|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | FGM612 | PEYNİRDE OLGUNLAŞMA KRİTERLERİ VE BUNLARIN TAYİN YÖNTEMLERİ | Zorunlu | 1 | 2 | 6 |
| Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans | Dersin Amacı | Peynir olgunlaşma kriterleri olan glikoliz, lipoliz ve proteoliz hakkında ve bu parametrelerin ölçümünde kullanılan temel yöntemler hakkında bilgi verilmesi | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Doç. Dr. Zekai TARAKÇI | Öğrenme Çıktıları | 1 | Peynirin olgunlaşmasında meydana gelen olayları kavramak | 2 | Peynir olgunlaşma kriterlerinin belirlemek için laboratuvar analizlerini öğrenmek | 3 | | 4 | |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Peynir olgunlaşmasının tanımlanması, peynirde olgunlaşmanın tanımlanması, olgunlaşma kriterleri olarak glikoliz, proteoliz ve lipolizin mekanizması, peynir takstürü ile lezzet ve aromaya etkileri, glikolizin tayininde kullanılan yöntemler; titrasyon asitliği, pH, suda çözünen laktoz oranı, proteolizin belirlenmesinde kullanılan yöntemler; suda, TCAda, PTAda, peynir proteinlerinin elektroforetik yöntemle fraksiyonlara ayrılması; üre-PAGE, titrasyon yöntemiyle direkt proteoliz ölçümü, lipoliz tayininde başvurulan yöntemler; BDI metodu, serbest yağ asitlerinin gaz kromatografisi ile belirlenmesi. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Peynir olgunlaşmasının tanımlanması
| | | 2 | Olgunlaşma kriterleri olarak glikoliz ve lipolizin mekanizması,
| | | 3 | Olgunlaşma kriterleri olarak proteoliz mekanizması,
| | | 4 | Peynir takstürü ile lezzet ve aromaya etkileri,
| | | 5 | Glikolizin tayininde kullanılan yöntemler; titrasyon asitliği, pH, suda çözünen laktoz oranı,
| | | 6 | Proteolizin belirlenmesinde kullanılan yöntemler; suda, pH 4.6da, TCAda, PTAda çözünen azot fraksiyonları, | | | 7 | Proteolizin belirlenmesinde kullanılan yöntemler; SSAda çözünen azot fraksiyonları, | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Proteolizin belirlenmesinde kullanılan yöntemler; etanolde, kloroform-metanolde çözünen azot fraksiyonları,
| | | 10 | Proteolizin belirlenmesinde kullanılan yöntemler; suda, pH 4.6da, TCAda, PTAda, SSAda, etanolde, kloroform-metanolde çözünen azot fraksiyonları,
| | | 11 | Elektroforetik yöntemler, Üre-PAGE,
| | | 12 | Elektroforetik yöntemler, SDS-PAGE
| | | 13 | Proteolizi ölçmede HPLCnin kullanılması
| | | 14 | Proteolizi belirlemede spektrofotometrik yöntemlerin kullanılması
Genel tekrar | | | 15 | Lipoliz tayin yöntemleri; BDI yöntemi, Copper soap yöntemi
Serbest yağ asitlerinin GC ile belirlenmesi | | | 16 | Final sınavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 9 | 9 | Final Sınavı | 1 | 9 | 9 | Derse Katılım | 14 | 4 | 56 | Uygulama/Pratik | 14 | 4 | 56 | Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 | Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 8 | 2 | 16 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 9 | 3 | 27 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 10 | 2 | 20 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | | * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|
|
|