Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
FBT713AKUAKÜLTÜRDE CANLI YEM ÜRETİMİZorunlu116
Dersin Seviyesi
Doktora
Dersin Amacı
Yapay üretim metotları ile elde edilen döllenmiş yumurtalardan yayın balığı, sazan, çipura, levrek, kalkan, mersin balığı gibi çeşitli balık türlerine ait balık larvalarının ve karides gibi kabuklu eklem bacaklı postlarvalarının ilk yemini oluşturan çeşitli alg türleri ile Rotifer, Artemia, Copepod, Daphnia ve nauplilleri gibi zooplanktonik organizmaların yanı sıra bunların başlıca besini olan mikroalg üretimi tekniklerinin öğretilmesi.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğretim Üyesi Serkan SAYGUN
Öğrenme Çıktıları
1Canlı yemleri oluşturan zooplankton hakkında her türlü bilginin sahibi olur.
2Canlı yemlerin üretim koşulları, kültür teknikleri ve besin içerikleri hakkında bilgi sahibi olur.
3Canlı yemlerin besini olan mikroalg kültürü hakkında bilgi sahibi olur.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Canlı yemlerin önemi, akuakültürde kullanılan fito ve zooplanktonun biyolojileri, tanımlamaları, kültür yöntemleri gibi konular.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Akuakültürde kullanılan canlı yemlere giriş ve tarihsel gelişimi, önemi
2Balıklarda kısa larval gelişim dönemi ve kültürü yapılan balıkların larval dönemleri
3Zoo ve fitoplanktonun tanımı ve sınıflandırılması.
4Rotiferlerin taksonomisi, biyolojisi; üremesi yetiştiricilikte kullanılan Rotifer türleri, ayırt edici özellikleri ve besinsel değerleri,
5Rotiferlerin çevresel istekleri ve üretim teknikleri.
6Rotiferlerin kültür teknikleri: Küçük ve büyük çaplı üretimleri
7Artemia taksonomisi, morfolojisi, biyolojisi ve üremesi; yetiştiricilikte kullanılan Artemia türleri ve besinsel değerleri
8Ara sınav
9Artemia’nın genel kültür koşulları, kist kullanımı, kist morfolojisi. Artemia yumurtalarının dezenfeksiyon, dekapsülasyon, kuluçkalanma, nauplii ve metanauplii kullanımı, Artemia’nın tank ve havuzda üretimi.
10Artemia’nın doğal göl ve göletlerden hasat edilmesi, temini, işlemesi.
11Akuakültürde Rotifer ve Artemia’ya alternatif olarak yerini alabilecek olan Copepod’ların morfolojisi biyolojisi, hayat döngüsü, genel kültür, koşulları.
12Daphnia’nın besinsel değeri ve beslenmesi, kitle kültürü; tank ve havuzlarda üretimi.
13Akuakültürde kullanılan mikroalgler, taksonomisi, biyolojisi; üremesi, canlı yem üretiminde kullanılan mikroalglerin besinsel içeriği
14Mikroalg kültür koşulları ve kültür teknikleri
15Akuakültürde mikroalglerin kullanımı
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Støttrup, J. G. and L. A. McEvoy, 2003. Live Feeds in Marine Aquaculture. Blackwell Science Ltd., Oxford, UK. 337p. Holt, G.J., 2011. Larval fish nutrition. John Wiley ve Sons Ltd. West Sussex, UK, 434p. İlave Kaynak Sukatar, A., 2004. Alg kültür yöntemleri. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kitaplar Serisi No: 184: 168s. Huntingford, F., Jobling, M. and S. Kadri, 2012. Aquaculture and behavior. John Wiley ve Sons, Ltd., UK., 357p. Koray T., 2002. Denizel Fitoplankton. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No: 32.228 s Andersen R. A., 2005. Algal Culturing Techniques. Elsevier Inc., UK., 589p. Moksness, E., Kjørsvik, E., and Y. Olsen, 2004. Culture of cold-water marine fish. Blackwell Publishing Ltd., UK, 546p Richmond, A., 2004. Handbook of microalgal culture : biotechnology and applied phycology. Blackwell Science Ltd, Oxford, UK, 585 p.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Uygulama/Pratik717
Rapor Hazırlama716112
Rapor Sunma717
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)170
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
ÖÇ1  55        
ÖÇ2   5      5 
ÖÇ3   5      5 
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00