TR | EN
Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Önlisans Programları

SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU (İÖ) - AŞÇILIK - Önlisans



Program Tanımları
Kuruluş
Ordu Üniversitesi’nde Aşçılık Programı, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü altında bulunmaktadır. Aşçılık Programı’na, 2014 yılında 20 kontenjanla öğrenci alımına başlanmıştır.İlk mezunlarını 2016 yılında verecek programımız, kontenjanını 30 öğrenci olarak arttırmış ve mezun vermeye devam edecektir.
Kazanılan Derece
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında “Aşçılık Meslek Elemanı” Ön Lisans diploması verilir.
Derecenin Düzeyi
Ön Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir.Ancak Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarından mezun olup sınavsız geçiş hakkına sahip olan öğrencilerde programımızı tercih edebilmektedir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Ordu Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrenciler,bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriğinin, BEÜ ‘de verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte/enstitü müdürlüğü tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Aşçılık Programı alanında önlisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümü ile stajı başarıyla tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.
Program Profili
Aşçılık Programının amacı; aşçılık alanında mesleki, akademik bilgi ve beceriler kazanmış, Türk mutfağı ve Dünya mutfak türleri ile ilgili teorik ve pratik bilgi ve birikimleri doğrultusunda uluslar arası alanda rekabet edebilen, farklı ülkelerden meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek dil gücüne sahip nitelikli mutfak şefleri yetiştirmektir. İki yıllık ön lisans programı süresince mutfak şefi adaylarına en temelden ileri seviyeye kadar mutfak sanatının tüm inceliklerini öğretmenin yanı sıra mesleki seçmeli dersler ile yiyecek-içecek işletmeciliğinin temel bilgilerinin de kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu yüzden Mutfak planlama, Yemek pişirme teknikleri, Yöresel mutfaklar ve Dünya mutfakları gibi dersler hem teorik hem de uygulamalı dersler olarak hazırlanmıştır. Mutfak uygulama dersleri aşçı üniforması ve araç gereçleri ile gerçekleştirilmektedir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Aşçılık programından mezun olan öğrenciler; yiyecek-içecek alanında gerek özel sektörde gerekse kamu kurumları içerisinde kolaylıkla iş bulabilirler. Lüks otel ve restoranlar, catering firmaları, havayolu, tren ve cruise gemi mutfakları gibi uluslar arası nitelik taşıyan kuruluşlarda da dil eğitimleri sayesinde iş bulabilme olanağına sahiptirler. Bunun yanında kendi işyerlerini açarak yiyecek-içecek alanında “Chef Patron” olarak işveren konumunda olabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda yatay ve dikey geçiş yapılır. Aşçılık ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı'nda başarılı oldukları takdirde, "Gastronomi ve Mutfak Sanatları, lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Bölümümüzdeki her dersin değerlendirmesinde bir ara sınavı, en az bir uygulama sınavı ve bir genel sınav yapılmaktadır. Ara sınavın yüzde kırkı, dönem sonu sınavının ise yüzde altmışı esas alınarak bağıl sistem sonucuna göre öğrencinin başarı notu ortaya çıkmaktadır. Dersi alan öğrencilerin başarı seviyesine göre başarı derecesi ortaya çıkmaktadır. Öğrenciler dönem sonu sınavında başarısız oldukları takdirde ya da başaro ortalamalarını yükseltmek için bütünleme sınavına girme hakkına sahiptirler. Final sınavında ve bütünleme sınavında başarılı olamayan öğrenciler ilgili dersi yaz okulunda, eğer kendi üniversitesinde ders açılmışsa, kendi üniversitesinden, açılmamışsa başka bir üniversiteden ilgili ders tekrar alabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, stajı tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
-
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Bölüm Başkanı: Yrd.Doç.Dr. Saffet SARI Program Koordinatörü: Öğr. Gör. Mehmet KABACIK
Bölüm Olanakları
Öğrencilerin uygulama yapabilecekleri aşçılık atölyesi, servis salonu,internet bağlantılı bilgisayar laboratuarı ve konferans salonu bulunmaktadır. Projeksiyon ve internet bağlantısı gibi teknik donanımlı sınıflarda eğitim verilmektedir. Ayrıca iş dünyasından uzman ve yöneticilerin bilgi ve deneyimlerini aktardığı çeşitli seminerler düzenlenmektedir.

