Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZFS2052016958MEYVE AĞAÇLARINDA ÇOĞALTMASeçmeli234
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
• Meyve ağaçlarının çoğaltılması hakkında temel bilgiler vermek, karşılaşılabilecek problemleri ve çözüm yollarını öğretmek.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Muharrem YILMAZ
Öğrenme Çıktıları
1Meyve ağaçlarının çoğaltılma tekniklerini öğrenir.
2Aşı yapmayı öğrenir.
3çelik ve daldırma ile çoğaltma hakkında bilgi edinir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
• Meyve türlerinin çoğaltma teknikleri ve stratejileri. • Çoğaltma tekniklerinin morfolojik ve biyolojik özellikleri. • Fidanlıklarda karşılaşılan problemler ve bu problemlerin çözümleri. • Generatif ve vejetatif çoğaltma, • Fide yetiştirme ve teknikleri (fide yetiştirme ortamları, ortamların hazırlanması, fide aşılama teknikleri, fidelerin dikimi, fide kalitesi) • Bağcılıkta generatif ve vejetatif çoğaltma, çoğaltmada kullanılacak dalların seçilmesi, çelikle çoğaltma, köklendirmeyi uyarıcı uygulamalar, bağcılıkta aşı ile çoğaltma, bağcılıkta fidan üretimi, bağcılıkta aşılama.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Meyve ağaçlarının genel özellikleri. Meyve fidanlarını çoğaltma teknikleri. Generatif çoğaltma ve özellikleri. Tohumun yapısı ve gelişimi. Tohumun sınıflandırılması ve çimlenmesi.
2Tohumda çimlenme ve çoğaltma tekniklerini etkileyen faktörler. Vejetatif çoğaltma ve özellikleri. Çelikle çoğaltma ve çelik tipleri.
3Köklendirme kofaktörlerinin kullanımı, köklendirme ortamları ve yapıları. Aşı ile çoğaltma ve aşılama teknikleri.
4Aşılama zamanı ve metotları. Göz ve kalem aşısında başarıyı etkileyen faktörler; uyuşmazlık, aşılama teknikleri, Bitki türleri, çevre koşulları, hastalık ve zararlılar.
5Daldırma ile çoğaltma.
6Meyve fidanlarının üretilmesi, toprak hazırlığı. Anaç yetiştiriciliği. Tohum ve klon anaç üretimi.
7Anaçların Aşılanması ve fidanların bakımı.
8Ara Sınav
9Tohum, tohumla çoğaltma, tohum kalite karakteristikleri. Tohumun çimlenmesi.
10Tohumun saklanması, tohum ekim zamanı, tohum kaplama teknikleri, serpme ve banda ekim teknikleri.
11Çelikle çoğaltma ve köklenmeyi arttırıcı uygulamalar. Aşı ile çoğaltma.
12Bağlarda doku kültürü ve daldırma ile çoğaltma.
13Sertifikalı fidan üretimi
14Fidanların bakımı
15Fidan pazarlama teknikleri
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1 Ders Notları. 2. Özbek, S., 1978. Genel M 3 Özçağıran, R., 1988. Meyvecilik Tekniği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi yayınları . Bornova, İzmir. eyvecilik (Kışın Yaprağını Döken Meyve Türleri). Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No. 128. Ders Kitabı 11. 4. Hartmann, H.T., Kester, D.E., Davies, Jr.F., Geneve, R.L., 1997. Plant Propagation Principles and Practies. Sixth Edition, Prentice Hall, New Jersey
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav133
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Bireysel Çalışma14456
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma339
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma4312
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)110
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8
ÖÇ1      4 
ÖÇ2      4 
ÖÇ3      4 
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00