Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
FBK624PROTEİN KİMYASINDA TEKNİKLER Zorunlu116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Farklı kaynaklardan arzu edilen bir proteinin izolasyonu ve saflaştırılması ve saflık kontrolünün tayininde kullanılan yöntemler hakkında bilgi vermek
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Melek ÇOL AYVAZ
Öğrenme Çıktıları
1Saf protein gereksiniminin nedenlerni öğrenir.
2Amaca uygun proteini saflaştırmak için kaynak seçimini nasıl yapacağını öğrenir.
3Maliyeti az verimi yüksek olacak şekilde en etkin hangi saflatırma yöntemini kulannacağını öğrenir.
4Protein saflaştırılmasında kullanılan temel teknikler hakkında bilgi sahibi olur.
5Saflaştırılmış proteinin saflık kontrolünün nasıl yapılacağı konusunda bilgi sahibi olur.
6Protein tayin yöntemlerini öğrenir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Protein İzolasyon ve Saflaştırılması; Protein Tayin Yöntemleri; Protein Alt birim Sayı ve Stokiyometrisinin Belirlenmesi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Aminoasitler ve Proteinlerin Yapısı
2Protein Saflaştırılmasının Amacı ve Ön Planlama Protein Saflaştırılmasında Dikkat Edilmesi Gereken Parametreler
3Protein Saflaştırma Stratejisi Protein Saflaştırılmasında Kullanılan Ön Ayırma Teknikleri Hücre Parçalama/Homojenizasyon/Ekstraksiyon Berraklaştırma
4Protein Saflaştırılmasında Kullanılan Ön Ayırma Teknikleri (Devam) Ekstraktın Deriştirilmesi Kromatografik Yöntemler
5Protein Saflaştırılmasında Kullanılan Ön Ayırma Teknikleri (Devam) Elektroforetik Yöntemler
6Protein Karakterizasyonu Fonsiyonel Karakterizasyon ( pH ve Sıcaklığın Enzim Aktivitesine Etkisi)
7Proteinlerin Saflık Kontrolü
8Ara Sınav
9Protein Tayin Yöntemleri
10Proteinlerin Alt Birim Sayı ve Stokiyometrisinin Belirlenmesi
11Ders İçeriği İle İlgili Güncel Makaleler Üzerinde Çalışma
12Ders İçeriği İle İlgili Güncel Makaleler Üzerinde Çalışma
13Ders İçeriği İle İlgili Güncel Makaleler Üzerinde Çalışma
14Ders İçeriği İle İlgili Güncel Makaleler Üzerinde Çalışma
15Ders İçeriği İle İlgili Güncel Makaleler Üzerinde Çalışma
16Dönem Sonu Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Protein Analitiği, Azmi TELEFONCU; Ali KILINÇ. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova-İzmir, 2009 Biyokimya ve Moleküler Biyolojide Modern Teknikler, Azmi TELEFONCU; M. Kemal ERBİL; Figen ZİHNİOĞLU; Ali KILINÇ, Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova-İzmir, 2007
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Tartışma14114
Soru-Yanıt14114
Makale Kritik Etme14228
Bireysel Çalışma14456
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma188
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma188
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)174
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14
ÖÇ1 1  2  4341 12
ÖÇ2 1  2  5353 22
ÖÇ3 1  3  4332 33
ÖÇ4 3  5  3332 25
ÖÇ5 3  5  3233 31
ÖÇ6 3  2  3134 31
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00