Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | FGM630-18 | FONKSİYONEL GIDA BİLEŞENLERİ | Zorunlu | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı; fonksiyonel gıda bileşenleri, kaynakları, etki mekanizmaları ve sağlık üzerine olan etkileri hakkında bilgi vermek. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye ŞAHİN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Fonksiyonel gıda bileşenleri ve kaynakları hakkında bilgi sahibi olur | 2 | Fonksiyonel gıda bileşenlerinin fizyolojik etki mekanizmalarını öğrenir. | 3 | Fonksiyonel gıda bileşenlerinin sağlık üzerine etkisi hakkında bilgi sahibi olur. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Gıda Kimyası |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Nutrasötiklerin tanımı ve sınıflandırılması, ω-3 yağ asitleri, bitkisel steroller, konjuge linoleik asit, diyet lifi, prebiotikler, probiotikler, bitkisel sekonder metabolitler, fonksiyonel özellikteki bazı önemli vitamin ve mineral maddeler, biyoaktif peptidler |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Nutrasötiklerin tanımı ve sınıflandırılması | | | 2 | ω-3 yağ asitleri; kaynağı, fizyolojik etki mekanizması ve sağlık açısından önemi | | | 3 | Bitkisel steroller; kaynağı, fizyolojik etkileri ve sağlık açısından önemi | | | 4 | Konjuge linoleik asit (CLA) fizyolojisi ve sağlığa etkileri | | | 5 | Diyet lifi; kaynakları, fizyolojik etki mekanizmaları ve sindirim sistemi hastalıklarına olan etkisi | | | 6 | Prebiotik etkili oligosakkaritler | | | 7 | Bitkisel sekonder metabolitler ve fizyolojik etkileri (polifenoller, karotenoitler, likopen) | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Bitkisel sekonder metabolitler ve fizyolojik etkileri (antosiyaninler, lignanlar, glukozinotlar) | | | 10 | Probiotikler, etki mekanizmaları ve sağlık açısından önemleri | | | 11 | Folik asit, E vitamini ve tokotrienollerin fizyolojik etkileri ve sağlık açısından önemleri | | | 12 | Fonksiyonel özellikteki mineral maddelerin etki mekanizmaları ve sağlık açısından önemleri | | | 13 | Biyoaktif peptidler; kaynağı, fizyolojik etkileri ve sağlık açısından önemi | | | 14 | Gıdaların işlenmesi sırasında fonksiyonel bileşenlerindeki değişimler | | | 15 | Gıdaların işlenmesi sırasında fonksiyonel bileşenlerindeki değişimler | | | 16 | Final sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Erbersdobler, H., Meyer, A.-H. (2010). Functional Food. Hamburg: Behrs`Verlag.
2. Deutsche Forschungsgemeinschaft (2004). Funktionelle Lebensmittel– Sicherheitsaspekte. Weinheim:Wiley-VCH.
3. Dustmann, H. (2005). Functional Food. Frankfurt am Main:Deutscher Fachverlag.
4. Webb, G.P. (2006). Dietary Supplements and Functional Foods. West Sussex: Wiley-Blackwell. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 8 | 56 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 6 | 6 | 36 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|