Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZTBS4052016955ORGANİK TARIMSeçmeli474
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
•Bitkisel üretimde, üretici ve tüketici üçgenindeki doğal zincirin kurulması öğretilir •Organik tarım ürünlerinin sertifikasyon aşamaları hakkında bilgi verilir •Organik ve sürdürülebilir tarımın tanıtılması, uygulamaları, çevreyle dost tarım tekniklerinin tümü anlatılır •Organik ve sürdürülebilir tarım ürünleri tanıtılır
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Meryem YEŞİL
Öğrenme Çıktıları
1Organik tarım kuralları hakkında bilgi edinme, edinilen bilgileri üretim projelerinde sentezleyebilme, Organik tarım kurallarının özelliklerini dikkate alarak farklı türlere uyarlanabilme becerisi kazanır
2Tarımsal üretimde organik tarımın önemini kavrayabilme, Organik tarım ve konvansiyonel tarıma ait kriterleri mukayese edebilme, Organik tarımda yer alan bazı türlerin üretimine ait yeni projelerin hazırlanmasını öğrenir
3Organik tarım üretiminin önerilmesinde; materyal temini, üretim süreci ve bu süreç içerisinde karşılaşılabilecek sorunlar ve sorunların çözümü konularında bilgi verebilir
4
5
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
•Konvansiyonel tarım ve organik tarım •Organik ürün yetiştirme yöntemleri •Organik ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının ilkeleri ve hedefleri
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Giriş, Organik tarımın tanıtımı, kapsamı, ve önemi
2Organik tarımın tanımı tarihçesi ve sınıflandırılması
3Organik tarımın yönetmenliğinin irdelenmesi
4Organik tarımda toprak işlemenin önemi
5Organik tarım yapılacak toprağın önemi, dikkat edilecek hususlar
6Organik tarımda sulamanın önemi ve dikkat edilecek hususlar
7Organik tarımda gübreleme ve dikkat edilecek hususlar
8Ara sınav
9Organik tarımda sulamanın önemi, dikkat edilecek hususlar
10Organik tarımda yabancı ot mücadelesi, dikkat edilecek hususlar
11Organik tarımda zararlılara karşı yapılacak mücadele yöntemleri
12Organik tarımda hastalıklara karşı yapılacak mücadele yöntemleri
13Organik ürünlerin hasadı ve dikkat edilmesi gereken hususlar
14Organik ürünlerin, saklanması, paketlenmesi, pazarlanması ve nakliyesinde dikkat edilecek hususlar
15Organik tarımda sertifikasyon işlemi ve mevcut kurumlar
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Ekolojik Tarım (Ekolojik Tarım Eğitimi Ders Notları) ETO Tarım ve Köyişleri Bakanlığı. 1999. 2.Ulusal kongre bildirileri, İnternet
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma14228
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma32060
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)119
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18
ÖÇ13 4  5  53        
ÖÇ2                  
ÖÇ3                  
ÖÇ4                  
ÖÇ5                  
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00