Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
FGM727FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ VE BİYOKİMYASIZorunlu116
Dersin Seviyesi
Doktora
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, öğrencileri çeşitli fermente süt ürünlerinin üretimi ve bunların kalite özellikleri ile ilgili olarak bilgilendirmektir
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Zekai TARAKÇI
Öğrenme Çıktıları
1Fermente süt ürünleri kimyası hakkında bilgi sahibidir
2Genel kimyada fikir sahibidir
3Süt ürünlerinin yapısını bilir
4
5
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Bu ders, fermente süt ürünlerinin besin değeri ve insan sağlığı üzerine etkileri, fermente süt ürünleri üretiminde uygulanan temel işlemler, fermente süt ürünlerinin mikrobiyolojisi ve biyokimyası, yoğurt ve yoğurt türevi fermente süt ürünleri üretimini ve yoğurt üretiminde kalite kontrolü ana konularını içerir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Fermente Süt Ürünlerinin Üretiminde Kullanılan Starter Kültürler
2Saf Kültürlerin İşletmelerde Çoğaltılmaları
3Yoğurt Kimyası ve Asit Jelleri
4Yoğurt Üretim Teknolojisi
5Ayran Üretim Teknolojisi
6Genel Tekrar
7Meyveli Yoğurt Üretim Teknolojisi
8Yoğurt Çeşitleri ve Fonksiyonel Süt Ürünleri
9Ara sınav
10Kımız Üretim Teknolojisi
11Kefir Üretim Teknolojisi
12Tereyağı Üretim Teknolojisi
13Peynir Üretim Teknolojisi ve Rennet Jelleri
14Yerli Peynirlerin Üretim teknolojisi, Yabancı Peynirlerin Üretim teknolojisi
15Yerli Peynirlerin Üretim teknolojisi, Yabancı Peynirlerin Üretim teknolojisi
16Final sınav
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Tamime and Robinson's Yoghurt Science and Technology, Third Edition (A.Y. Tamime, A. Y. Tamine, R K Robinson, R.K. Robinson) Yoğurt Bilimi ve Teknolojisi (Prof. Dr. Barbaros ÖZER) A’dan Z’ye Peynir Teknolojisi I, II (Prof. Dr. Mustafa ÜÇÜNCÜ) Fermented Milk and Dairy Products (Anil Kumar Puniya)
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma7856
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma6636
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)179
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10
ÖÇ1 2      3 
ÖÇ21 2       
ÖÇ3   4      
ÖÇ4          
ÖÇ5          
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00