Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGMS3132016959GIDA MAKİNE VE EKİPMANLARISeçmeli354
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıda endüstrisinde hammadderin işlenmesi kullanılan makine ve ekipmanların özellikleri, seçimi ve kullanım amaçları yönünde öğrenciyi bilgilendirmek.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Serap ÖRÜNDÜ
Öğrenme Çıktıları
1Gıda endüstrisinde kullanılan başlıca birim işlemleri öğrenilir.
2Gıda endüstrisinde kullanılan makina ve ekipmanların temel özelliklerini kavranılır.
3Kullanılacak makina ve ekipmanın belirlenmesi ve dizaynında planlama ve fizibilite çalışması yapılabilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Bu ders; Gıda endüstrisinde gıdaların işlenmesinde kullanılan temel işlemlerin yanı sıra ile hammaddelerin temizlenmesi ve sınıflandırılması, öğütme ve parçalanması, karıştırması, pompalanması, uygulanan ısıl işlemler, koyulaştırması, dondurulması, kurutulması, şekil verilmesi, kaplama ve ambalajlanmasında kullanılan yöntemler ve bu işlemlerin gerçekleştirmek için kullanılan makinaların teknik özellikleri ve kullanım amaçları ve seçimi konularını içermektedir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda Endüstrisinde kullanılan temel işlemler
2Ürünlerin veya hammaddelerin sınıflanması ve temizlenmesi metotları , kullanılan makina ve ekipmanlar ve bu ekipmanların teknik özellikleri, çalışma ilkeleri.
3Ürünlerin veya hammaddelerin sınıflanması ve temizlenmesi metotları , kullanılan makina ve ekipmanlar ve bu ekipmanların teknik özellikleri, çalışma ilkeleri.
4Ürünlerin veya hammaddelerin öğütme ve parçalama metotları , kullanılan makina ve ekipmanlar ve bu ekipmanların teknik özellikleri, çalışma ilkeleri.
5Ürünlerin veya hammaddelerin presleme metotları , kullanılan makina ve ekipmanlar ve bu ekipmanların teknik özellikleri,çeşitleri, çalışma ilkeleri.
6Sıvı gıdaların filitrasyon ve separasyon metotları , kullanılan makina ve ekipmanlar ve bu ekipmanların teknik özellikleri, çalışma ilkeleri.
7Sıvı gıdaların homojenizasyon ve emülsiye edilmesii metotları , kullanılan makina ve ekipmanlar ve bu ekipmanların teknik özellikleri, çalışma ilkeleri.
8Ara sınav ve değerlendirme
9Ürünlerin veya hammaddelerin karıştırma ve yoğrulması metotları , kullanılan makina ve ekipmanlar ve bu ekipmanların teknik özellikleri, çalışma ilkeleri.
10Gıdalara uygulanan ısıl işlemler, metotları , kullanılan makina ve ekipmanlar ve bu ekipmanların teknik özellikleri, çalışma ilkeleri.
11Sıvı gıdaların koyulaştırılması metotları , kullanılan makina ve ekipmanlar ve bu ekipmanların teknik özellikleri, çalışma ilkeleri.
12Gıdaların kurutulması metotları , kullanılan makina ve ekipmanlar ve bu ekipmanların teknik özellikleri, çalışma ilkeleri.
13Gıdaların soğutulması ve dondurulması metotları , kullanılan makina ve ekipmanlar ve bu ekipmanların teknik özellikleri, çalışma ilkeleri.
14Gıdaların ekstrüzyonu, şekillendirilmesi ve kaplanması metotları , kullanılan makina ve ekipmanlar ve bu ekipmanların teknik özellikleri, çalışma ilkeleri.
15Gıdaların ambalajlanması metotları , kullanılan makina ve ekipmanlar ve bu ekipmanların teknik özellikleri, çalışma ilkeleri.
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Gıda Endüstri Makineleri, Prof. dr. İlbilge SALDAMLI ,2004.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Quiz111
Derse Katılım14228
Tartışma14114
Alan Gezisi7321
Proje Tasarımı /Yönetimi11515
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11414
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)105
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ13              
ÖÇ2    4      4   
ÖÇ3         3     
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00