Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
FGM610İLERİ GIDA BİYOKİMYASIZorunlu116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı öğrenciye gıda biyokimyasının temelleri hakkında bilgi vermek, gıda endüstrisinde kullanılan enzimler ve kullanım amaçlarını öğretmek, ileri gıda biyokimyası konularında sunumlar ve sınıf içi ve dışı takım çalışmaları yaptırarak öğrencilerin iletişim becerisi ve eleştirel düşünme kabiliyetini geliştirmek.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd.Doç.Dr.Bekir Gökçen MAZI
Öğrenme Çıktıları
1Gıda biyokimyasının temellerini öğrenir
2Gıdalardaki temel biyokimyasal reaksiyonları anlar
3Gıda işlemede kullanılan enzimler hakkında bilgi sahibi olur
4Verilen bir konuda ulusal ve uluslararası makaleleri tarayabilme yeteneğini geliştirir
5Sözlü sunum yapabilme becerisini geliştirir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Biyokimya ve Gıda Biyokimyası nedir; Ototrof ve hetetroflar, Metabolizma nedir, Enerji taşıyan moleküller; Temel biyokimyasal hesaplamalar; Amino Asitler: Proteinlerin yapı taşları; Proteinlerin yapısı ve fonksiyonları; Nükleik Asitler ve Hayatın Kodları; Enzimler; Enzimlerin sınıflandırılması ve adlandırılması; Enzim aktivitesi; Enzimlerin kinetik özellikleri; Gıda endüstrisinde kullanılan enzimler.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Biyokimya ve Gıda Biyokimyası nedir
2Ototrof ve hetetroflar, Metabolizma nedir, Enerji taşıyan moleküller
3Temel biyokimyasal hesaplamalar
4Amino Asitler: Proteinlerin yapı taşları
5Proteinlerin yapısı ve fonksiyonları
6Nükleik Asitler ve Hayatın Kodları
7Enzimler
8Ara sınav
9Enzimlerin sınıflandırılması ve adlandırılması
10Enzim aktivitesi
11Enzimlerin kinetik özellikleri
12Gıda işlemede kullanılan enzimler
13Öğrenci sunumları
14Öğrenci sunumları
15Öğrenci sunumları
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Benjamin K. Simpson. Wiley-Blackwell 2012. Food Biochemistry and Food Processing, Second Edition. Nelson DL, Cox MM. Lehninger, 2002. Principles of Biochemistry, 4th edition. Bilişli A. Sidas Yayınları, 2012. Gıda Biyokimyası
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Tartışma14114
Soru-Yanıt14114
Takım/Grup Çalışması31236
Gözlem717
Gösterme717
Beyin Fırtınası717
Rapor Hazırlama3927
Rapor Sunma313
Proje Hazırlama188
Proje Sunma111
Makale Kritik Etme4832
Bireysel Çalışma14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma166
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma166
Okuma14114
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)242
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17
ÖÇ15       5        
ÖÇ25                
ÖÇ35                
ÖÇ45 4 5544         
ÖÇ5 4455            
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00