Program Çıktıları
1 Aşçılık ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir.
2 Aşçılık mesleğindeki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibidir
3 Aşçılık mesleğindeki örgütlerin iç ve dış çevre faktörleri hakkında bilgi sahibidir
4Aşçılık ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır.
5Aşçılık ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar.
6 Aşçılık ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
7 Ekip üyesi olarak çalışır ve sorumluluk alır.
8Aşçılık ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
9 Aşçılık ile ilgili gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, uygulamada ve mesleğinde kullanır.
10 Mutfak ortamında birlikte çalıştığı insanların mesleki bilgi ve becerilerini geliştirir ve performanslarını adil biçimde değerlendirir.
11 Aşçılık mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder.
12 Aşçılık ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
13Aşçılık ile ilgili rapor hazırlar, bilgi, tartışma ve analizleri uzmanlara ve alan dışındakilere çeşitli şekillerde sunar.
14 Aşçılık ile ilgili işleri gerçekleştirirken insan sağlığını, sosyal ve doğal çevreyi dikkate alır.
15 İnsanlar ve kültürler arasındaki farklılıklara duyarlı olur, hoşgörü ve saygı gösterir.
16 Aşçılık mesleğinin gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
17 Hizmet alanı, iş ve mesleği ile ilgili olarak bir yabancı dilde an az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde yenilikleri takip eder ve iletişim kurar.
18Aşçılık ile ilgili düzenli olarak, sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi yapar.
19 Mutfaktaki işleri yasalar ve meslek standartları çerçevesinde yerine getirir.
20 Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme alanının gerektirdiği şekilde özen gösterir.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
TYYÇProgram Çıktıları
11122233333333333333
BİLGİ1
BECERİ1
2
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik )1
2
3
4
YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik)1
2

Müfredat
D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 İAİTB19120168410 ATATÜRK İLK. ve İNK. TAR. I Zorunlu 2 0 0 2
2 TİT10120188410 ATATÜRK İLKE VE İNKILAP TARİHİ I Zorunlu 2 0 0 2
3 ASP10520168410 BESLENME İLKELERİ Zorunlu 4 0 0 4
4 ASC10320188410 BESLENME İLKELERİ Zorunlu 4 0 0 4
5 ASP10920168410 GASTRONOMİYE GİRİŞ Zorunlu 3 0 0 4
6 ASC10720188410 GASTRONOMİYE GİRİŞ Zorunlu 2 0 0 4
7 GSEÇ20168410_1_1_2 GSEÇMELİ_1_1_2 Seçmeli - - - 0
8 ASP10720168410 MENÜ PLANLAMA Zorunlu 3 1 0 4
9 ASC10520188410 MENÜ PLANLAMA Zorunlu 3 1 0 4
10 ASP10120168410 MUTFAK PLANLAMA Zorunlu 3 1 0 4
11 ASC10120188410 MUTFAK PLANLAMA Zorunlu 3 1 0 4
12 SEC20188410_1_1 SEÇMELİ_1_1 Seçmeli - - - 0
13 SEÇ20168410_1_1_1 SEÇMELİ_1_1_1 Seçmeli - - - 0
14 ASC10920188410 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Zorunlu 2 0 0 3
15 İTDB10120168410 TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 0 0 2
16 TDK10120188410 TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 0 0 2
17 İYDB11520168410 YABANCI DİL I Zorunlu 2 0 0 2
18 YDI10120188410 YABANCI DİL I Zorunlu 2 0 0 2
19 ASC11120188410 YİYECEK İÇECEK YÖNETİMİ Zorunlu 2 0 0 3
Toplam 41 4 0 50
 
