Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
FGM612PEYNİRDE OLGUNLAŞMA KRİTERLERİ VE BUNLARIN TAYİN YÖNTEMLERİZorunlu126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Peynir olgunlaşma kriterleri olan glikoliz, lipoliz ve proteoliz hakkında ve bu parametrelerin ölçümünde kullanılan temel yöntemler hakkında bilgi verilmesi
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Zekai TARAKÇI
Öğrenme Çıktıları
1Peynirin olgunlaşmasında meydana gelen olayları kavramak
2Peynir olgunlaşma kriterlerinin belirlemek için laboratuvar analizlerini öğrenmek
3
4
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Peynir olgunlaşmasının tanımlanması, peynirde olgunlaşmanın tanımlanması, olgunlaşma kriterleri olarak glikoliz, proteoliz ve lipolizin mekanizması, peynir takstürü ile lezzet ve aromaya etkileri, glikolizin tayininde kullanılan yöntemler; titrasyon asitliği, pH, suda çözünen laktoz oranı, proteolizin belirlenmesinde kullanılan yöntemler; suda, TCA’da, PTA’da, peynir proteinlerinin elektroforetik yöntemle fraksiyonlara ayrılması; üre-PAGE, titrasyon yöntemiyle direkt proteoliz ölçümü, lipoliz tayininde başvurulan yöntemler; BDI metodu, “serbest yağ asitlerinin gaz kromatografisi ile belirlenmesi.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Peynir olgunlaşmasının tanımlanması
2Olgunlaşma kriterleri olarak glikoliz ve lipolizin mekanizması,
3Olgunlaşma kriterleri olarak proteoliz mekanizması,
4Peynir takstürü ile lezzet ve aromaya etkileri,
5Glikolizin tayininde kullanılan yöntemler; titrasyon asitliği, pH, suda çözünen laktoz oranı,
6Proteolizin belirlenmesinde kullanılan yöntemler; suda, pH 4.6’da, TCA’da, PTA’da çözünen azot fraksiyonları,
7Proteolizin belirlenmesinde kullanılan yöntemler; SSA’da çözünen azot fraksiyonları,
8Ara sınav
9Proteolizin belirlenmesinde kullanılan yöntemler; etanolde, kloroform-metanolde çözünen azot fraksiyonları,
10Proteolizin belirlenmesinde kullanılan yöntemler; suda, pH 4.6’da, TCA’da, PTA’da, SSA’da, etanolde, kloroform-metanolde çözünen azot fraksiyonları,
11Elektroforetik yöntemler, Üre-PAGE,
12Elektroforetik yöntemler, SDS-PAGE
13Proteolizi ölçmede HPLC’nin kullanılması
14Proteolizi belirlemede spektrofotometrik yöntemlerin kullanılması Genel tekrar
15Lipoliz tayin yöntemleri; BDI yöntemi, Copper soap yöntemi Serbest yağ asitlerinin GC ile belirlenmesi
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav199
Final Sınavı199
Derse Katılım14456
Uygulama/Pratik14456
Bireysel Çalışma14456
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma8216
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma9327
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma10220
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)249
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17
ÖÇ14     45         
ÖÇ24     44         
ÖÇ3                 
ÖÇ4                 
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00