Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZGMS3192016959 | FONKSİYONEL GIDALAR | Seçmeli | 3 | 5 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı öğrencilere fonksiyonel gıdalar, içerdikleri etken maddeler ve sağlık üzerine etkileri hakkında bilgi vermek. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye ŞAHİN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Fonksiyonel gıdalar hakkında bilgi sahibi olur | 2 | Fonksiyonel gıdaların bileşenleri hakkında bilgi sahibi olur. | 3 | Fonksiyonel gıda bileşenlerinin sağlık üzerine etkisi hakkında bilgi sahibi olur. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Fonksiyonel gıda kavramı, biyoaktif karbonhidratlar, biyoaktif lipidler, biyoaktif peptidler, Biyoaktif polifenoller ve karatenoidler, fonksiyonel özellikteki bazı önemli vitamin ve mineral maddeler, fonksiyonel meyve ve sebzeler, fonksiyonel süt ürünleri, fonksiyonel özellikteki çeşitli gıdalar, gıdaların işlenmesi sırasında fonksiyonel bileşenlerindeki değişimler |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Fonksiyonel gıda kavramı
| | | 2 | Biyoaktif karbonhidratlar I: Diyet lifi
| | | 3 | Biyoaktif karbonhidratlar II: Prebiyotikler
| | | 4 | Biyoaktif lipidler I: Orta ve uzun zincirli yağ asitleri
| | | 5 | Biyoaktif lipidler II: ω-3 ve ω-6 yağ asitleri, konjuge linoleik asit (CLA) | | | 6 | Biyoaktif peptidler I: Biyoaktif peptidlerin elde edilmesi, antihipertensif peptidler
| | | 7 | Biyoaktif peptidler II: Antimikrobiyal ve antioksidant peptidler
| | | 8 | Ara sınav
| | | 9 | Biyoaktif polifenoller ve karatenoidler | | | 10 | Fonksiyonel özellikteki mineral maddeler
| | | 11 | Vitaminlerin etki mekanizmaları ve sağlık açısından önemleri
| | | 12 | Fonksiyonel meyve ve sebzeler
| | | 13 | Fonksiyonel süt ürünleri
| | | 14 | Fonksiyonel özellikteki çeşitli gıdalar
| | | 15 | Gıdaların işlenmesi sırasında fonksiyonel bileşenlerindeki değişimler
| | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Erbersdobler, H., Meyer, A.-H. (2010). Functional Food. Hamburg:
Behrs`Verlag.
2. Aluko, Rotimi E. (2012). Functional Foods and Nutraceuticals, Springer New York Dordrecht Heidelberg London
3. Deutsche Forschungsgemeinschaft (2004). Funktionelle Lebensmittel– Sicherheitsaspekte. Weinheim:Wiley-VCH.
4. Dustmann, H. (2005). Functional Food. Frankfurt am Main:Deutscher Fachverlag.
5. Webb, G.P. (2006). Dietary Supplements and Functional Foods. West Sussex: Wiley-Blackwell.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Quiz | 3 | 1 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 4 | 56 |
Tartışma | 5 | 1 | 5 |
Soru-Yanıt | 5 | 1 | 5 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 6 | 1 | 6 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 1 | 7 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 8 | 1 | 8 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|