Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | FGM610 | İLERİ GIDA BİYOKİMYASI | Zorunlu | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı öğrenciye gıda biyokimyasının temelleri hakkında bilgi vermek, gıda endüstrisinde kullanılan enzimler ve kullanım amaçlarını öğretmek, ileri gıda biyokimyası konularında sunumlar ve sınıf içi ve dışı takım çalışmaları yaptırarak öğrencilerin iletişim becerisi ve eleştirel düşünme kabiliyetini geliştirmek. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Yrd.Doç.Dr.Bekir Gökçen MAZI |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıda biyokimyasının temellerini öğrenir | 2 | Gıdalardaki temel biyokimyasal reaksiyonları anlar | 3 | Gıda işlemede kullanılan enzimler hakkında bilgi sahibi olur | 4 | Verilen bir konuda ulusal ve uluslararası makaleleri tarayabilme yeteneğini geliştirir | 5 | Sözlü sunum yapabilme becerisini geliştirir |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Biyokimya ve Gıda Biyokimyası nedir; Ototrof ve hetetroflar, Metabolizma nedir, Enerji taşıyan moleküller; Temel biyokimyasal hesaplamalar; Amino Asitler: Proteinlerin yapı taşları; Proteinlerin yapısı ve fonksiyonları; Nükleik Asitler ve Hayatın Kodları; Enzimler; Enzimlerin sınıflandırılması ve adlandırılması; Enzim aktivitesi; Enzimlerin kinetik özellikleri; Gıda endüstrisinde kullanılan enzimler. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Biyokimya ve Gıda Biyokimyası nedir | | | 2 | Ototrof ve hetetroflar, Metabolizma nedir, Enerji taşıyan moleküller | | | 3 | Temel biyokimyasal hesaplamalar | | | 4 | Amino Asitler: Proteinlerin yapı taşları | | | 5 | Proteinlerin yapısı ve fonksiyonları | | | 6 | Nükleik Asitler ve Hayatın Kodları | | | 7 | Enzimler | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Enzimlerin sınıflandırılması ve adlandırılması | | | 10 | Enzim aktivitesi | | | 11 | Enzimlerin kinetik özellikleri | | | 12 | Gıda işlemede kullanılan enzimler | | | 13 | Öğrenci sunumları | | | 14 | Öğrenci sunumları | | | 15 | Öğrenci sunumları | | | 16 | Final sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Benjamin K. Simpson. Wiley-Blackwell 2012. Food Biochemistry and Food Processing, Second Edition.
Nelson DL, Cox MM. Lehninger, 2002. Principles of Biochemistry, 4th edition.
Bilişli A. Sidas Yayınları, 2012. Gıda Biyokimyası
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Tartışma | 14 | 1 | 14 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Takım/Grup Çalışması | 3 | 12 | 36 |
Gözlem | 7 | 1 | 7 |
Gösterme | 7 | 1 | 7 |
Beyin Fırtınası | 7 | 1 | 7 |
Rapor Hazırlama | 3 | 9 | 27 |
Rapor Sunma | 3 | 1 | 3 |
Proje Hazırlama | 1 | 8 | 8 |
Proje Sunma | 1 | 1 | 1 |
Makale Kritik Etme | 4 | 8 | 32 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Okuma | 14 | 1 | 14 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | | | | | | | | 5 | | | | | | | | | ÖÇ2 | 5 | | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ3 | 5 | | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ4 | 5 | | 4 | | 5 | 5 | 4 | 4 | | | | | | | | | | ÖÇ5 | | 4 | 4 | 5 | 5 | | | | | | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|