Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | FGM724 | YENİ SÜT ÜRÜNLERİ GELİŞTİRİLMESİ | Zorunlu | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Doktora |
Dersin Amacı |
Yeni bir süt ürününün geliştirilmesinde ürün fikrinden, son ürünün oluşumuna kadar olan tüm aşamaların bir takım çalışması içerisinde uygulamalı olarak gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır. Öğrencilerin, ürün geliştirme stratejileri yanı sıra bir ürün geliştirme takım çalışması sırasındaki dinamikler üzerine farkındalıklarının artırılması da hedeflenmektedir. Ayrıca, öğrencilerin süt ürünlerinde inovasyon fırsatları konusunda da bilgi sahibi olması da amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Prof. Dr. Zekai TARAKÇI |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Fonksiyonel süt ürünleri geliştirilmesi hakkında bilgi sahibi olur | 2 | Yeni teknolojiler ile ilgili bilgi sahibi olur | 3 | Gıda bileşenlerini tanır | 4 | | 5 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Ürün geliştirme stratejileri: ürün geliştirme takımının oluşturulması; yeni ürün fikirlerinin oluşturulması ve market araştırması ve tüketici anketleri ile fikirlerin değerlendirilmesi; prototip ürünün belirlenmesi ve deney tasarımı; ürün akış şemasının, kritik kontrol noktalarının, ürün spesifikasyonlarının, içerik etkileşimlerinin ve ürün formülasyonunun belirlenmesi; ürün spesifikasyonlarının ve içerik etkileşimlerinin belirlenmesi; prototip ürün üretimi, duyusal değerlendirme ve bazı ürün analizleri, ambalaj seçimi ve raf ömrü belirlenmesi; ölçek büyütme; her aşamada proje yazımı, etiket tasarımı; süt ürünlerinde inovasyon fırsatları. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Giriş Yeni ürün geliştirme süreci Takım oluşturulması ve yeni ürün fikirlerinin oluşturulması | | | 2 | Piyasanın durumunun ve gelişme eğiliminin saptanması, Piyasa incelemesi | | | 3 | Fikrin oluşturulması ve değerlendirilmesi, Yeni fikirlerin elenmesi: GAP analizi | | | 4 | Prototip oluşturulması, Konjoint analizi ve tüketici değerlendirilmesi | | | 5 | Ürün spesifikasyonlarının ve prosesin önemi, 1.Rapor ve değerlendirme | | | 6 | Proses akım şemelarının ve zaman çizelgelerinin oluşturulmasının onemi, Proje planının ve yapı taşlarının oluşturulması | | | 7 | Raf ömrü, HACCP, proses optimizasyonu, Proje planının ve yapı taşlarının oluşturulması | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Uygun paket ve paketleme yönteminin seçilmesi, etiket tasarımı, Ürün formülasyonunun belirlenmesi ve spesifikasyonlarının ortaya konulması belirlenmesi | | | 10 | Ekonomik analizler, Üretim akış şemasının ve kritik kontrol noktalarının belirlenmesi, ambalaj | | | 11 | Üretim ve pazarlama ile ilişkiler Prototip üretim denemeleri ve 2. rapor | | | 12 | Pazara sunuş ve Pazar analizi Sorunların belirlenip çözülmesi | | | 13 | Süt ürünlerinde yeni ürün fırsatları Analizler ve raf ömrü belirlenmesi | | | 14 | Süt ürünlerinde yeni ürün fırsatları Son ürün spesifikasyonlarının belirlenmesi ve son maliyet analizi yapılması | | | 15 | Süt ürünlerinde yeni ürün fırsatları Son ürün üretimi ve değerlendirilmesi | | | 16 | Final sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 5 | 70 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 8 | 56 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 6 | 2 | 12 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | 1 | | | | | | | | | ÖÇ2 | | | 2 | | | | | | | | ÖÇ3 | | | | 2 | | | | | | | ÖÇ4 | | | | | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|