Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BAH711 | BAHÇE BİTKİLERİNDE DERİM SONRASI FİZYOLOJİSİ | Zorunlu | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Doktora |
Dersin Amacı |
• Meyve ve sebze türlerinde hasat zamanını tespit etmek,
• Uygun hasat yöntemlerini kullanmak,
• Ürünleri depolama ve pazara hazırlamanın gerekliliğini kavrama
|
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Meyve ve sebzeleri zamanında hasat eder. | 2 | Bahçe ürünlerinin depolanmasını bilir ve uygun koşullarda depolar. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
• Bahçe ürünlerinin genel özellikleri
• Meyve gelişimi ve hücresel değişimler
• Biyokimyasal gelişim
• Fizyolojik gelişim
• Hasat öncesi dönemde gelişmeyi etkileyen faktörler
• Hasat zamanının saptanması
• Hasadın yapılışı
• Ürün standardizasyonu
• Paketleme ve paketleme evi işlemleri
• Depolama sistemleri
• Ürünlerin pazara hazırlanması
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Bahçe ürünlerinin genel özellikleri | | | 2 | Meyve gelişimi ve hücresel değişimler | | | 3 | Biyokimyasal gelişim | | | 4 | Fizyolojik gelişim | | | 5 | Hasat öncesi dönemde gelişmeyi etkileyen faktörler | | | 6 | Hasat zamanının saptanması | | | 7 | Hasat zamanının saptanması | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Hasadın yapılışı | | | 10 | Hasadın yapılışı | | | 11 | Ürün standardizasyonu | | | 12 | Depolama sistemleri | | | 13 | Depolama sistemleri | | | 14 | Depolama sistemleri | | | 15 | Ürünlerin pazara hazırlanması | | | 16 | Yarıyıl sonu sınavı
| | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Ders Notları
Karaçalı, İ., 2006, Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, No: 494
Kader, A. A., 1995. Postharvest Technology of Horticultural Crops. Cooperative Extension Univ. Of California, Division of Agri. And Natural Resources. California, USA
Wills R., Graham D., McGlasson B., Joyce D., 1998. Postharvest: An Introduction to the Physiology and Handling of Fruit, Vegetables and Ornamentals, CABI Publishing.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 3 | 4 | 12 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 3 | 6 | 18 |
Okuma | 14 | 4 | 56 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|