Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | SULVS11220212740 | HİJYEN VE SANİTASYON | Seçmeli | 1 | 2 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Veteriner sağlık teknikerlerinin çevre ve halk sağlığındaki rolü, çiftlikten sofraya gıda güvenliği, zoonoz hastalıklarda kontrol-koruma ve yasal düzenlemeler, gıda kaynaklı hastalıklar, doğal denge ve canlılar üzerindeki etkileri kazandırmak. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Öğr. Gör. Kalbiye KONANÇ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Çiftlikten sofraya gıda güvenliği kavramını öğrenir. | 2 | Gıda kökenli riskleri ve önleyici tedbirleri bilir. | 3 | Zoonotik hastalıklara karşı koruma-kontrol yöntemlerini ve yasal düzenlemeleri bilir ve uygular. | 4 | Gıda üretim ve satış yerlerinin denetlenmesini bilir. | 5 | Kirlenmenin çevreye ve canlılara etkilerini kavrar. | 6 | Besin kirlenmesinin nedenlerini ve sonuçlarını kavrar. | 7 | Çevre ve besin kirlenmesine karşı alınabilecek önlemleri ve veteriner sağlık teknikerlerinin ilaç kullanmadaki sorumluluklarını kavrar. | 8 | Çevrenin ve canlıların sağlığının korunması ve önlemleri konularında bilgi kazanır. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Halk sağlığına genel bakış, bulaşıcı hastalıkların kontrolü, aşılama ilkeleri ve bağışıklamada genel öneriler, su ve gıda yoluyla bulaşan hastalıklar, gastrointestinal sistemde hastalık yapan etmenler, gıda zehirlenmeleri, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar ve korunma yöntemleri. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Halk sağlığına genel bakış
| | | 2 | Küresel sağlık sorunları
| | | 3 | Küresel sağlık sorunları
| | | 4 | Sağlığa kültürün etkisi
| | | 5 | Sağlığa kültürün etkisi
| | | 6 | Nüfus ve sağlık sorunları
| | | 7 | Halk sağlığında etik
| | | 8 | Ara sınav
| | | 9 | Bulaşıcı hastalıkların kontrolü
| | | 10 | Aşılama ilkeleri
| | | 11 | Bağışıklamada genel öneriler
| | | 12 | Su ve gıda yoluyla bulaşan hastalıklar
| | | 13 | Gastrointestinal sistemde hastalık yapan etmenler
| | | 14 | Gıda zehirlenmeleri
| | | 15 | Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar ve korunma yöntemleri
| | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Baltaş, Z. Ve ark. 2008; Halk Sağlığı Ders Kitabı, İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, İstanbul. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 60 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 40 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | 5 | ÖÇ2 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | 5 | ÖÇ3 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | 5 | ÖÇ4 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | 5 | ÖÇ5 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | 5 | ÖÇ6 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | 5 | ÖÇ7 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | 5 | ÖÇ8 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|