2 0 0 0
4 BTB4202017251 BİTİRME TEZİ Zorunlu 0 4 0 0
5 SEÇ2017251_4_2 SEÇMELİ_4_2 Seçmeli - - - 0
6 SEÇ4582017251 SU ÜRÜNLERİNDE KALİTE KONTROLÜ Zorunlu 3 0 0 0
Toplam 10 5 0 0
 
ÜNİVERSİTE ORTAK SEÇMELİ_GÜZ
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ODUS0001 KAHVE KÜLTÜRÜ VE BARİSTA EĞİTİMİ Seçmeli 2 0 0 0
2 ODUS0002 ÜSTÜN YETENEKLİLER VE EĞİTİMİ Seçmeli 2 0 0 0
3 ODUS0003 METİNSEL OKUMA SÜREÇLERİ Seçmeli 2 0 0 0
4 ODUS0004 BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR Seçmeli 2 0 0 0
5 ODUS0005 TEMEL FOTOĞRAF Seçmeli 2 0 0 0
6 ODUS0006 PORTFOLYO TASARIMI Seçmeli 2 0 0 0
7 ODUS0007 MİTOLOJİ VE İKONOGRAFİ Seçmeli 2 0 0 0
8 ODUS0008 DENİZ KAZALARI VE KAZALARDA İNSAN FAKTÖRÜ Seçmeli 2 0 0 0
9 ODUS0009 KARADENİZDE BALIKÇILIK Seçmeli 2 0 0 0
10 ODUS0010 DİKSİYON, ETKİLİ KONUŞMA VE HİTABET SANATI Seçmeli 2 0 0 0
11 ODUS0011 TİTANİK VE ANLATILMAMIŞ HİKAYESİ Seçmeli 2 0 0 0
12 ODUS0012 SAĞLIKLI BESLENME Seçmeli 2 0 0 0
13 ODUS0013 SU VE DENİZ MİTOLOJİSİ Seçmeli 2 0 0 0
14 ODUS0014 BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÜÇ BOYUTLU MODELLEME Seçmeli 2 0 0 0
15 ODUS0015 PRATİK MEYVECİLİK Seçmeli 2 0 0 0
16 ODUS0016 PRATİK BAĞCILIK Seçmeli 2 0 0 0
17 ODUS0017 PRATİK SEBZECİLİK Seçmeli 2 0 0 0
18 ODUS0018 ORGANİK TARIM Seçmeli 2 0 0 0
19 ODUS0019 TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİLERİ Seçmeli 2 0 0 0
20 ODUS0020 GENEL TIBBİ BİTKİLER Seçmeli 2 0 0 0
21 ODUS0021 AKILLI ŞEHİRLER Seçmeli 2 0 0 0
22 ODUS0022 SOSYAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE KENT Seçmeli 2 0 0 0
23 ODUS0023 ÇEVRE VE İNSAN Seçmeli 2 0 0 0
24 ODUS0024 SAĞLIKLI YAŞAM VE EGZERSİZ Seçmeli 2 0 0 0
25 ODUS0025 BAĞIMLILIK VE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE Seçmeli 2 0 0 0
26 ODUS0026 YAŞAM DÖNGÜSÜNDE BESLENME Seçmeli 2 0 0 0
27 ODUS0027 GİRİŞİMCİLİK Seçmeli 2 0 0 0
28 ODUS0028 KARİYER PLANLAMA Seçmeli 2 0 0 0
29 ODUS0029 MODA FOTOĞRAFÇILIĞI VE SİTİLİZASYONU Seçmeli 2 0 0 0
30 ODUS0030 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Seçmeli 2 0 0 0
31 ODUS0031 MESLEK ETİĞİ Seçmeli 2 0 0 0
32 ODUS0032 SANAT TARİHİ Seçmeli 2 0 0 0
33 ODUS0033 GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI Seçmeli 2 0 0 0
34 ODUS0034 MARKA YÖNETİMİ Seçmeli 2 0 0 0
35 ODUS0035 İLK YARDIM Seçmeli 2 0 0 0
36 ODUS0036 PROJE YÖNETİMİ Seçmeli 2 0 0 0
37 ODUS0037 TÜRKİYE'NİN TURİZM COĞRAFYASI Seçmeli 2 0 0 0
38 ODUS0038 MEDYA OKURYAZARLIĞI Seçmeli 2 0 0 0
39 ODUS0039 KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK Seçmeli 2 0 0 0
40 ODUS0040 SOSYAL MEDYA Seçmeli 2 0 0 0
41 ODUS0041 MEDYA ETİĞİ Seçmeli 2 0 0 0
42 ODUS0042 İŞ HAYATINDA İLETİŞİM VE POZİTİF YAŞAM Seçmeli 2 0 0 0
43 ODUS0043 AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ Seçmeli 2 0 0 0
44 ODUS0044 GÜNCEL EKONOMİK SORUNLAR Seçmeli 2 0 0 0
