Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
FGM629-18LİPİD KİMYASIZorunlu116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı; lipidlerin yapısında bulunan bileşenlerin kimyasal yapısı, özellikleri, vücuttaki fonksiyonlarını ve metabolizması hakkında bilgi vermektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye ŞAHİN
Öğrenme Çıktıları
1Lipidlerin yapısında bulunan bileşenlerin kimyasal yapısı, özellikleri hakkında bilgi sahibi olur.
2Yağlarda işleme esnasında kimyasal yapıda meydana gelen değişimler hakkında bilgi sahibi olur.
3Lipidlerin insan metabolizması açısından önemi hakkında bilgi sahibi olur.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Gıda Limyası, Bitkisel Yağ İşleme Teknolojisi
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Lipidlerin yapısını oluşturan minör ve majör bileşenlerin yapıları ve fonksiyonları, lipidlerin biyosentezi ve gıdalardaki lipidler, emülsiyonlar ve emülsifierler, lipidlerin peroksidasyonu, yağlarda işleme esnasında kimyasal yapıda meydana gelen değişimler, lipidlerin fizyolojisi ve sağlık üzerine etkisi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Lipidlerin yapısı, bileşimi ve sınıflandırılması
2Lipidlerin kimyasal ve fiziksel özellikleri
3Lipidlerin biyosentezi ve gıdalardaki lipidler
4Yağ asitlerinin yapısı ve sentezi
5Lipidlerdeki minör bileşenler
6Emülsiyonlar ve emülsifierler
7Yağların işlenmesi
8Ara sınav
9Serbest radikaller ve oksidasyon
10Hidroperoksit oluşumu; lipidlerin peroksidasyonu
11Prooksidanlar ve antioksidanlar
12Termik oksidasyonla yağlarda meydana gelen kimyasal değişimler
13Fotooksidasyonla yağlarda meydana gelen kimyasal değişimler
14Lipidlerin fizyolojisi ve sağlık üzerine etkileri
15Lipidlerin fizyolojisi ve sağlık üzerine etkileri
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Akoh, C.C., Min, D. B.; 2002, Food lipids: Chemistry, nutrition and biotechnology, Marcel Dekker Inc. New York 2. Başoğlu F. ; 2017, Yemeklik Yağ Teknolojisi, Dora Yayıncılık, Bursa 3. Belitz, H.-D., Grosch, W., Schieberle, P.; 2008, Lehrbuch der Lebensmittelchemie, Springer Berlin Heidelberg
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma7856
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma6636
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)179
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17
ÖÇ1 3               
ÖÇ2 4    5          
ÖÇ3     3 4         
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00