Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
FBT717MERSİN BALIKLARI VE KÜLTÜRÜZorunlu126
Dersin Seviyesi
Doktora
Dersin Amacı
Mersin balıkların tanıtılması, biyolojileri, beslenmeleri ve suni olarak yetiştiriciliğinin yanı sıra elde edilen ürünlerin pazarlanması ve işlenmesinin öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğretim Üyesi Serkan SAYGUN
Öğrenme Çıktıları
1Mersin balıkları türlerini Taksonomik olarak ayırt etmeyi ve biyolojilerini öğrenir
2Mersin balıklarını koruma ve kültüre alma tekniğini bilir ve yetiştiricilik çalışmaları yapabilir
3Mersin balıklarının yetiştiriciliği üzerine araştırma yapabilir ve ilgili bilimsel çalışmalara katılabilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Yetiştirilen Mersin balıklarının türleri, anatomik özellikleri ve biyolojisi; suni yumurta alımı, dölleme ve kuluçkalama; yavru bakımı, beslemesi, semirtmesi ve hastalıkları; mersin balığı nesillerinin korunması ve ticari ürünlerin pazarlanması üzerinde durulacaktır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Mersin Balığı Türlerinin Taksonomisi ve Morfolojik özellikleri
2Yetiştiriciliği yapılan mersin balıkları ve biyolojileri
3Mersin balıkların kültüründe çevre koşulları ve kontrolü
4Yetiştiricilik sistemleri
5Kültür yöntemi: Anaç temini, koruması ve beslenmesi
6Suni yumurtlatma: Yumurta ve sperm alımı
7Kuluçka Dönemi: Yumurtaların bakımı ve çatlatılması, yavruların ilk bakımı
8Arasınav
9Yavruların beslenmesi: Canlı yem ve plankton ünitesi
10Ön semirtme: Ön yavru büyütme sistemine geçiş
11Yavru büyütme ve besleme rejimi
12Semirtme: Pazar boyuna getirme
13Hasat ve ürünlerin işlenmesi
14Kültüre alma ve yetiştirmede karşılaşılan problemler ve hastalıklar
15Mersin balığı sektörü ve neslinin korunması konuları
16Yaryılsonu SInavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Van de Braak et all., 2008. Manual on Sturgeon Reproduction. Coppens Int. Bv Pub., Nederland. 40p Mims, S:D., Lazur, A., Shelton, W.L., Gomelsky, B. and F. Chapman, 2002. Species Profile Production of Sturgeon. SRAC Publication No. 7200, USA. 8p. Mohler, J.W., 2003. Culture Manual for the Atlantic sturgeon, Acipenser oxyrinchus oxyrinchus. A Region 5 U.S. Fish ve Wildlife Service publication. 73p. İlave Kaynak Carmona, R. et all., 2009. Biology, Conservation and Sustainable Development of Sturgeons. Fish and Fisheries Series Vol. 29. Springer Science + Business Media B.V., England. 465p. LeBreton, G.T.O., William, F., Beamish, H. and R. S. McKinley, 2005. Sturgeons and Paddlefish of North America. Fish and Fisheries Series Vol. 27. KLUWER ACADEMIC PUBLISHERS, USA. 336p. Aloisi, D., Gordon, Jr.R.R., Starzl, N.J:, Walker, J.L. and T. R. Brady, 2006. Genoa National Fish Hatchery Lake Sturgeon Culture Standard Operating Procedures. Region 3 Fisheries Fisheries Data Series. Department of the Interior U.S. Fish and Wildlife Service Great Lakes-Big Rivers Region, USA. 19p Çelikkale, M.S., 1994. İç su balıkları ve yetiştiriciliği. Cilt 1. Baskı II. KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Yay. No: 2, Trabzon. 419p. Carpenter, K.E. (ed.), 2002. The living marine resources of the Western Central Atlantic. Volume 2: Bony fishes part 1 (Acipenseridae to Grammatidae). FAO Species Identification Guide for Fishery Purposes and American Society of Ichthyologists and Herpetologists Special Publication No. 5. Rome, FAO. pp. 601-1374. Le François N. R. et al., 2010. Finfish aquaculture diversification. CAB International, UK, 704p.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Rapor Hazırlama42080
Rapor Sunma4416
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11212
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11212
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)166
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
ÖÇ1  55      5 
ÖÇ2   5      5 
ÖÇ3   5      5 
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00