Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZFS2192016958SEBZECİLİKSeçmeli234
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
• Sebze kavramı, sebzeciliğin ekonomisi, ülkemizde ve dünyada sebze üretim alanları hakkında bilgi vermek • Sebze üretimi üzerine etki eden ekolojik faktörler • Sebzecilikte bakım işleri ve pazarlama hakkında bilgi kazandırmaktır
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd.Doç.Dr. Ercan EKBİÇ
Öğrenme Çıktıları
1Sebzeler ve sebzelerde kültürel işlemler hakkında bilgi sahibidir
2Sebzelerde yetiştirme yerleri hazırlamayı bilir
3Sebzeyetiştiriciliğinde ekolojik faktörlerin etkileri konusunda bilgi sahibidir
4Sebzelerde hasat ve hasat sonrası işlemleri bilir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
• Sebze kavramı • Sebzelerin botanik sınıflandırmaları • Sebzelerin insan beslenmesi ve sağlığı üzerindeki etkileri • Sebzeciliğin ekonomisi, ülkemizde ve dünyada sebze üretimi • Sebze kültüründe ekolojik faktörler • Sebze üretim yerleri ve bakım işleri ve kültürel uygulamalar
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Sebze kavramı
2Sebzeciliğin tarihçesi
3Sebzelerin insan beslenmesi ve sağlığı bakımından önemi
4Kültür sebzelerinde botanik sınıflandırma
5Dünyada ve ülkemizde sebzecilik faaliyetleri-ekonomisi
6Sebze yetiştirmede ekolojik faktörler
7Sebze bahçesi kurma
8Ara sınav
9Sebzecilikte toprak ve toprak işleme
10Sebzecilikte ekim, dikim
11Sebze bahçelerinde bakım işleri
12Sebzecilikte sulama
13Sebzecilikte gübreleme
14Sebzecilikte hastalık ve zararlılar
15Sebzecilikte hasat ve hasat sonrası işlemler, pazarlama
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1 Şeniz, V., Özgür, M., Sivritepe, Ö.,Özer, M. H., 1995. Sebzecilik. AnadoluÜniversitesiAçıkÖğretimFakültesi, T.C. AnadoluÜniversitesiYayınları No: 864, AçıkÖğretimFakültesiYayınları No: 458, AnadoluÜniversitesi Web-OfsetTesisleri, ESKİŞEHİR 2 Günay, A., 1982. Genel Sebze Yetiştiriciliği Cilt I. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Çağ Matbaası, ANKARA. 3 Şeniz, V., 1992. Genel Sebzecilik. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ders Notları: 53, BURSA. 4 Vural, H., Eşiyok, D., ve Duman, İ., 2000. Kültür Sebzeleri-Sebze Yetiştirme. EÜ Basımevi. Bornova, İZMİR..
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma2612
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma21020
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)120
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8
ÖÇ11       
ÖÇ21       
ÖÇ31       
ÖÇ41       
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00