Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
TAB615-10ORGANİK TARIMZorunlu126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Organik ve sürdürülebilir tarımın tanıtılması, uygulamaları, çevreyle dost tarım tekniklerinin tümünü kapsar. Bitkisel üretimde, üretici ve tüketici üçgenindeki doğal zincirin kurulmasını amaçlar. Organik tarım ürünlerinin sertifikasyon aşamaları hakkında bilgi vermektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Tarımsal üretimde organik tarımın önemini kavrayabilme, Organik tarım ve konvansiyonel tarıma ait kriterleri mukayese edebilme, Organik tarımda yer alan bazı türlerin üretimine ait yeni projelerin hazırlanması
2Organik tarım kuralları hakkında bilgi edinme, edinilen bilgileri üretim projelerinde sentezleyebilme, Organik tarım krallarının özelliklerini dikkate alarak farklı türlere uyarlanabilmesi,
3Organik tarım üretiminin önerilmesinde; materyal temini, üretim süreci ve bu süreç içerisinde karşılaşılabilecek sorunlar ve sorunların çözümü konularında bilgi verebilme
4
5
6
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Giriş, Organik ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının ilkeleri ve hedefleri, Konvansiyonel tarım ile organik tarım arasındaki farklılıklar, Organik ürün yetiştirme yöntemleri. Organik ürünlerin yetiştirilme ve işleme aşamasından pazarlanmasına kadar olan sürede uyulması gereken kurallar.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Giriş, Organik tarımın tanıtımı, kapsamı ve önemi
2Organik tarımın tanımı tarihçesi ve sınıflandırılması
3Organik tarımın tanımı tarihçesi ve sınıflandırılması
4Organik tarımda toprak işlemenin önemi
5Organik tarım yapılacak toprağın önemi ve temin edilmesinde dikkat edilecek hususlar
6Organik tarımda sulamanın önemi, uygulamada dikkat edilecek hususlar
7Organik tarımda gübreleme, uygulamada dikkat edilecek hususlar
8Ara sınav
9Organik tarımda sulamanın önemi, uygulamada dikkat edilecek hususlar
10Organik tarımda yabancı ot mücadelesi, uygulamada dikkat edilecek hususlar
11Organik tarımda zararlılara karşı yapılacak mücadele yöntemleri, dikkat edilecek konular
12Organik tarımda hastalıklara karşı yapılacak mücadele yöntemleri, dikkat edilecek konular
13Organik ürünlerin hasadı ve dikkat edilmesi gereken hususlar
14Organik ürünlerin, saklanması, paketlenmesi, pazarlanması ve nakliyesinde dikkat edilecek hususlar
15Organik tarımda sertifikasyon işlemi ve mevcut kurumlar
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ekolojik Tarım (Ekolojik Tarım Eğitimi Ders Notları) ETO Tarım ve Köyişleri Bakanlığı. 1999.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma14798
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma15115
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma15115
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)173
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ14     
ÖÇ2 3    
ÖÇ3  3   
ÖÇ4      
ÖÇ5      
ÖÇ6      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00