Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZTBS4032016955 | TARLA ÜRÜN. STAND. VE DEPOLANMASI | Seçmeli | 4 | 7 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Standardizasyonun yararları ve amaçları incelenecek ve tarla bitkilerinin depolama prensipleri öğrenilecektir.
|
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Yrd. Doç. Dr. Meryem YEŞİL |
Öğrenme Çıktıları |
1 | 1 Depolama ve ürün bozulmasına etki eden faktörler ile ürünlerin saklandığı depolar ve özellikleri hakkında bilgi verebilme
2 Temel analiz yöntemleri hakkında bilgi verebilme
3 TSE ve uluslar arası standart hazırlayan kuruluşların tanıtılması
4 Kalite, standart ve standardizasyon ile ilgili tanımları kavrayabilme
5 Standardizasyonun amaç ve yararlarını sentezleyebilme
6 Tarla bitkileri ve analiz yöntemleri ile ilgili standartların tanıtılması ve yeni standart model |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Tarla ürünlerinde standardizasyon, Standardizasyon kalite ilişkileri, Standart, Standardizasyonun tarihçesi, Uluslar arası standardizasyon çeşitleri, TSE, Standart hazırlama, Standartların yazılış şekli, Endüstri bitkileri ve tahılların standardı. Tarla ürünlerinde depolama, Depo yapıları, Depolanan üründe meydana gelen değişmeler, Tahılların ve Endüstri bitkilerinin depolanması |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Dersin tanıtımı, kapsamı ve önemi. Giriş. | | | 2 | Kalite kavramı ve kalitenin oluşumuna etkili olan faktörler. Standart ve standardizasyon tanımları ve kalite ile ilişkileri | | | 3 | TSE ve görevleri. ISO vb uluslar arası standart hazırlayan kuruluşlar ve amaçları. Standartların hazırlanış yöntemleri | | | 4 | Örnek alma ve analize hazırlama. Kaliteyi belirlemede yararlanılan analiz yöntemleri | | | 5 | Kimyasal analiz yöntemleri. Kimyasal bileşimi oluşturan yapıtaşlarının özellikleri ve kalite üzerine etkileri | | | 6 | Tarla ürünlerinde standartlar | | | 7 | Tarla ürünlerinde standartlar | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Tahılların depolanması | | | 10 | Çeltikte depolama | | | 11 | Yerfıstığında kurutma ve depolama | | | 12 | Patatesin depolanması | | | 13 | Şekerpancarının depolanması | | | 14 | Depolanan üründe meydana gelen değişmeler | | | 15 | Depolanan üründe meydana gelen değişmeler | | | 16 | Final sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Arslan, N., Yılmaz, G., ve Karadağ, Y., 1999. Tarla Ürünlerinde Standardizasyon ve Depolama. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No:13, Ders Notları Seri No: 7, Tokat.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 3 | 20 | 60 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|