Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | UGTS2452016272 | GIDA KATKI MADDELERİ | Seçmeli | 2 | 3 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak raf ömrünü uzatan katkı maddelerini incelemek, duyusal özellikleri modifiye etmek için katkı maddeleri kullanmak, beslenme değerini artırmak için katkı maddeleri kullanmak ve işlem yardımcı maddeleri kullanmak, yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Yrd. Doç. Dr. Hilal TOZLU ÇELİK |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıda katkı maddelerini tanımak ve kullanım amaçlarını sıralamak. | 2 | Bir maddenin gıda katkısı olabilmesi için hangi özelliklerinin incelendiğini sıralamak | 3 | Gıda katkı maddelerinin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları sıralamak. | 4 | Gıda katkı maddelerini sınıflandırmak. | 5 | Gıda katkı maddelerinin özelliklerini,etki mekanizmalarını ve kullanım alanlarını ana hatlarıyla belirtmek. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Gıda katkı maddelerinin tanımı. Gıdalarda kalıntı, kontaminasyon, pestisitler. Gıda katkı maddelerinin kullanımında dikkat edilecek hususlar. Gıda endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin sınıflandırılması (enzimler, vitaminler ve aminoasitler, antimikrobiyaller, antioksidanlar, asitler, koruyucular, çelatlar, stabilizatörler, nişasta, emülgatörler, lezzet maddeleri, lezzet arttırıcı ve tatlandırıcılar, renk maddeleri, fosfatlar) ve incelenmesi. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Asitlik düzenleyici ilavesi yapmak | | | 2 | Antimikrobiyal ilavesi yapmak | | | 3 | Antioksidan ilavesi yapmak | | | 4 | Dokusal yapıyı düzenlemek için katkı maddeleri kullanmak | | | 5 | Dokusal yapıyı düzenlemek için katkı maddeleri kullanmak | | | 6 | Renklendiricileri kullanmak | | | 7 | Lezzet artırıcıları kullanmak | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Tatlandırıcıları kullanmak | | | 10 | Tatlandırıcıları kullanmak | | | 11 | Zenginleştirici katkıları kullanmak | | | 12 | Starterleri kullanmak | | | 13 | Enzimleri kullanmak | | | 14 | Taşıyıcıları kullanmak | | | 15 | Çözgenleri kullanmak | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
ÇAKMAKÇI Songül, 2010, Gıda katkı Maddeleri. Atatürk Üniversitesi Yayınları, Erzurum. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 5 | 70 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 1 | 1 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|