Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
FGM625-15PROTEİN KİMYASIZorunlu116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu ders ile aminoasitlerin sınıflanması ve özellikleri, aminoasitlerin bazı reaksiyonları, proteinlerin yapıları, sınıflanması, işlevleri ve genel özellikleri, proteinlerde bağ oluşumu, tipleri, denatürasyon ve kagülasyonu, çöktürülmesi ve fraksiyonlarına ayrıştırılması, Bazı fizikokimyasal özellikleri, aminoasit ve proteinlerin analiz yöntemleri ilgili temel konuların öğretilmesi ve konuyla ilgili güncel yayınların tartışılmasını amaçlamaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Aminoasitlerin sınıflanması ve özellikleri, aminoasitlerin bazı reaksiyonlarını öğrenir.
2Proteinlerin temel yapıları (primer, sekonder, tersiyer), işlevleri ve genel özellikleri hakkında bilgi sahibi olur.
3Proteinlerde bağ oluşumu, tipleri, denatürasyon ve kagülasyonu, çöktürülmesi ve fraksiyonlarına ayrıştırılması hakkında bilgi sahibi olur.
4Bazı fizikokimyasal özellikleri, aminoasit ve proteinlerin analiz yöntemlerini kavrar.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Aminoasitler sınıflanması ve özellikleri, aminoasitlerin bazı reaksiyonları, proteinlerin yapıları, sınıflanması, işlevleri ve genel özellikleri, proteinlerde bağ oluşumu, tipleri, denatürasyon ve kagülasyonu, çöktürülmesi ve fraksiyonlarına ayrıştırılması, Proteinlerin bazı fizikokimyasal özellikleri, aminoasit ve proteinlerin analiz yöntemleri
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Proteinlerin Yapısal Bileşenleri: amino asitler ve özellikleri, peptit bağları, primer yapılar, sekonder yapılar, tersiyer yapılar, kuaterner yapılar.
2Aminoasitlerin bazı reaksiyonları
3Proteinlerin yapıları, sınıflanması, işlevleri ve genel özellikleri
4Proteinlerde bağ oluşumu, tipleri, denatürasyon ve kagülasyonu, çöktürülmesi ve fraksiyonlarına ayrıştırılması
5Proteinlerin bazı fizikokimyasal özellikleri,
6Aminoasit ve proteinlerin analiz yöntemleri, izolasyonu, saflaştırılması
7Bazı gıda örneklerinin protein yapılarının tartışılması ve incelenmesi
8Arasınav ve Değerlendirme
9Konu ile ilgili öğrenci sunumları (Bazı gıda örneklerinin protein yapılarının tartışılması ve incelenmesi)
10Konu ile ilgili öğrenci sunumları (Bazı gıda örneklerinin protein yapılarının tartışılması ve incelenmesi)
11Konu ile ilgili öğrenci sunumları (Bazı gıda örneklerinin protein yapılarının tartışılması ve incelenmesi)
12Konu ile ilgili öğrenci sunumları (Bazı gıda örneklerinin protein yapılarının tartışılması ve incelenmesi)
13Konu ile ilgili öğrenci sunumları (Bazı gıda örneklerinin protein yapılarının tartışılması ve incelenmesi)
14Konuların tekrarı ve Öğrenci Sunumları
15Konuların tekrarı ve Öğrenci Sunumları
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1-Branden, C., Tooze, J., 1999. Introduction to protein structure, 2nd ed., Garland Pub., New York. 2-Fersht, A., 1999. Structure and mechanism in protein science : A guide to enzyme catalysis and protein folding, W.H., Freeman Pub., New York. 3-Lesk, A.M., 2001. Introduction to protein architecture: The structural biology of proteins, Oxford University Press, Oxfors; New York.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14342
Seminer2510
Makale Kritik Etme515
Bireysel Çalışma148112
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)191
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17
ÖÇ1553444544        
ÖÇ2444444445        
ÖÇ3554454445        
ÖÇ4444454445        
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00