Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
TOB620BAHÇE BİTKİLERİNİN GÜBRELENMESİ Zorunlu116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Ziraat Mühendisliği eğitimi gören öğrencilere derslerde gübreler ve gübreleme ile önemli bazı sebze ve meyvelerde gübreleme bilgilerinin kazandırılması.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Gübrelemeye etki eden faktörlerin (bitkisel, çevresel, yetiştirme ortamı vs) irdelenmesi ve aralarında ilişki kurma becerisini kazanma.
2Gübre uygulama şekli formu, zamanı ve miktarının öğrenilmesi ve bunları farklı bitkilere uygulama becerisini kazanma.
3Bahçe ve serada yetiştirilen bitkiler için spesifik gübreleme programlarının hazırlanması ve uygulama yeteneğini kazanma.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Genel gübreleme prensipleri, organik ve inorganik gübreler, meyve ve sebzelerde bitki besin maddeleri noksanlıkları, bağların, turunçgillerin, yumuşak çekirdeklilerin, sert çekirdeklilerin, fındık ve kivinin gübrelenmesi, açık yetiştiricilikte sebzelerin gübrelenmesi.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gübre ve gübreleme kavramı, gübrelerin sınıflandırılması, organik ve inorganik gübrelerin tanıtılması
2Gübrelemeye etki eden faktörler ve gübreleme yöntemleri damla gübreleme (fertigation) ve yapraktan gübreleme
3Gübreleme programlarını hazırlama ilkeleri, meyve ve sebzelerde gübreleme zamanları
4 Meyvelerin gübrelenme ilkeleri:Fındık ve kivi gübrelenmesi
5Meyvelerin gübrelenme ilkeleri:Bağın gübrelenmesi
6Meyvelerin gübrelenme ilkeleri:Turunçgillerin gübrelenmesi
7Meyvelerin gübrelenme ilkeleri:Zeytinin gübrelenmesi
8Ara sınav
9Meyvelerin gübrelenme ilkeleri:Elma ve kayısının gübrelenmesi
10Diğer bazı önemli meyvelerin gübrelenme ilkeleri
11Sebzelerin gübrelenme ilkeleri:Domatesin gübrelenmesi
12Sebzelerin gübrelenme ilkeleri:Hıyarın gübrelenmesi
13Sebzelerin gübrelenme ilkeleri:Biberin gübrelenmesi
14Sebzelerin gübrelenme ilkeleri:Patlıcan gübrelenmesi
15Diğer bazı önemli sebzelerin gübrelenme ilkeleri
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1) Kacar, B., Katkat, A.V.2007. Gübreler ve Gübreleme Tekniği. Nobel Yayın no:1119. 2) Anaç, D.2010. Önemli Kültür Bitkilerinin Gübrelenmesi. ISBN:978-605-87957 3) Konu ile ilgili kongre, sempozyum, panel bildirileri, Online veri tabanı 4) Güneş, A., Alpaslan, M., İnal, A.2000. Bitki Besleme ve Gübreleme.Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın no: 1514, Ders kitabı:467.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Quiz122
Derse Katılım14342
Tartışma14114
Makale Kritik Etme616
Bireysel Çalışma14570
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma2510
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma4520
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)182
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10
ÖÇ14444444443
ÖÇ24444444443
ÖÇ34444444443
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00