Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
FGM621GIDA MÜHENDİSLİĞİNDE REOLOJİK METODLARZorunlu126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı gıdaların reolojik test teorisi ve reolojik ölçümler için kullanılan enstrümanlar hakkında bilgi sunmak ve deneysel verilerden reolojik özellikleri belirlemek için gerekli analitik yöntemleri öğretmektir
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Işıl BARUTÇU MAZI
Öğrenme Çıktıları
1Reolojinin kilit konularının özel açıklamalarını öğrenirler
2Reolojik özelliklerin ölçüm yöntemlerinin prensiplerini ve bu ölçümlerde kullanılan aletleri bilirler
3Pratik bilgi üretmek için deneysel verilerin nasıl analiz edileceğini bilirler
4Verilen bir konu ile ilgili ulusal ve uluslararası yayınları tarayabilme becerilerini geliştirirler
5Sözlü sunum yapabilme becerilerini geliştirirler
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Reolojiye giriş, gerilme ve deformasyon, katı davranışı, Newton viskozite kanunu, Newtonian akış, Newtonian akış göstermeyen sistemler, , zamana bağımlılık, akışkanlar için reolojik özelliklerin ölçülmesi: kapiler akış viskozimetreler, rotasyonel viskozimetreler, düşen bilya viskozimetresi, dönen mil viskozimetresi, diğer viskozimetre tipleri, viskoelastisite, transient testler, osilasyon testleri, mekanik modeler: Maxwell modeli, Kelvin-Voigt modeli, Burger modeli, gıdaların tekstürü
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Reolojiye giriş, gerilme ve deformasyon, katı davranışı
2Sıvı davranışı, Newton viskozite kanunu, Newtonian akış, Newtonian akış göstermeyen sistemler, zamana bağımlılık
3Akışkanlar için reolojik özelliklerin ölçülmesi, kapiler akış viskozimetreler
4Rotasyonel viskozimetreler: Konsentrik (ortak merkezli) silindir viskozimetresi
5Rotasyonel viskozimetreler: Koni ve plaka (düzlem) viskozimetresi, parallel plaka viskozimetresi, dönen mil viskozimetresi(Brookfield)
6Düşen bilya viskozimetresi, diğer viskozimetre tipleri
7Viskoelastisite.Transient testler: stres gevşemesi testi, sünme (creep) testi. Mekanik modeler: elastic model, viskoz model.
8Ara sınav
9Kombinasyon modeller: Maxwell modeli
10Kombinasyon modeller: Kelvin-Voigt modeli, Burger modeli
11Osilasyon testleri
12Tipik osilasyon test verieri, Deborah sayısı
13Gıdaların tekstürü
14Hamur test cihazları
15Öğrenci sunumları
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Şahin S., Şumnu S.G., 2006. Physical Properties of Foods. Springer, New York, USA Steffe J.F., 1992. Rheological Methods in Food Processing Engineering.Freeman Press, East Lansing, MI, USA
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım13339
Proje Hazırlama22040
Proje Sunma133
Bireysel Çalışma12784
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma6848
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma155
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)233
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17
ÖÇ15       3        
ÖÇ255   5           
ÖÇ355      5        
ÖÇ45   55 5         
ÖÇ5   55            
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00