Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | FGM619 | SÜT KİMYASI VE BİYOKİMYASI | Zorunlu | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin kapsamında sütün bileşim unsurlarına, ilişkin temel kimya ve biyokimya bilgileri verilmektedir. Süt teknolojisi alanındaki diğer tüm dersler için temel oluşturması açısından önem taşımaktadır.
|
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Zekai TARAKÇI |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Sütün kimyasal olaylarını öğrenir | 2 | Sütün fermantasyon ile meydana gelen değişiklikleri kavrar |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Süt ve süt ürünleri teknolojisinde gerekli olan temel Süt Kimyası ve Biyokimyası bilgilerinin, teorik ve pratik olarak öğrenciye kazandırılması.
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Sütün fizikokimyasal özellikleri
| | | 2 | Süt lipiteri: Süt yağı glabülleri, kimyasal tepkimeler
| | | 3 | Sütün azotlu maddeleri: Genel bilgi, Sütün proteinli maddelerinin özellikleri
| | | 4 | Süt protein fraksiyonları: Kazein
| | | 5 | Süt protein fraksiyonları: Serum Proteinleri
| | | 6 | | | | 7 | Sütün proteinlerinin denatürasyonu, koagülasyonu
| | | 8 | Arasınav
| | | 9 | Sütün karbonhidratları, Laktoz, önemi ve kimyasal tepkimeleri
| | | 10 | Sütün mineral maddeleri
| | | 11 | Sütün minör bileşenleri
| | | 12 | Süt ürünleri ve kimyasal ve biyokimyasal tepkimeler
| | | 13 | Süt ürünleri ve laktozdaki kimyasal ve biyokimyasal olaylar
| | | 14 | Süt ürünleri ve kazeindeki kimyasal ve biyokimyasal değişim
| | | 15 | Süt ürünleri ve lipitlerdeki kimyasal ve biyokimyasal tepkimeler
| | | 16 | Dönem sonusınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
-Metin, M. 1998. Süt Teknolojisi: Sütün bileşimi ve işlenmesi. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir; 793 sy.
-Metin, M., Öztürk, G. F. .2002. Süt ve Mamüllerinde Analiz Yöntemleri. Ege Üniversitesi. Ege Meslek Yüksekokulu. Yayınlar No: 24, Bornova, İzmir; 437 sy.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 9 | 9 |
Final Sınavı | 1 | 9 | 9 |
Derse Katılım | 14 | 4 | 56 |
Uygulama/Pratik | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 9 | 1 | 9 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 10 | 1 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 12 | 1 | 12 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|