|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | FGM624-15 | DOĞAL GIDA ANTİOKSİDANTLARI | Zorunlu | 1 | 1 | 6 |
| Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans | Dersin Amacı | Tez aşamasındaki yüksek lisans öğrencilerinin oksidasyon olayı ve doğal antioksidan bileşiklerin etki mekanizması, doğru kullanma, ekstraksiyon koşullları ve analiz metotları ile sağlık ve doğal antioksidanlar konusundaki eksikliklerinin giderilmesi böylece daha etken bir tez çalışması yapmalarının sağlanması amaçlanmaktadır. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | | Öğrenme Çıktıları | 1 | Serbest radikallerin oluşumunu ve antioksidanların etki mekanizmasını öğrenir | 2 | Antioksidanları doğru şekilde kullanabilir | 3 | Antioksidanların elde etme ve analiz yöntemlerini öğrenir | 4 | Doğal antioksidanların besenme ve sağlık arasındaki ilişkisini kavrar. | 5 | Antioksidanların gıda endütrisindeki kullanımını öğrenir |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Serbest radikaller ve biyolojik etkileri, oksidasyon olayının mekanizması, antioksidanların yapısal özellikleri ve etki mekanizmaları, ticari olmayan doğal antioksidanlar ve kaynakları, fenolik bileşikler, karotenoidler ve diğer antioksidan bileşikler(protein, organik asit ve vitamin, mineral madde kaynaklı vs.), baharat ve çeşitli bitki ekstraktlarının antioksidan etkileri, çay, soya, pirinç kepeği, yulaf ürünleri kaynaklı antioksidanlar, ticari değeri olan antioksidanlar, antioksidanların kullanımında genel kurallar, antioksidan etkinin ölçüm metotları, gıda antioksidanlarının beslenme ve sağlık ile ilişkisi | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Doğal antioksidan bileşiklere giriş, Serbest radikaller ve biyolojik etkileri, oksidasyon olayının mekanizması,
| | | 2 | Doğal antioksidanların yapısal özellikleri ve etki mekanizmaları, ticari olmayan doğal antioksidanlar ve kaynakları (yağlı tohumlar, sert kabuklu meyveler, tahıllar, baklagiller, meyve ve sebzeler, bahartlar ve otlar, çay ile hayvansal ve mikrobiyal kaynaklı olanlar)
| | | 3 | Fenolik bileşikler, yapısal özellikleri, kaynakları, ekstraksiyon koşulları, antioksidan etkileri, konuyla ilgili yapılan çalışmaların değerlendirilmesi
| | | 4 | Karotenoidler yapısal özellikleri, kaynakları, ekstraksiyon koşulları, antioksidan etkileri, konuyla ilgili yapılan çalışmaların değerlendirilmesi
| | | 5 | Diğer antioksidan özelliğe sahip bileşikler (protein, organik asit)
| | | 6 | Diğer antioksidan özelliğe sahip bileşikler(vitamin, mineral madde kaynaklı) | | | 7 | Diğer antioksidan özelliğe sahip bileşikler(enzimler)
| | | 8 | Arasınav ve Değerlendirme
| | | 9 | Baharat ve çeşitli bitki ekstraktlarının antioksidan etkileri
| | | 10 | Çay, ekstraktlarının antioksidan etkileri
| | | 11 | Soya, pirinç kepeği, yulaf ürünleri kaynaklı antioksidanlar
| | | 12 | Ticari değeri olan antioksidanlar
| | | 13 | Antioksidanların kullanımında genel kurallar
| | | 14 | Antioksidan etkinin ölçümünde kullanılan analiz metotları, önemli ilkeler ve değerlendirme yöntemleri, literatür araştırması ve değerlendirme.
| | | 15 | Gıda antioksidanlarının beslenme ve sağlık ile ilişkisi
| | | 16 | Dönem Sonu Sınavı
| | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | 1-Bartosz, G., 2013. Food Oxidants and Antioxidants: Chemical, Biological, and Functional Properties (Ed.By. Grzegorz Bartosz) CRC Press,Taylor &Francis Group, 6000 Broken Sound Parkway NW Suite 300, Boca Raton, FL33487-2742.
2-Madhavi, D.L. Deshpande, S.S.; Salunkhe D.K., 1996. Food Antioxidants: Technological: Toxicological and Health Perspectives, Marcel Dekker, Inc., 270 Madison Avenue,NewYork 10016.
3-Cemeroğlu, B.S., 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1, Başkent Klişe Matbaacılık, Bayındık Sk. No:30, Ankara.
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Derse Katılım | 14 | 3 | 42 | Rapor Hazırlama | 2 | 5 | 10 | Rapor Sunma | 2 | 2 | 4 | Bireysel Çalışma | 14 | 8 | 112 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | | | | | | | | | ÖÇ2 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | | | | | | | | | ÖÇ3 | 5 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | | | | | | | | | ÖÇ4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 3 | 5 | 4 | | | | | | | | | ÖÇ5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | | | | | | | | |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|
|
|