Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | TOB620 | BAHÇE BİTKİLERİNİN GÜBRELENMESİ | Zorunlu | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Ziraat Mühendisliği eğitimi gören öğrencilere derslerde gübreler ve gübreleme ile önemli bazı sebze ve meyvelerde gübreleme bilgilerinin kazandırılması. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gübrelemeye etki eden faktörlerin (bitkisel, çevresel, yetiştirme ortamı vs) irdelenmesi ve aralarında ilişki kurma becerisini kazanma. | 2 | Gübre uygulama şekli formu, zamanı ve miktarının öğrenilmesi ve bunları farklı bitkilere uygulama becerisini kazanma. | 3 | Bahçe ve serada yetiştirilen bitkiler için spesifik gübreleme programlarının hazırlanması ve uygulama yeteneğini kazanma. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Genel gübreleme prensipleri, organik ve inorganik gübreler, meyve ve sebzelerde bitki besin maddeleri noksanlıkları, bağların, turunçgillerin, yumuşak çekirdeklilerin, sert çekirdeklilerin, fındık ve kivinin gübrelenmesi, açık yetiştiricilikte sebzelerin gübrelenmesi. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Gübre ve gübreleme kavramı, gübrelerin sınıflandırılması, organik ve inorganik gübrelerin tanıtılması | | | 2 | Gübrelemeye etki eden faktörler ve gübreleme yöntemleri damla gübreleme (fertigation) ve yapraktan gübreleme | | | 3 | Gübreleme programlarını hazırlama ilkeleri, meyve ve sebzelerde gübreleme zamanları | | | 4 | Meyvelerin gübrelenme ilkeleri:Fındık ve kivi gübrelenmesi | | | 5 | Meyvelerin gübrelenme ilkeleri:Bağın gübrelenmesi | | | 6 | Meyvelerin gübrelenme ilkeleri:Turunçgillerin gübrelenmesi | | | 7 | Meyvelerin gübrelenme ilkeleri:Zeytinin gübrelenmesi | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Meyvelerin gübrelenme ilkeleri:Elma ve kayısının gübrelenmesi | | | 10 | Diğer bazı önemli meyvelerin gübrelenme ilkeleri | | | 11 | Sebzelerin gübrelenme ilkeleri:Domatesin gübrelenmesi | | | 12 | Sebzelerin gübrelenme ilkeleri:Hıyarın gübrelenmesi | | | 13 | Sebzelerin gübrelenme ilkeleri:Biberin gübrelenmesi | | | 14 | Sebzelerin gübrelenme ilkeleri:Patlıcan gübrelenmesi | | | 15 | Diğer bazı önemli sebzelerin gübrelenme ilkeleri | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1) Kacar, B., Katkat, A.V.2007. Gübreler ve Gübreleme Tekniği. Nobel Yayın no:1119.
2) Anaç, D.2010. Önemli Kültür Bitkilerinin Gübrelenmesi. ISBN:978-605-87957
3) Konu ile ilgili kongre, sempozyum, panel bildirileri, Online veri tabanı
4) Güneş, A., Alpaslan, M., İnal, A.2000. Bitki Besleme ve Gübreleme.Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın no: 1514, Ders kitabı:467.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Quiz | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Tartışma | 14 | 1 | 14 |
Makale Kritik Etme | 6 | 1 | 6 |
Bireysel Çalışma | 14 | 5 | 70 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 2 | 5 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 4 | 5 | 20 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | ÖÇ2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | ÖÇ3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|