Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
FGM609GIDALARIN MİKRODALGAYLA İŞLENMESİZorunlu116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı mikrodalga ile ısıtma işleminin teorisi ve gıda endüstrisinde uygulamaları hakkında bilgi sağlamaktır. Bu ders mikrodalgayala işlemenin verimliliğini artırmak ve mikrodalgayla işlenmiş gıdaların organoleptik ve besleyici kalitesini ve güvenliğini geliştirmek amacıyla, öğrencilere mikrodalgada ısıtmanın temellerini verebilmek için tasarlanmıştır. Bu ders ayrıca öğrencileri, gıda bileşenleriyle mikrodalga enerjisi arasındaki etkileşimleri düşünerek yeni mikrodalga ürünleri geliştirmek ve paketleme dizaynı yapmak için teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Işıl BARUTÇU MAZI
Öğrenme Çıktıları
1Mikrodalga ile ısıtma işleminin teorisini öğrenir
2Mikrodalganın gıda endüstrisinde uygulamaları hakkında bilgi edinir
3Yeni mikrodalga ürünleri geliştirebilme amacıyla deney tasarlayabilir
4Verilen bir konu ile ilgili olarak ulusal ve uluslararası literatürü tarama becerisini geliştirir
5Sözlü sunum yapma becerisini geliştirir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Mikrodalga ile ısıtmanın ilkeleri, mikrodalga fırın dizaynı, gıdaların dielektrik özellikleri ve dielektrik özelliklerini etkileyen faktörler, mikrodalgada ısınmayı etkileyen faktörler, mikrodalgada ısı ve kütle transferi, gıda endüstrisinde mikrodalga işlemleri (kurutma, çözdürme, pişirme, haşlama, sterilizasyon, fırında pişirme), mikrodalga kullanımına uygun gıda geliştirilmesi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Mikrodalgaya giriş
2Mikrodalga fırın dizaynı, magnetron.
3Gıdaların dielektrik özellikleri, Dielektrik özelliklerini etkileyen faktörler
4Dielektrik özelliklerini etkileyen faktörler
5Mikrodalga gücü, güç yoğunluğu, nüfuz derinliği
6Mikrodalgada ısınmayı etkileyen faktörler: fırın özellikleri
7Mikrodalgada ısınmayı etkileyen faktörler: gıda özellikleri
8Ara sınav
9Mikrodalgada ısı ve kütle transferi
10Paketleme
11Gıda endüstrisinde mikrodalga işlemleri
12Gıda endüstrisinde mikrodalga işlemleri
13Mikrodalgaya uygun ürün geliştirme
14Mikrodalga güvenliği
15Öğrenci sunumları
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Buffler, C.R., 1993. Microwave Cooking and Processing: Engineering Fundamentals for the Food Scientists. AVI, New York. Decareau, R. V., 1992. Microwave Foods: New Product Development, Food Nutrition Press Inc., Connecticut. Datta, A. K. and Anantheswaran, R.C., 2001. Handbook of Microwave Technology for Food Applications. Marcel Dekker: New York.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Proje Hazırlama12672
Bireysel Çalışma12672
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11515
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)215
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17
ÖÇ15       3        
ÖÇ255   4 4         
ÖÇ3553 55554        
ÖÇ45   55           
ÖÇ5   55            
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00