|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | FBT717 | MERSİN BALIKLARI VE KÜLTÜRÜ | Zorunlu | 1 | 2 | 6 |
| Dersin Seviyesi | Doktora | Dersin Amacı | Mersin balıkların tanıtılması, biyolojileri, beslenmeleri ve suni olarak yetiştiriciliğinin yanı sıra elde edilen ürünlerin pazarlanması ve işlenmesinin öğretilmesi amaçlanmaktadır. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Dr. Öğretim Üyesi Serkan SAYGUN | Öğrenme Çıktıları | 1 | Mersin balıkları türlerini Taksonomik olarak ayırt etmeyi ve biyolojilerini öğrenir | 2 | Mersin balıklarını koruma ve kültüre alma tekniğini bilir ve yetiştiricilik çalışmaları yapabilir | 3 | Mersin balıklarının yetiştiriciliği üzerine araştırma yapabilir ve ilgili bilimsel çalışmalara katılabilir. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Yetiştirilen Mersin balıklarının türleri, anatomik özellikleri ve biyolojisi; suni yumurta alımı, dölleme ve kuluçkalama; yavru bakımı, beslemesi, semirtmesi ve hastalıkları; mersin balığı nesillerinin korunması ve ticari ürünlerin pazarlanması üzerinde durulacaktır. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Mersin Balığı Türlerinin Taksonomisi ve Morfolojik özellikleri | | | 2 | Yetiştiriciliği yapılan mersin balıkları ve biyolojileri | | | 3 | Mersin balıkların kültüründe çevre koşulları ve kontrolü | | | 4 | Yetiştiricilik sistemleri | | | 5 | Kültür yöntemi: Anaç temini, koruması ve beslenmesi | | | 6 | Suni yumurtlatma: Yumurta ve sperm alımı | | | 7 | Kuluçka Dönemi: Yumurtaların bakımı ve çatlatılması, yavruların ilk bakımı | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Yavruların beslenmesi: Canlı yem ve plankton ünitesi | | | 10 | Ön semirtme: Ön yavru büyütme sistemine geçiş | | | 11 | Yavru büyütme ve besleme rejimi | | | 12 | Semirtme: Pazar boyuna getirme | | | 13 | Hasat ve ürünlerin işlenmesi | | | 14 | Kültüre alma ve yetiştirmede karşılaşılan problemler ve hastalıklar | | | 15 | Mersin balığı sektörü ve neslinin korunması konuları | | | 16 | Yaryılsonu SInavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Van de Braak et all., 2008. Manual on Sturgeon Reproduction. Coppens Int. Bv Pub., Nederland. 40p
Mims, S:D., Lazur, A., Shelton, W.L., Gomelsky, B. and F. Chapman, 2002. Species Profile
Production of Sturgeon. SRAC Publication No. 7200, USA. 8p.
Mohler, J.W., 2003. Culture Manual for the Atlantic sturgeon, Acipenser oxyrinchus oxyrinchus. A Region 5 U.S. Fish ve Wildlife Service publication. 73p.
İlave Kaynak
Carmona, R. et all., 2009. Biology, Conservation and Sustainable Development of Sturgeons. Fish and Fisheries Series Vol. 29. Springer Science + Business Media B.V., England. 465p.
LeBreton, G.T.O., William, F., Beamish, H. and R. S. McKinley, 2005. Sturgeons and Paddlefish of North America. Fish and Fisheries Series Vol. 27. KLUWER ACADEMIC PUBLISHERS, USA. 336p.
Aloisi, D., Gordon, Jr.R.R., Starzl, N.J:, Walker, J.L. and T. R. Brady, 2006. Genoa National Fish Hatchery Lake Sturgeon Culture Standard Operating Procedures. Region 3 Fisheries Fisheries Data Series. Department of the Interior U.S. Fish and Wildlife Service Great Lakes-Big Rivers Region, USA. 19p
Çelikkale, M.S., 1994. İç su balıkları ve yetiştiriciliği. Cilt 1. Baskı II. KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Yay. No: 2, Trabzon. 419p.
Carpenter, K.E. (ed.), 2002. The living marine resources of the Western Central Atlantic. Volume 2: Bony fishes part 1 (Acipenseridae to Grammatidae). FAO Species Identification Guide for Fishery Purposes and American Society of Ichthyologists and Herpetologists Special Publication No. 5. Rome, FAO. pp. 601-1374.
Le François N. R. et al., 2010. Finfish aquaculture diversification. CAB International, UK, 704p.
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 14 | 3 | 42 | Rapor Hazırlama | 4 | 20 | 80 | Rapor Sunma | 4 | 4 | 16 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | | * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|
|
|