|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZFS2052016958 | MEYVE AĞAÇLARINDA ÇOĞALTMA | Seçmeli | 2 | 3 | 4 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | • Meyve ağaçlarının çoğaltılması hakkında temel bilgiler vermek, karşılaşılabilecek problemleri ve çözüm yollarını öğretmek. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Dr. Öğr. Üyesi Muharrem YILMAZ | Öğrenme Çıktıları | 1 | Meyve ağaçlarının çoğaltılma tekniklerini öğrenir. | 2 | Aşı yapmayı öğrenir. | 3 | çelik ve daldırma ile çoğaltma hakkında bilgi edinir. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | • Meyve türlerinin çoğaltma teknikleri ve stratejileri.
• Çoğaltma tekniklerinin morfolojik ve biyolojik özellikleri.
• Fidanlıklarda karşılaşılan problemler ve bu problemlerin çözümleri.
• Generatif ve vejetatif çoğaltma,
• Fide yetiştirme ve teknikleri (fide yetiştirme ortamları, ortamların hazırlanması, fide aşılama teknikleri, fidelerin dikimi, fide kalitesi)
• Bağcılıkta generatif ve vejetatif çoğaltma, çoğaltmada kullanılacak dalların seçilmesi, çelikle çoğaltma, köklendirmeyi uyarıcı uygulamalar, bağcılıkta aşı ile çoğaltma, bağcılıkta fidan üretimi, bağcılıkta aşılama.
| Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Meyve ağaçlarının genel özellikleri. Meyve fidanlarını çoğaltma teknikleri. Generatif çoğaltma ve özellikleri. Tohumun yapısı ve gelişimi. Tohumun sınıflandırılması ve çimlenmesi. | | | 2 | Tohumda çimlenme ve çoğaltma tekniklerini etkileyen faktörler. Vejetatif çoğaltma ve özellikleri. Çelikle çoğaltma ve çelik tipleri. | | | 3 | Köklendirme kofaktörlerinin kullanımı, köklendirme ortamları ve yapıları. Aşı ile çoğaltma ve aşılama teknikleri. | | | 4 | Aşılama zamanı ve metotları. Göz ve kalem aşısında başarıyı etkileyen faktörler; uyuşmazlık, aşılama teknikleri, Bitki türleri, çevre koşulları, hastalık ve zararlılar. | | | 5 | Daldırma ile çoğaltma. | | | 6 | Meyve fidanlarının üretilmesi, toprak hazırlığı. Anaç yetiştiriciliği. Tohum ve klon anaç üretimi. | | | 7 | Anaçların Aşılanması ve fidanların bakımı. | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Tohum, tohumla çoğaltma, tohum kalite karakteristikleri. Tohumun çimlenmesi. | | | 10 | Tohumun saklanması, tohum ekim zamanı, tohum kaplama teknikleri, serpme ve banda ekim teknikleri. | | | 11 | Çelikle çoğaltma ve köklenmeyi arttırıcı uygulamalar. Aşı ile çoğaltma. | | | 12 | Bağlarda doku kültürü ve daldırma ile çoğaltma. | | | 13 | Sertifikalı fidan üretimi | | | 14 | Fidanların bakımı | | | 15 | Fidan pazarlama teknikleri | | | 16 | Final Sınavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | 1 Ders Notları.
2. Özbek, S., 1978. Genel M
3 Özçağıran, R., 1988. Meyvecilik Tekniği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi yayınları . Bornova, İzmir.
eyvecilik (Kışın Yaprağını Döken Meyve Türleri). Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No. 128. Ders Kitabı 11.
4. Hartmann, H.T., Kester, D.E., Davies, Jr.F., Geneve, R.L., 1997. Plant Propagation Principles and Practies. Sixth Edition, Prentice Hall, New Jersey | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 14 | 2 | 28 | Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 3 | 3 | 9 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 4 | 3 | 12 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | | * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|
|
|