|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | FGM621 | GIDA MÜHENDİSLİĞİNDE REOLOJİK METODLAR | Zorunlu | 1 | 2 | 6 |
| Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans | Dersin Amacı | Bu dersin amacı gıdaların reolojik test teorisi ve reolojik ölçümler için kullanılan enstrümanlar hakkında bilgi sunmak ve deneysel verilerden reolojik özellikleri belirlemek için gerekli analitik yöntemleri öğretmektir | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Yrd. Doç. Dr. Işıl BARUTÇU MAZI | Öğrenme Çıktıları | 1 | Reolojinin kilit konularının özel açıklamalarını öğrenirler | 2 | Reolojik özelliklerin ölçüm yöntemlerinin prensiplerini ve bu ölçümlerde kullanılan aletleri bilirler | 3 | Pratik bilgi üretmek için deneysel verilerin nasıl analiz edileceğini bilirler | 4 | Verilen bir konu ile ilgili ulusal ve uluslararası yayınları tarayabilme becerilerini geliştirirler | 5 | Sözlü sunum yapabilme becerilerini geliştirirler |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Reolojiye giriş, gerilme ve deformasyon, katı davranışı, Newton viskozite kanunu, Newtonian akış, Newtonian akış göstermeyen sistemler, , zamana bağımlılık, akışkanlar için reolojik özelliklerin ölçülmesi: kapiler akış viskozimetreler, rotasyonel viskozimetreler, düşen bilya viskozimetresi, dönen mil viskozimetresi, diğer viskozimetre tipleri, viskoelastisite, transient testler, osilasyon testleri, mekanik modeler: Maxwell modeli, Kelvin-Voigt modeli, Burger modeli, gıdaların tekstürü | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Reolojiye giriş, gerilme ve deformasyon, katı davranışı | | | 2 | Sıvı davranışı, Newton viskozite kanunu, Newtonian akış, Newtonian akış göstermeyen sistemler, zamana bağımlılık | | | 3 | Akışkanlar için reolojik özelliklerin ölçülmesi, kapiler akış viskozimetreler | | | 4 | Rotasyonel viskozimetreler: Konsentrik (ortak merkezli) silindir viskozimetresi | | | 5 | Rotasyonel viskozimetreler: Koni ve plaka (düzlem) viskozimetresi, parallel plaka viskozimetresi, dönen mil viskozimetresi(Brookfield) | | | 6 | Düşen bilya viskozimetresi, diğer viskozimetre tipleri | | | 7 | Viskoelastisite.Transient testler: stres gevşemesi testi, sünme (creep) testi. Mekanik modeler: elastic model, viskoz model. | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Kombinasyon modeller: Maxwell modeli | | | 10 | Kombinasyon modeller: Kelvin-Voigt modeli, Burger modeli | | | 11 | Osilasyon testleri | | | 12 | Tipik osilasyon test verieri, Deborah sayısı | | | 13 | Gıdaların tekstürü | | | 14 | Hamur test cihazları | | | 15 | Öğrenci sunumları | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Şahin S., Şumnu S.G., 2006. Physical Properties of Foods. Springer, New York, USA
Steffe J.F., 1992. Rheological Methods in Food Processing Engineering.Freeman Press, East Lansing, MI, USA | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 13 | 3 | 39 | Proje Hazırlama | 2 | 20 | 40 | Proje Sunma | 1 | 3 | 3 | Bireysel Çalışma | 12 | 7 | 84 | Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 6 | 8 | 48 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 5 | | | | | | | | 3 | | | | | | | | | ÖÇ2 | 5 | 5 | | | | 5 | | | | | | | | | | | | ÖÇ3 | 5 | 5 | | | | | | | 5 | | | | | | | | | ÖÇ4 | 5 | | | | 5 | 5 | | 5 | | | | | | | | | | ÖÇ5 | | | | 5 | 5 | | | | | | | | | | | | |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|
|
|