Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
FGM624-15DOĞAL GIDA ANTİOKSİDANTLARIZorunlu116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Tez aşamasındaki yüksek lisans öğrencilerinin oksidasyon olayı ve doğal antioksidan bileşiklerin etki mekanizması, doğru kullanma, ekstraksiyon koşullları ve analiz metotları ile sağlık ve doğal antioksidanlar konusundaki eksikliklerinin giderilmesi böylece daha etken bir tez çalışması yapmalarının sağlanması amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Serbest radikallerin oluşumunu ve antioksidanların etki mekanizmasını öğrenir
2Antioksidanları doğru şekilde kullanabilir
3Antioksidanların elde etme ve analiz yöntemlerini öğrenir
4Doğal antioksidanların besenme ve sağlık arasındaki ilişkisini kavrar.
5Antioksidanların gıda endütrisindeki kullanımını öğrenir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Serbest radikaller ve biyolojik etkileri, oksidasyon olayının mekanizması, antioksidanların yapısal özellikleri ve etki mekanizmaları, ticari olmayan doğal antioksidanlar ve kaynakları, fenolik bileşikler, karotenoidler ve diğer antioksidan bileşikler(protein, organik asit ve vitamin, mineral madde kaynaklı vs.), baharat ve çeşitli bitki ekstraktlarının antioksidan etkileri, çay, soya, pirinç kepeği, yulaf ürünleri kaynaklı antioksidanlar, ticari değeri olan antioksidanlar, antioksidanların kullanımında genel kurallar, antioksidan etkinin ölçüm metotları, gıda antioksidanlarının beslenme ve sağlık ile ilişkisi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Doğal antioksidan bileşiklere giriş, Serbest radikaller ve biyolojik etkileri, oksidasyon olayının mekanizması,
2Doğal antioksidanların yapısal özellikleri ve etki mekanizmaları, ticari olmayan doğal antioksidanlar ve kaynakları (yağlı tohumlar, sert kabuklu meyveler, tahıllar, baklagiller, meyve ve sebzeler, bahartlar ve otlar, çay ile hayvansal ve mikrobiyal kaynaklı olanlar)
3Fenolik bileşikler, yapısal özellikleri, kaynakları, ekstraksiyon koşulları, antioksidan etkileri, konuyla ilgili yapılan çalışmaların değerlendirilmesi
4Karotenoidler yapısal özellikleri, kaynakları, ekstraksiyon koşulları, antioksidan etkileri, konuyla ilgili yapılan çalışmaların değerlendirilmesi
5Diğer antioksidan özelliğe sahip bileşikler (protein, organik asit)
6Diğer antioksidan özelliğe sahip bileşikler(vitamin, mineral madde kaynaklı)
7 Diğer antioksidan özelliğe sahip bileşikler(enzimler)
8Arasınav ve Değerlendirme
9Baharat ve çeşitli bitki ekstraktlarının antioksidan etkileri
10Çay, ekstraktlarının antioksidan etkileri
11Soya, pirinç kepeği, yulaf ürünleri kaynaklı antioksidanlar
12Ticari değeri olan antioksidanlar
13Antioksidanların kullanımında genel kurallar
14Antioksidan etkinin ölçümünde kullanılan analiz metotları, önemli ilkeler ve değerlendirme yöntemleri, literatür araştırması ve değerlendirme.
15Gıda antioksidanlarının beslenme ve sağlık ile ilişkisi
16Dönem Sonu Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1-Bartosz, G., 2013. Food Oxidants and Antioxidants: Chemical, Biological, and Functional Properties (Ed.By. Grzegorz Bartosz) CRC Press,Taylor &Francis Group, 6000 Broken Sound Parkway NW Suite 300, Boca Raton, FL33487-2742. 2-Madhavi, D.L. Deshpande, S.S.; Salunkhe D.K., 1996. Food Antioxidants: Technological: Toxicological and Health Perspectives, Marcel Dekker, Inc., 270 Madison Avenue,NewYork 10016. 3-Cemeroğlu, B.S., 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1, Başkent Klişe Matbaacılık, Bayındık Sk. No:30, Ankara.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14342
Rapor Hazırlama2510
Rapor Sunma224
Bireysel Çalışma148112
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)190
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17
ÖÇ1544454445        
ÖÇ2554454455        
ÖÇ3544344344        
ÖÇ4555454354        
ÖÇ5544455455        
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00