Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | TAB618 | KEYF BİTKİLERİ ÖZEL YETİŞTİRİCİLİK VE ISLAHI | Zorunlu | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Tütün ve baharat bitkilerinde bitkilerin morfolojik özellikleri, yetiştirme yöntem ve teknikleri, çiçek ve döllenme biyolojileri, ıslah amaçları, bu amaçlara ulaşmak için uygun ıslah yöntemlerini öğretmektir |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Endüstri bitkileri grubunda yer alan keyf bitkilerinin tarımını yapabilir. | 2 | Keyf bitkilerinin ülke ve dünya ekonomisine katkısını göz önüne alarak yönlendirme yapabilir. | 3 | Keyf bitkisi olan tütün bitkisinde kalite kriterlerini belirleyebilir ve ticaretinde sanayinin istediği kalitede ürünün üretimini sağlayabilir | 4 | Keyf bitkileri grubunda yer alan bitkileri ıslah ederek yeni çeşitler geliştirilmesine katkı sağlayabilir. | 5 | Tütün bitkisinin tarım tekniklerini geliştirerek üreticilere öncülük ederek onları yönlendirebilir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Tütün bitkisinin özet yetiştiriciliği, üreme biyolojisi ve ıslah metotları; Önemli baharat bitkilerinin botanik özellikleri ve çoğaltılması |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Giriş; tütün bitkisinin önemi ve özet yetiştiriciliği | | | 2 | Tütün yaprağının özellikleri ve kalite ile ilişkisi | | | 3 | Tütünün menşei ve sistematiği | | | 4 | Tütünde ıslah amaçları ve ıslah metodları | | | 5 | Tütünde ıslah amaçları ve ıslah metodları | | | 6 | Tütünde ıslah amaçları ve ıslah metodları | | | 7 | Tütün ıslahında biyoteknolojik metotlar | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Çay bitkisinin botanik özellikleri, önemi ve çoğaltılması | | | 10 | Anason bitkisinin botanik özellikleri, önemi ve çoğaltılması | | | 11 | Şerbetçiotu bitkisinin botanik özellikleri, önemi ve çoğaltılması | | | 12 | Kimyon bitkisinin botanik özellikleri, önemi ve çoğaltılması | | | 13 | Çemen bitkisinin botanik özellikleri, önemi ve çoğaltılması | | | 14 | Kekik’in bitkisinin botanik özellikleri, önemi ve çoğaltılması | | | 15 | Adaçayı bitkisinin botanik özellikleri, önemi ve çoğaltılması | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Er, C., M. Yıldız, 2007. Keyf Bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:1555, Ders Kitabı:
Baydar, H., 2007. Tıbbi, Aromatik ve Keyf Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:51, 288s, Isparta. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 7 | 98 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 24 | 24 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 5 | 5 | | | | ÖÇ2 | | | | | | | ÖÇ3 | | | | 5 | 5 | | ÖÇ4 | | | | 5 | 5 | | ÖÇ5 | | | 4 | | | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|