Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
SULT1152021277GIDA KİMYASISeçmeli113
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Gıda bileşenlerinden su, karbonhidratlar, proteinler ve lipidler ile ilgili temel bilgileri ve bunların yapıları, gıdaya kattığı özellikleri ve analiz yöntemlerini öğretmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Dr. Gülşah AYDIN
Öğrenme Çıktıları
1Temel gıda bileşenlerinin kimyası hakkında bilgi verir. Bu bileşenlerin gıdanın fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerine etkilerini açıklar.
2Gıda işleme sırasında meydana gelecek sorunları tartışır.
3Gıda kimyasını ve uygulamalarını özetler.
4Gıda kimyası ile ilgili bilimsel literatürü araştırır.
5Gıda işleme problemlerini verimli bir şekilde çözümler.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Gıdanın yapısını oluşturan karbonhidratlar, lipidler, proteinler, enzimler, mineraller ve vitaminler hakkında bilgi verilmesi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda kimyasna giriş, Gıda nedir? Gıdanın başlıca bileşenleri, Gıda kimyasının tarihsel gelişimi, Gıda işleme ile kimyasal değişimler arasındaki ilişki
2Su, Gıdalardaki suyun fonksiyonları, Hidrojen bağları, Kalıcı dipol momenti, Dielektirik sabiti, Çözgen etkisi ile ilgili teoriler; Su aktivitesi ve gıda stabilitesi; Sorpsiyon izoterm eğrisi, Gıdalardaki fiziksel ve kimyasal reaksiyonlarda suyun rolü
3Karbonhidratlar; karbonhidratların sınıflandırılması, adlandırılması ve yapıları; karbonhidratların izomerleri ve mutlak konfigürasyonları, karbonhidratların fiziksel-kimyasal özellikleri; karbonhidratların tatlılık dereceleri
4Gıdalarda karbonhidratların fonksiyonları, karbonhidratların kimyasal reaksiyonları; karbonhidratların analizinde kullanılan analitik yöntemler
5Karbonhidratlar; polisakkaritler ve besinsel lifler
6Proteinler; aminoasitlerin sınıflandırılması, adlandırılması ve yapıları
7Proteinler, proteinlerin sınıflandırılması, proteinlerin başlıca özellikleri; proteinlerin yapısı; proteinlerin fonksiyonel grupları ve bu grupların kimyasal yapıları, hidrofobik özellikleri
8Ara sınav
9Proteinler; izoelektrik nokta ve çözünürlükleri, gıda sistemlerinde protein denatürasyonu ve etkileri
10Proteinler;proteinlerin besinsel kalitesi; protein ve aminoasit analizinde kullanılan analitik yöntemlerin ilkeleri ve uygulamaları ile proteinlerin işlevsel özellikleri
11Yağların yapıtaşları ve sınıflandırılması: yağ asitleri
12Yağların yapıtaşları ve sınıflandırılması: yağ asitleri (devam)
13Yağların yağ asitleri dışındaki diğer yapıtaşları ile lipidlerde oluşan bozulma tepkimeleri ve diğer başlıca tepkimeler
14Enzim yapısı ve özellikleri ile enzim kinetiği
15Gıdalarda bulunan ve gıda üretiminde kullanılan enzimler
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2007
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14228
Tartışma14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma2612
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma3927
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)83
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
ÖÇ1334251311142
ÖÇ2423331311142
ÖÇ3334331511143
ÖÇ4433241411153
ÖÇ5344241411133
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00