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 İAİTB19220168410 ATATÜRK İLK. ve İNK. TAR. II Zorunlu 2 0 0 2
2 TİT10220188410 ATATÜRK İLKE VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 0 0 2
3 ASC11020188410 MUTFAK KÜLTÜRÜ VE TARİHİ Zorunlu 2 0 0 2
4 ASP11020168410 PİŞİRME YÖNTEMLERİ - I Zorunlu 4 2 0 6
5 ASC10220188410 PİŞİRME YÖNTEMLERİ-I Zorunlu 4 2 0 6
6 SEÇ20168410_1_2 SEÇMELİ_1_2 Seçmeli - - - 0
7 STAJ10220168410 STAJ - I Zorunlu 0 0 0 5
8 STJ10220188410 STAJ-I Zorunlu 0 0 0 5
9 İTDB10220168410 TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 0 0 2
10 TDK10220188410 TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 0 0 2
11 İYDB11620168410 YABANCI DİL II Zorunlu 2 0 0 2
12 YDI10220188410 YABANCI DİLII Zorunlu 2 0 0 2
13 ASC10820188410 YEMEK SÜSLEME SANATI Zorunlu 3 1 0 4
14 ASP10820168410 YİYECEK İÇECEK SERVİSİ - I Zorunlu 2 1 0 3
15 ASC10620188410 YİYECEK İÇECEK SERVİSİ-I Zorunlu 1 1 0 0
16 ASP10620168410 YÖRESEL MUTFAKLAR Zorunlu 3 1 0 4
17 ASC10420188410 YÖRESEL MUTFAKLAR Zorunlu 3 1 0 4
Toplam 34 9 0 51
 
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ASP21520168410 ARAŞTIRMA YÖN. ve TEKNİKLERİ Zorunlu 2 0 0 3
2 ASC20920188410 ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ Zorunlu 2 0 0 2
3 ASC21320188410 GİRİŞİMCİLİK Zorunlu 3 1 0 0
4 ASP21720168410 MESLEKİ YABANCI DİL I Zorunlu 2 0 0 3
5 ASC20720188410 MESLEKİ YABANCI DİL-I Zorunlu 2 0 0 3
6 ASP20320168410 PASTANE ÜRÜNLERİ Zorunlu 3 1 0 5
7 ASC20320188410 PASTANE ÜRÜNLERİ Zorunlu 3 1 0 0
8 ASP20920168410 PİŞİRME YÖNTEMLERİ -II Zorunlu 3 1 0 5
9 ASC20520188410 PİŞİRME YÖNTEMLERİ-II Zorunlu 3 1 0 4
10 SEÇ20168410_2_1 SEÇMELİ_2_1 Seçmeli - - - 0
11 SEC20188410_2_1 SEÇMELİ_2_1 Seçmeli - - - 0
12 ASP20720168410 SOĞUK MUTFAK Zorunlu 3 1 0 5
13 ASC20120188410 SOĞUK MUTFAK Zorunlu 3 1 0 0
14 ASP21120168410 YİYECEK İÇECEK SERVİSİ - II Zorunlu 2 1 0 3
15 ASC21120188410 YİYECEK İÇECEK SERVİSİ-II Zorunlu 1 1 0 3
Toplam 32 9 0 36
 
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ASP20820168410 DÜNYA MUTFAKLARI Zorunlu 3 1 0 0
2 ASC20820188410 DÜNYA MUTFAKLARI Zorunlu 3 1 0 0
3 ASP22020168410 GIDA GÜVENLİĞİ Zorunlu 2 0 0 0
4 ASC21220188410 GIDA GÜVENLİĞİ Zorunlu 2 0 0 0
5 ASC20220188410 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Zorunlu 2 0 0 0
6 ASP21820168410 MESLEKİ YABANCI DİL II. Zorunlu 2 0 0 0
7 ASC21020188410 MESLEKİ YABANCI DİL-II Zorunlu 2 0 0 2
8 ASP21620168410 OSMANLI MUTFAĞI Zorunlu 3 1 0 0
9 ASC20620188410 OSMANLI MUTFAĞI Zorunlu 3 1 0 4
10 SEÇ20168410_2_2 SEÇMELİ_2_2 Seçmeli - - - 0
11 SEC20188410_2_2 SEÇMELİ_2_2 Seçmeli - - - 0
12 STAJ20020168410 STAJ - II Zorunlu 0 0 0 0
13 STJ20220188410 STAJ-II Zorunlu 0 0 0 5
14 ASP20420168410 TÜRK MUTFAĞI Zorunlu 3 1 0 4
15 ASC20420188410 TÜRK MUTFAĞI Zorunlu 3 1 0 0
16 ASP21420168410 YİYECEK İÇECEK YÖNETİMİ Zorunlu 3 0 0 3
Toplam 31 6 0 18
 
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00