Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
FGM728-16GIDALARDA DOĞAL RENK MADDELERİZorunlu116
Dersin Seviyesi
Doktora
Dersin Amacı
Bu ders ile tez aşamasındaki doktora öğrencilerinin bitkisel hayvansal ve mikrobiyolojik kaynaklı doğal renk maddelerinin kimyasal özellikleri, eldesi ve ekstraksiyon koşulları, doğru kullanma, doğal gıda boyalarının kullanımına etkili faktörler, kullanım alanları, yasal sınırlar, uluslararası düzenlemeler, analiz metotları ile sağlık ve beslenme üzerine etkileri gibi temel konularda eksikliklerini gidermek, böylece daha etkin bir tez çalışması yapmalarını sağlamak amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Atilla ŞİMŞEK
Öğrenme Çıktıları
1
2
3Rengin önemi, ışık ve renkle ilgili bilgiler ile renk ölçüm sistemlerini öğrenir
4Başlıca doğal renk maddelerinin kaynaklarını, renk maddelerinin kullanım gerekçeleri ve doğru kullanma, yapısal özellikleri ve renk maddelerinin kimyasını öğrenir
5Doğal renk pigmentlerinin ekstraksiyon koşulları, yapısal özellikleri, gıda boyalarının farklı proseslerde değişimi ve kullanımına etkili faktörleri kavrar
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Bu ders, kalite parametresi olarak rengin önemi, ışık ve renkle ilgili özet bilgiler, renk ölçüm sistemleri, başlıca bitkisel hayvansal ve mikrobiyolojik kaynaklı doğal renk maddeleri, renk maddelerinin kullanım gerekçeleri ve doğru kullanma, doğal renk pigmentlerinin ekstraksiyon koşulları, yapısal özellikleri ve kimyası, gıda boyalarının farklı proseslerde değişimi, kullanımına etkili faktörler, ulusal ve uluslar arası düzenlemeler ve sınırlamalar, ticari değeri olan renk maddeleri ve beslenme ve sağlık ile ilişkileri ve konu ile ilgili yapılmış bilimsel çalışmalara ait literatür verilerini içermektedir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Rengin önemi, ışık ve renkle ilgili özet bilgiler
2Renk ölçüm sistemleri
3Başlıca bitkisel hayvansal ve mikrobiyolojik kaynaklı doğal renk maddeleri, renk maddelerinin kullanım gerekçeleri ve doğru kullanma, yapısal özellikleri ve renk maddelerinin kimyası
4Antosiyaninler, karotenoidler, betalainler, anotto, klorofil, likopen, lutein
5Gardenya, safran, kırmızı pancar, kırmızıbiber (paprika), turmerik, iridoidler,
6Havacıva, çiçekler, aspir, bataklık kızılcığı,
7Üzüm, zerdeçal, sandal, bitkisel karışımlar
8Arasınav ve Değerlendirme
9Kahverengi renk maddeleri (melanoidinler, melaninler ve karamel), titanyum dioksit, karbon siyahı ve diğer renk pigmentleri
10Koşnil (karmin böceği) ve benzeri pigmentler, algler (Phycobilin), orçil, monaskus
11Doğal renk pigmentlerinin ekstraksiyon koşulları, yapısal özellikleri, gıda boyalarının farklı proseslerde değişimi veya kullanımına etkili faktörler
12Ulusal ve uluslararası düzenlemeler ve sınırlamalar, ticari değeri olan renk maddeleri ve gıda boyalarının beslenme ve sağlık ile ilişkisi
13Konuyla ilgili yapılan bilimsel çalışmalara ait literatür verileri ve makalelerin incelenmesi, tartışılması
14Konuyla ilgili yapılan bilimsel çalışmalara ait literatür verileri ve makalelerin incelenmesi, tartışılması
15Konuyla ilgili yapılan bilimsel çalışmalara ait literatür verileri ve makalelerin incelenmesi, tartışılması
16Dönem Sonu Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Colour in Food Improving Quality, 2002. Ed.by, Douglas B. MacDougall, CRC Press, ISBN 0-8493-1542-5, 392 p., Washington, DC
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma14570
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma7428
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma6530
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)174
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10
ÖÇ1   5      
ÖÇ2  3       
ÖÇ3          
ÖÇ4          
ÖÇ5          
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00