Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
UGTS2662022272HAZIR YEMEK SİSTEMLERİSeçmeli242
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Toplu yemek hizmeti verilen işletmelerde, yemek menüsü hazırlama, yemeklerin gıda güvenliği uygulamalarına göre hazırlanması, sevk edilmesi ve servisini yönetebilme, personel ve iş yeri hijyenini sağlamayı öğrenme ve uygulayıp uygulatabilme becerisini kazanmak.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Hilal TOZLU ÇELİK
Öğrenme Çıktıları
1Hazır yemek sektörünü tanıyarak gelişmeleri takip edebilme
2Yemek üretim ve servisinde hijyen kurallarını uygulayabilme
3Yemeklerden mikrobiyolojik analizler için numune alabilme
4Yemek sektöründe kullanılan alet ve ekipmanları tanıyarak kullanabilme
5Reçete hazırlayabilme,maliyet çıkartabilme
6Depo stoklarını takip edebilme ve sipariş planlayabilme
7Müşteri ilişkilerini doğru yürütebilme
8Personele kişisel hijyen ve gıda güvenliği eğitimleri verebilme
9HACCP sistemini uygulayabilme
10Besinlerin hijyen kuralları ve gıda güvenliği uygulamalarına göre hazırlanması ve saklanması yöntemlerini öğrenerek uygulayabilme
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Hazır Yemek Endüstrisi, Beslenme İlkeleri, Menü Planlama, Mutfak Planlama, Ekipman Seçimi ve Yerleşimi, Hazır Yemek Sistemlerinde Depolama, Hazır Yemek Sistemlerinde Hijyen ve Sanitasyon, Gıda Hazırlama Yöntemleri, Temizlik ve Dezenfeksiyon, Hazır Yemek Sistemlerinde Kalite Uygulamaları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Toplu yemek sektörünü tanımak
2Yemek fabrikalarında organizasyon ve görev dağılımları
3Yemek fabrikalarında kullanılan alet ve ekipmanları tanımak ve işlevlerini öğrenmek
4Gıda depolama ve depoların etkin kullanımı
5Mal kabul işlemleri ve numune alma
6Ekipman ve personel hijyenini öğrenmek
7Güvenli gıda hazırlama tekniklerini öğrenmek
8Ara sınav
9Gıda zehirlenmelerine neden olan mikroorganizmaları öğrenmek
10Yemeklerin gıda güvenliği kurallarına göre sevk edilmesi ve servisi
11Yemek menüsü planlama
12Maliyet hesapları
13Müşteri şikayeti örneklerinin incelenmesi
14Yemek fabrikalarında HACCP uygulamaları
15Yemek fabrikalarında HACCP uygulamaları
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Hazır Yemek Sistemleri- Prof. Dr. Mustafa TAYAR, Doç. Dr. Canan HECER
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bütünleme Sınavı111
Derse Katılım10110
Tartışma313
Soru-Yanıt7214
Bireysel Çalışma10220
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma155
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma155
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)60
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1355545555555555
ÖÇ2155555555555554
ÖÇ3255554555554553
ÖÇ4155555554443544
ÖÇ5355555555344544
ÖÇ6355555454454455
ÖÇ7155555454444555
ÖÇ8255555444544555
ÖÇ9255555445445445
ÖÇ10355555554555555
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00