Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
UGTS2452016272GIDA KATKI MADDELERİSeçmeli233
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak raf ömrünü uzatan katkı maddelerini incelemek, duyusal özellikleri modifiye etmek için katkı maddeleri kullanmak, beslenme değerini artırmak için katkı maddeleri kullanmak ve işlem yardımcı maddeleri kullanmak, yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Hilal TOZLU ÇELİK
Öğrenme Çıktıları
1Gıda katkı maddelerini tanımak ve kullanım amaçlarını sıralamak.
2Bir maddenin gıda katkısı olabilmesi için hangi özelliklerinin incelendiğini sıralamak
3Gıda katkı maddelerinin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları sıralamak.
4Gıda katkı maddelerini sınıflandırmak.
5Gıda katkı maddelerinin özelliklerini,etki mekanizmalarını ve kullanım alanlarını ana hatlarıyla belirtmek.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıda katkı maddelerinin tanımı. Gıdalarda kalıntı, kontaminasyon, pestisitler. Gıda katkı maddelerinin kullanımında dikkat edilecek hususlar. Gıda endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin sınıflandırılması (enzimler, vitaminler ve aminoasitler, antimikrobiyaller, antioksidanlar, asitler, koruyucular, çelatlar, stabilizatörler, nişasta, emülgatörler, lezzet maddeleri, lezzet arttırıcı ve tatlandırıcılar, renk maddeleri, fosfatlar) ve incelenmesi.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Asitlik düzenleyici ilavesi yapmak
2Antimikrobiyal ilavesi yapmak
3Antioksidan ilavesi yapmak
4Dokusal yapıyı düzenlemek için katkı maddeleri kullanmak
5Dokusal yapıyı düzenlemek için katkı maddeleri kullanmak
6Renklendiricileri kullanmak
7Lezzet artırıcıları kullanmak
8Ara sınav
9Tatlandırıcıları kullanmak
10Tatlandırıcıları kullanmak
11Zenginleştirici katkıları kullanmak
12Starterleri kullanmak
13Enzimleri kullanmak
14Taşıyıcıları kullanmak
15Çözgenleri kullanmak
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
ÇAKMAKÇI Songül, 2010, Gıda katkı Maddeleri. Atatürk Üniversitesi Yayınları, Erzurum.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14570
Bireysel Çalışma14114
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma111
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma111
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)89
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1               
ÖÇ2               
ÖÇ3               
ÖÇ4               
ÖÇ5               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00