Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
UGTS1352016272GIDALARIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİSeçmeli113
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Gıdaların fiziksel özelliklerini öğretmek.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Gıdalar için önemli olan fiziksel özelliklerin temel tanımlarını yapar.
2Gıdaların fiziksel özelliklerinin bilinmesi; gıdanın işlenmesi, ambalajlanması ve depolanması ile ilişkili hesaplamaları yapar.
3Gıdaların tekstürel ve reolojik özelliklerini açıklar.
4Renk olgusunu ve gıdalar için renk ölçüm sistemlerini açıklar.
5Gıdaların yüzey özellikleri ve ölçüm yöntemlerini tanımlar.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıdaların fiziksel özelliklerinin dayandığı temeller, yoğunluk ve özgül ağırlık, tekstürel ve reolojik özellikler, gıdalarda emülsiyon, köpük oluşumu, jelleşme, adhezyon, kohezyon, çözünürlük ve ıslanabilirlik gibi yüzey özellikleri, gıdaların termal özellikleri, gıdaların ısıl iletkenliği, gıdaların dielektrik özellikler
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıdaların fiziksel özelliklerinin dayandığı temeller
2Gıdaların fiziksel özelliklerinin dayandığı temeller
3Boyut, şekil, hacim, yoğunluk ve özgül ağırlık
4Boyut, şekil, hacim, yoğunluk ve özgül ağırlık
5Gıdaların yüzey özellikleri; yüzey aktivitesi, emülsiyon özellikleri ve emülsiye gıdalar, Köpük oluşumu, jel oluşumu ve bu işlemlerle üretilen gıdalar
6Gıdaların yüzey özellikleri; yüzey aktivitesi, emülsiyon özellikleri ve emülsiye gıdalar, Köpük oluşumu, jel oluşumu ve bu işlemlerle üretilen gıdalar
7Gıdaların yüzey özellikleri; yüzey aktivitesi, emülsiyon özellikleri ve emülsiye gıdalar, Köpük oluşumu, jel oluşumu ve bu işlemlerle üretilen gıdalar
8Ara Sınav
9Gıdaların termal özellikleri; ısıl iletkenlik özellikleri ve ısıl iletkenlik katsayısının farklı gıdalarda hesaplanması
10Gıdaların dielektrik özellikleri
11Gıdaların dielektrik özellikleri
12Gıdaların reolojik özellikleri; tekstür, viskozite, konsistens tanımları
13Gıdaların reolojik özellikleri; tekstür, viskozite, konsistens tanımları
14Gıdaların reolojik özellikleri; tekstür, viskozite, konsistens tanımları
15Genel Tekrar
16Final
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Şahin, S., Şumnu, S.G. 2006. Physical Properties of Foods. Springer Science, 257 p., Business Media, LLC., United States of America.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14228
Tartışma6212
Soru-Yanıt5210
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma10220
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12224
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)96
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1333231423321232
ÖÇ2434231423321242
ÖÇ3333221423221232
ÖÇ4333241433321343
ÖÇ5433241423321242
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00