Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
SULVS11220212740HİJYEN VE SANİTASYONSeçmeli123
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Veteriner sağlık teknikerlerinin çevre ve halk sağlığındaki rolü, çiftlikten sofraya gıda güvenliği, zoonoz hastalıklarda kontrol-koruma ve yasal düzenlemeler, gıda kaynaklı hastalıklar, doğal denge ve canlılar üzerindeki etkileri kazandırmak.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Kalbiye KONANÇ
Öğrenme Çıktıları
1Çiftlikten sofraya gıda güvenliği kavramını öğrenir.
2Gıda kökenli riskleri ve önleyici tedbirleri bilir.
3Zoonotik hastalıklara karşı koruma-kontrol yöntemlerini ve yasal düzenlemeleri bilir ve uygular.
4Gıda üretim ve satış yerlerinin denetlenmesini bilir.
5Kirlenmenin çevreye ve canlılara etkilerini kavrar.
6Besin kirlenmesinin nedenlerini ve sonuçlarını kavrar.
7Çevre ve besin kirlenmesine karşı alınabilecek önlemleri ve veteriner sağlık teknikerlerinin ilaç kullanmadaki sorumluluklarını kavrar.
8Çevrenin ve canlıların sağlığının korunması ve önlemleri konularında bilgi kazanır.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Halk sağlığına genel bakış, bulaşıcı hastalıkların kontrolü, aşılama ilkeleri ve bağışıklamada genel öneriler, su ve gıda yoluyla bulaşan hastalıklar, gastrointestinal sistemde hastalık yapan etmenler, gıda zehirlenmeleri, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar ve korunma yöntemleri.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Halk sağlığına genel bakış
2Küresel sağlık sorunları
3Küresel sağlık sorunları
4Sağlığa kültürün etkisi
5Sağlığa kültürün etkisi
6Nüfus ve sağlık sorunları
7Halk sağlığında etik
8Ara sınav
9Bulaşıcı hastalıkların kontrolü
10Aşılama ilkeleri
11Bağışıklamada genel öneriler
12Su ve gıda yoluyla bulaşan hastalıklar
13Gastrointestinal sistemde hastalık yapan etmenler
14Gıda zehirlenmeleri
15Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar ve korunma yöntemleri
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Baltaş, Z. Ve ark. 2008; Halk Sağlığı Ders Kitabı, İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, İstanbul.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri40
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma14342
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)88
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21
ÖÇ1                    5
ÖÇ2                    5
ÖÇ3                    5
ÖÇ4                    5
ÖÇ5                    5
ÖÇ6                    5
ÖÇ7                    5
ÖÇ8                    5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00