45 ODUS0045 TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI Seçmeli 2 0 0 0
46 ODUS0046 İŞARET DİLİ Seçmeli 2 0 0 0
47 ODUS0047 HAT SANATI Seçmeli 2 0 0 0
48 ODUS0048 BİLGİSAYAR AĞLARI VE BİLGİ GÜVENLİĞİNE GİRİŞ Seçmeli 2 0 0 0
49 ODUS0049 TIBBİ AROMATİK BİTKİLER VE DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİ Seçmeli 2 0 0 0
50 ODUS0050 GÜNCEL FELSEFİ VE TEOLOJİK TARTIŞMALAR Seçmeli 2 0 0 0
51 ODUS0051 KİŞİSEL GELİŞİM ÖZ MOTİVASYON TEKNİKLERİ (İÇSEL İLETİŞİM) Seçmeli 2 0 0 0
52 ODUS0052 YAZIŞMA TEKNİKLERİ EĞİTİMİ Seçmeli 2 0 0 0
53 ODUS0053 ETKİLİ KONUŞMA SANATI VE İKNA Seçmeli 2 0 0 0
54 ODUS0054 YENİ MEDYA OKURYAZARLIĞI Seçmeli 2 0 0 0
55 ODUS0055 TÜRK SİNEMASI Seçmeli 2 0 0 0
56 ODUS0056 İNTERNET HUKUKU VE NETİKET Seçmeli 2 0 0 0
57 ODUS0057 ZEKA OYUNLARI Seçmeli 2 0 0 0
58 ODUS0058 OKUMA KÜLTÜRÜ Seçmeli 2 0 0 0
ÜNİVERSİTE ORTAK SEÇMELİ_BAHAR
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ODUS0001 KAHVE KÜLTÜRÜ VE BARİSTA EĞİTİMİ Seçmeli 2 0 0 0
2 ODUS0002 ÜSTÜN YETENEKLİLER VE EĞİTİMİ Seçmeli 2 0 0 0
3 ODUS0003 METİNSEL OKUMA SÜREÇLERİ Seçmeli 2 0 0 0
4 ODUS0004 BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR Seçmeli 2 0 0 0
5 ODUS0005 TEMEL FOTOĞRAF Seçmeli 2 0 0 0
6 ODUS0006 PORTFOLYO TASARIMI Seçmeli 2 0 0 0
7 ODUS0007 MİTOLOJİ VE İKONOGRAFİ Seçmeli 2 0 0 0
8 ODUS0008 DENİZ KAZALARI VE KAZALARDA İNSAN FAKTÖRÜ Seçmeli 2 0 0 0
9 ODUS0009 KARADENİZDE BALIKÇILIK Seçmeli 2 0 0 0
10 ODUS0010 DİKSİYON, ETKİLİ KONUŞMA VE HİTABET SANATI Seçmeli 2 0 0 0
11 ODUS0011 TİTANİK VE ANLATILMAMIŞ HİKAYESİ Seçmeli 2 0 0 0
12 ODUS0012 SAĞLIKLI BESLENME Seçmeli 2 0 0 0
13 ODUS0013 SU VE DENİZ MİTOLOJİSİ Seçmeli 2 0 0 0
14 ODUS0014 BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÜÇ BOYUTLU MODELLEME Seçmeli 2 0 0 0
15 ODUS0015 PRATİK MEYVECİLİK Seçmeli 2 0 0 0
16 ODUS0016 PRATİK BAĞCILIK Seçmeli 2 0 0 0
17 ODUS0017 PRATİK SEBZECİLİK Seçmeli 2 0 0 0
18 ODUS0018 ORGANİK TARIM Seçmeli 2 0 0 0
19 ODUS0019 TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİLERİ Seçmeli 2 0 0 0
20 ODUS0020 GENEL TIBBİ BİTKİLER Seçmeli 2 0 0 0
21 ODUS0021 AKILLI ŞEHİRLER Seçmeli 2 0 0 0
22 ODUS0022 SOSYAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE KENT Seçmeli 2 0 0 0
23 ODUS0023 ÇEVRE VE İNSAN Seçmeli 2 0 0 0
24 ODUS0024 SAĞLIKLI YAŞAM VE EGZERSİZ Seçmeli 2 0 0 0
25 ODUS0025 BAĞIMLILIK VE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE Seçmeli 2 0 0 0
26 ODUS0026 YAŞAM DÖNGÜSÜNDE BESLENME Seçmeli 2 0 0 0
27 ODUS0027 GİRİŞİMCİLİK Seçmeli 2 0 0 0
28 ODUS0028 KARİYER PLANLAMA Seçmeli 2 0 0 0
29 ODUS0029 MODA FOTOĞRAFÇILIĞI VE SİTİLİZASYONU Seçmeli 2 0 0 0
30 ODUS0030 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Seçmeli 2 0 0 0
31 ODUS0031 MESLEK ETİĞİ Seçmeli 2 0 0 0
32 ODUS0032 SANAT TARİHİ Seçmeli 2 0 0 0
33 ODUS0033 GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI Seçmeli 2 0 0 0
