|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | FGM728-16 | GIDALARDA DOĞAL RENK MADDELERİ | Zorunlu | 1 | 1 | 6 |
| Dersin Seviyesi | Doktora | Dersin Amacı | Bu ders ile tez aşamasındaki doktora öğrencilerinin bitkisel hayvansal ve mikrobiyolojik kaynaklı doğal renk maddelerinin kimyasal özellikleri, eldesi ve ekstraksiyon koşulları, doğru kullanma, doğal gıda boyalarının kullanımına etkili faktörler, kullanım alanları, yasal sınırlar, uluslararası düzenlemeler, analiz metotları ile sağlık ve beslenme üzerine etkileri gibi temel konularda eksikliklerini gidermek, böylece daha etkin bir tez çalışması yapmalarını sağlamak amaçlanmaktadır. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Yrd. Doç. Dr. Atilla ŞİMŞEK | Öğrenme Çıktıları | 1 | | 2 | | 3 | Rengin önemi, ışık ve renkle ilgili bilgiler ile renk ölçüm sistemlerini öğrenir | 4 | Başlıca doğal renk maddelerinin kaynaklarını, renk maddelerinin kullanım gerekçeleri ve doğru kullanma, yapısal özellikleri ve renk maddelerinin kimyasını öğrenir | 5 | Doğal renk pigmentlerinin ekstraksiyon koşulları, yapısal özellikleri, gıda boyalarının farklı proseslerde değişimi ve kullanımına etkili faktörleri kavrar |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Bu ders, kalite parametresi olarak rengin önemi, ışık ve renkle ilgili özet bilgiler, renk ölçüm sistemleri, başlıca bitkisel hayvansal ve mikrobiyolojik kaynaklı doğal renk maddeleri, renk maddelerinin kullanım gerekçeleri ve doğru kullanma, doğal renk pigmentlerinin ekstraksiyon koşulları, yapısal özellikleri ve kimyası, gıda boyalarının farklı proseslerde değişimi, kullanımına etkili faktörler, ulusal ve uluslar arası düzenlemeler ve sınırlamalar, ticari değeri olan renk maddeleri ve beslenme ve sağlık ile ilişkileri ve konu ile ilgili yapılmış bilimsel çalışmalara ait literatür verilerini içermektedir. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Rengin önemi, ışık ve renkle ilgili özet bilgiler | | | 2 | Renk ölçüm sistemleri | | | 3 | Başlıca bitkisel hayvansal ve mikrobiyolojik kaynaklı doğal renk maddeleri, renk maddelerinin kullanım gerekçeleri ve doğru kullanma, yapısal özellikleri ve renk maddelerinin kimyası | | | 4 | Antosiyaninler, karotenoidler, betalainler, anotto, klorofil, likopen, lutein | | | 5 | Gardenya, safran, kırmızı pancar, kırmızıbiber (paprika), turmerik, iridoidler, | | | 6 | Havacıva, çiçekler, aspir, bataklık kızılcığı, | | | 7 | Üzüm, zerdeçal, sandal, bitkisel karışımlar | | | 8 | Arasınav ve Değerlendirme | | | 9 | Kahverengi renk maddeleri (melanoidinler, melaninler ve karamel), titanyum dioksit, karbon siyahı ve diğer renk pigmentleri | | | 10 | Koşnil (karmin böceği) ve benzeri pigmentler, algler (Phycobilin), orçil, monaskus | | | 11 | Doğal renk pigmentlerinin ekstraksiyon koşulları, yapısal özellikleri, gıda boyalarının farklı proseslerde değişimi veya kullanımına etkili faktörler | | | 12 | Ulusal ve uluslararası düzenlemeler ve sınırlamalar, ticari değeri olan renk maddeleri ve gıda boyalarının beslenme ve sağlık ile ilişkisi | | | 13 | Konuyla ilgili yapılan bilimsel çalışmalara ait literatür verileri ve makalelerin incelenmesi, tartışılması | | | 14 | Konuyla ilgili yapılan bilimsel çalışmalara ait literatür verileri ve makalelerin incelenmesi, tartışılması | | | 15 | Konuyla ilgili yapılan bilimsel çalışmalara ait literatür verileri ve makalelerin incelenmesi, tartışılması | | | 16 | Dönem Sonu Sınavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Colour in Food Improving Quality, 2002. Ed.by, Douglas B. MacDougall, CRC Press, ISBN 0-8493-1542-5, 392 p., Washington, DC | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 14 | 3 | 42 | Bireysel Çalışma | 14 | 5 | 70 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 4 | 28 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 6 | 5 | 30 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | | * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|
|
|