Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGMS3192016959FONKSİYONEL GIDALARSeçmeli354
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı öğrencilere fonksiyonel gıdalar, içerdikleri etken maddeler ve sağlık üzerine etkileri hakkında bilgi vermek.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye ŞAHİN
Öğrenme Çıktıları
1Fonksiyonel gıdalar hakkında bilgi sahibi olur
2Fonksiyonel gıdaların bileşenleri hakkında bilgi sahibi olur.
3Fonksiyonel gıda bileşenlerinin sağlık üzerine etkisi hakkında bilgi sahibi olur.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Fonksiyonel gıda kavramı, biyoaktif karbonhidratlar, biyoaktif lipidler, biyoaktif peptidler, Biyoaktif polifenoller ve karatenoidler, fonksiyonel özellikteki bazı önemli vitamin ve mineral maddeler, fonksiyonel meyve ve sebzeler, fonksiyonel süt ürünleri, fonksiyonel özellikteki çeşitli gıdalar, gıdaların işlenmesi sırasında fonksiyonel bileşenlerindeki değişimler
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Fonksiyonel gıda kavramı
2Biyoaktif karbonhidratlar I: Diyet lifi
3Biyoaktif karbonhidratlar II: Prebiyotikler
4Biyoaktif lipidler I: Orta ve uzun zincirli yağ asitleri
5Biyoaktif lipidler II: ω-3 ve ω-6 yağ asitleri, konjuge linoleik asit (CLA)
6Biyoaktif peptidler I: Biyoaktif peptidlerin elde edilmesi, antihipertensif peptidler
7Biyoaktif peptidler II: Antimikrobiyal ve antioksidant peptidler
8Ara sınav
9Biyoaktif polifenoller ve karatenoidler
10Fonksiyonel özellikteki mineral maddeler
11Vitaminlerin etki mekanizmaları ve sağlık açısından önemleri
12Fonksiyonel meyve ve sebzeler
13Fonksiyonel süt ürünleri
14Fonksiyonel özellikteki çeşitli gıdalar
15Gıdaların işlenmesi sırasında fonksiyonel bileşenlerindeki değişimler
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Erbersdobler, H., Meyer, A.-H. (2010). Functional Food. Hamburg: Behrs`Verlag. 2. Aluko, Rotimi E. (2012). Functional Foods and Nutraceuticals, Springer New York Dordrecht Heidelberg London 3. Deutsche Forschungsgemeinschaft (2004). Funktionelle Lebensmittel– Sicherheitsaspekte. Weinheim:Wiley-VCH. 4. Dustmann, H. (2005). Functional Food. Frankfurt am Main:Deutscher Fachverlag. 5. Webb, G.P. (2006). Dietary Supplements and Functional Foods. West Sussex: Wiley-Blackwell.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Quiz313
Derse Katılım14456
Tartışma515
Soru-Yanıt515
Bireysel Çalışma14114
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma616
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma717
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma818
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)108
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1     4         
ÖÇ2   4 3         
ÖÇ3     4 4       
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00