Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | FGM609 | GIDALARIN MİKRODALGAYLA İŞLENMESİ | Zorunlu | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı mikrodalga ile ısıtma işleminin teorisi ve gıda endüstrisinde uygulamaları hakkında bilgi sağlamaktır. Bu ders mikrodalgayala işlemenin verimliliğini artırmak ve mikrodalgayla işlenmiş gıdaların organoleptik ve besleyici kalitesini ve güvenliğini geliştirmek amacıyla, öğrencilere mikrodalgada ısıtmanın temellerini verebilmek için tasarlanmıştır. Bu ders ayrıca öğrencileri, gıda bileşenleriyle mikrodalga enerjisi arasındaki etkileşimleri düşünerek yeni mikrodalga ürünleri geliştirmek ve paketleme dizaynı yapmak için teşvik etmeyi amaçlamaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Yrd. Doç. Dr. Işıl BARUTÇU MAZI |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Mikrodalga ile ısıtma işleminin teorisini öğrenir | 2 | Mikrodalganın gıda endüstrisinde uygulamaları hakkında bilgi edinir | 3 | Yeni mikrodalga ürünleri geliştirebilme amacıyla deney tasarlayabilir | 4 | Verilen bir konu ile ilgili olarak ulusal ve uluslararası literatürü tarama becerisini geliştirir | 5 | Sözlü sunum yapma becerisini geliştirir |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Mikrodalga ile ısıtmanın ilkeleri, mikrodalga fırın dizaynı, gıdaların dielektrik özellikleri ve dielektrik özelliklerini etkileyen faktörler, mikrodalgada ısınmayı etkileyen faktörler, mikrodalgada ısı ve kütle transferi, gıda endüstrisinde mikrodalga işlemleri (kurutma, çözdürme, pişirme, haşlama, sterilizasyon, fırında pişirme), mikrodalga kullanımına uygun gıda geliştirilmesi |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Mikrodalgaya giriş | | | 2 | Mikrodalga fırın dizaynı, magnetron. | | | 3 | Gıdaların dielektrik özellikleri, Dielektrik özelliklerini etkileyen faktörler | | | 4 | Dielektrik özelliklerini etkileyen faktörler | | | 5 | Mikrodalga gücü, güç yoğunluğu, nüfuz derinliği | | | 6 | Mikrodalgada ısınmayı etkileyen faktörler: fırın özellikleri | | | 7 | Mikrodalgada ısınmayı etkileyen faktörler: gıda özellikleri | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Mikrodalgada ısı ve kütle transferi | | | 10 | Paketleme | | | 11 | Gıda endüstrisinde mikrodalga işlemleri | | | 12 | Gıda endüstrisinde mikrodalga işlemleri | | | 13 | Mikrodalgaya uygun ürün geliştirme | | | 14 | Mikrodalga güvenliği | | | 15 | Öğrenci sunumları | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Buffler, C.R., 1993. Microwave Cooking and Processing: Engineering Fundamentals for the Food Scientists. AVI, New York.
Decareau, R. V., 1992. Microwave Foods: New Product Development, Food Nutrition Press Inc., Connecticut.
Datta, A. K. and Anantheswaran, R.C., 2001. Handbook of Microwave Technology for Food Applications. Marcel Dekker: New York.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Proje Hazırlama | 12 | 6 | 72 |
Bireysel Çalışma | 12 | 6 | 72 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | | | | | | | | 3 | | | | | | | | | ÖÇ2 | 5 | 5 | | | | 4 | | 4 | | | | | | | | | | ÖÇ3 | 5 | 5 | 3 | | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | | | | | | | | | ÖÇ4 | 5 | | | | 5 | 5 | | | | | | | | | | | | ÖÇ5 | | | | 5 | 5 | | | | | | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|