|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | UGTS2572022272 | GIDA ENDÜSTRİ MAKİNALARI | Seçmeli | 2 | 3 | 2 |
| Dersin Seviyesi | Ön Lisans | Dersin Amacı | Gıda muhafaza ve işleme sistemleri ile bunlarla ilgili makinelerin kavranması. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Yrd. Doç. Dr. Hilal TOZLU ÇELİK | Öğrenme Çıktıları | 1 | Gıdaların temel özelliklerini ana hatlarıyla belirtmek. | 2 | Üretimde kullanılan makineleri sıralamak. | 3 | Ambalaj ve ambalajlama sistemleri kavrar | 4 | Gıda endüstrisinde kullanılan makinelerin çalışma prensibini açıklamak. | 5 | Gıda üretiminde kullanılan temel işlemleri açıklamak. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Gıdaların korunmasında ısıl işlemler, ısı iletimi ve makineleri, x ve ultraviole ışınların tanımı ve kullanımı, mikrodalga uygulamaları, su aktivitesi, kurutma işlemleri, kurutma sistem ve ekipmanları, evaparasyon işlemleri, soğutma/dondurma sistemleri, gıdaların soğutularak/dondurularak muhafazası, kontrollü/modifiye atmosferde depolama, gıdaların diğer koruma yöntem ve sistemleri. Ayırma, yıkama, taşıma sistemleri, pastörizatör, sterilizatör, evaporatör, dehidratörler vb. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Gıda endüstrisinde temel işlemler. Muhafaza yöntemlerine genel bakış. | | | 2 | Gıda endüstrisinde tartma ve ölçme aletleri. Taşıma ve iletim düzenleri. | | | 3 | Taşıma ve İletim düzenlerinden; Mekanik, pnömatik, hidrolik götürücüler | | | 4 | Ön işlemler. Yıkama, ayıklama sap ayırma, kabuk soyma, çekirdek çıkarma, üretim makinelerine giriş. | | | 5 | Sınıflama ilkeleri, elek sistemleri, filtrasyon, geliştirilmiş filtrasyon sistemleri. Santrifüj seperasyon ilkeleri ve seperatörler. | | | 6 | Karıştırma ve karışımlama makineleri. Homojenizasyon (tam ve kısmi). Homojenizatörler | | | 7 | Isıl işlem makine ve ekipmanları. Basit ısıtma sistemleri | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Kesikli ve sürekli ısı aktarım düzenleri.
Borulu ve plakalı ısı değiştiriciler.
| | | 10 | Evaporasyon ve evaporatörler. Tekli, çoklu, borulu, plakalı, zorlamalı, karıştırmalı, vb evaporatör tipleri ve çalışma ilkeleri | | | 11 | Deaeratörler, deodorizatörler. | | | 12 | Kondensörler. Mikrodalgalı ısıtıcılar | | | 13 | Kurutma işlemi ve dehidrasyon kavramı. | | | 14 | İndirekt, direkt, dondurarak ve mikrodalga kurutucular | | | 15 | Boyut küçültme makineleri Öğütücüler. Kesme makineleri, presler (kesikli-sürekli) | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | 1 Ayık M., 1985. Ürün İşleme Tekniği ve Makinaları. Ankara Üniversitesi Yayınları. Ankara.
2 Saldamlı İ., Saldamlı E.,2004. Gıda Endüstri Makineleri. Savaş Kitap ve Yayınevi. Ankara. | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 14 | 1 | 14 | Tartışma | 7 | 1 | 7 | Soru-Yanıt | 7 | 2 | 14 | Alan Gezisi | 1 | 2 | 2 | Beyin Fırtınası | 14 | 1 | 14 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | ÖÇ2 | 4 | 4 | 5 | 3 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | ÖÇ3 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 5 | 3 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 3 | 4 | ÖÇ4 | 5 | 3 | 5 | 3 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|
|
|