34 ODUS0034 MARKA YÖNETİMİ Seçmeli 2 0 0 0
35 ODUS0035 İLK YARDIM Seçmeli 2 0 0 0
36 ODUS0036 PROJE YÖNETİMİ Seçmeli 2 0 0 0
37 ODUS0037 TÜRKİYE'NİN TURİZM COĞRAFYASI Seçmeli 2 0 0 0
38 ODUS0038 MEDYA OKURYAZARLIĞI Seçmeli 2 0 0 0
39 ODUS0039 KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK Seçmeli 2 0 0 0
40 ODUS0040 SOSYAL MEDYA Seçmeli 2 0 0 0
41 ODUS0041 MEDYA ETİĞİ Seçmeli 2 0 0 0
42 ODUS0042 İŞ HAYATINDA İLETİŞİM VE POZİTİF YAŞAM Seçmeli 2 0 0 0
43 ODUS0043 AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ Seçmeli 2 0 0 0
44 ODUS0044 GÜNCEL EKONOMİK SORUNLAR Seçmeli 2 0 0 0
45 ODUS0045 TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI Seçmeli 2 0 0 0
46 ODUS0046 İŞARET DİLİ Seçmeli 2 0 0 0
47 ODUS0047 HAT SANATI Seçmeli 2 0 0 0
48 ODUS0048 BİLGİSAYAR AĞLARI VE BİLGİ GÜVENLİĞİNE GİRİŞ Seçmeli 2 0 0 0
49 ODUS0049 TIBBİ AROMATİK BİTKİLER VE DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİ Seçmeli 2 0 0 0
50 ODUS0050 GÜNCEL FELSEFİ VE TEOLOJİK TARTIŞMALAR Seçmeli 2 0 0 0
51 ODUS0051 KİŞİSEL GELİŞİM ÖZ MOTİVASYON TEKNİKLERİ (İÇSEL İLETİŞİM) Seçmeli 2 0 0 0
52 ODUS0052 YAZIŞMA TEKNİKLERİ EĞİTİMİ Seçmeli 2 0 0 0
53 ODUS0053 ETKİLİ KONUŞMA SANATI VE İKNA Seçmeli 2 0 0 0
54 ODUS0054 YENİ MEDYA OKURYAZARLIĞI Seçmeli 2 0 0 0
55 ODUS0055 TÜRK SİNEMASI Seçmeli 2 0 0 0
56 ODUS0056 İNTERNET HUKUKU VE NETİKET Seçmeli 2 0 0 0
57 ODUS0057 ZEKA OYUNLARI Seçmeli 2 0 0 0
58 ODUS0058 OKUMA KÜLTÜRÜ Seçmeli 2 0 0 0
SEÇMELİ_4_1
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 SEÇ4152017251 SU ÜRÜNLERİNDE GENETİK BİYOTEKNOLOJİ Seçmeli 3 0 0 0
2 SEÇ4172017251 AV ARAÇLARINDA SEÇİCİLİK Seçmeli 3 0 0 0
3 SEÇ4212017251 SU ALTI ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ Seçmeli 3 0 0 0
4 SEÇ4232017251 ALTERNATİF DENİZ CANLILARI YETİŞTİRİCİLİĞİ Seçmeli 3 0 0 0
5 SEÇ4312017251 KÜRESEL ISINMA VE BALIKÇILIK Seçmeli 3 0 0 0
6 SEÇ4352017251 AKUATİK TOKSİKOLOJİ Seçmeli 3 0 0 0
7 SEÇ4392017251 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Seçmeli 3 0 0 0
8 SEÇ4412020251 DENİZ HUKUKU Seçmeli 3 0 0 0
9 SEÇ4432020251 YÜK İŞLETMELERİ, GEMİ YAPISI VE DENGESİ II Seçmeli 2 1 0 0
10 SEÇ4452020251 DENİZDE EMNİYET III Seçmeli 3 1 0 0
SEÇMELİ_4_2
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 SEÇ4362017251 EGZOTİK VE İSTİLACI TÜRLER Seçmeli 3 0 0 0
2 SEÇ4382017251 STOK TAHMİN YÖNTEMLERİ Seçmeli 3 0 0 0
3 SEÇ4482017251 İMMÜNOLOJİ VE AŞILAMA Seçmeli 3 0 0 0
4 SEÇ4502017251 DENİZLERDE VE İÇSULARDA BALIKLANDIRMA Seçmeli 3 0 0 0
5 SEÇ4542016251 DENİZDE HABERLEŞME Seçmeli 2 1 0 0
6 SEÇ4562017251 BALIKÇILIKTA EKONOMİ VE PAZARLAMA Seçmeli 3 0 0 0
7 SEÇ4602020251 DENİZCİLİK İNGİLİZCESİ Seçmeli 3 0 0 0
8 SEÇ4622020251 DENİZDE HABERLEŞME II Seçmeli 1 2 0 0
9 SEÇ4642020251 VARDİYA STANDARTLARI II Seçmeli 3 0 0 0
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00