Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
FGM726PEYNİR KİMYASI VE BİYOKİMYASIZorunlu116
Dersin Seviyesi
Doktora
Dersin Amacı
Bu dersin amacı; Peynir kimyası, biyokimyası ve fiziği hakkında bilgi edinmek ve peynir üretimini öğrenmek
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Zekai TARAKÇI
Öğrenme Çıktıları
1Peynir kimyası hakkında bilgi sahibi olur
2Peynir biyokimyası hakkında bilgi sahibi olur
3
4
5
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Peynir üretimine genel bir bakış, peynir sütün mikrobiyal ve kimyasal özellikleri, rennetin genel ve moleküler yapısı, starter kültürler, sütün enzimatik koagülasyonu, süt jeline uygulanan işlemler, peynir pıhtısının tuzlanması, peynirde verim, peynirde olgunlaşma biyokimyası, peynirde aroma, peynirde reoloji ve tekstür, peynirde kaliteyi etkileyen etmenler, peynirde olgunlaşmayı hızlandırma, peynir çeşitleri ve teknolojileri, proses peynirleri, imitasyon peynir çeşitleri, peynirin beslenme ve sağlık etkisi, peynir suyu ve peynir suyu ürünleri, peynir analiz yöntemleri, peynir kusurları, peynir üretimi uygulamaları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Peynir üretimine genel bir bakış, peynir sütün mikrobiyal ve kimyasal özellikleri
2Renetin genel ve moleküler yapısı, starter kültürler,
3Sütün enzimatik koagülasyonu, süt jeline uygulanan işlemler,
4Peynir pıhtısının tuzlanması, peynirde verim
5Peynirde olgunlaşma biyokimyası ve mikrobiyolojisi
6Peynirde aroma
7Peynirde reoloji ve tekstür
8Ara sınav
9Peynirde kaliteyi etkileyen etmenler, peynirde olgunlaşmayı hızlandırma
10Peynir çeşitleri ve teknolojileri
11Peynir suyu ve peynir suyu ürünleri, peynirin beslenme ve sağlık etkisi,
12Peynir analiz yöntemleri
13Peynir kusurları
14Peynir üretimi uygulamaları
15Peynir üretimi uygulamaları
16Final sınav
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Peynir biliminin temelleri (A. A. Hayaloğlu, B. Özer) Technology of cheese making (B.A. Law, A.Y. Tamime) Cheese problems solved (P.L.H. McSweeney)
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma14570
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma7535
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma6530
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)180
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10
ÖÇ1 5        
ÖÇ2     3    
ÖÇ3          
ÖÇ4          
ÖÇ5          
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00