Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | TAB606 | BAKLAGİLLERDE BİYOLOJİK AZOT FİKSASYONU | Zorunlu | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Baklagillerde biyolojik azot fiksasyonu hakkında öğrencileri bilgilendirmek, konuyla ilgili araştırmalara yönlendirmek. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Prof.Dr.Nuri YILMAZ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Nodül oluşumu, azot tespiti, bakteri aşılaması | 2 | Simbiyotik azot tespitinin ekonomik getirileri ve | 3 | Rhizobium bakterilerinin tür ve suşlarının özelliklerinin belirlenmesi, koleksiyonlarının yapılması konularının öğretilmesi | 4 | Nodül oluşumu ve azot tespitine toprağın fiziksel,kimyasal ve biyotik faktörlerin etkileri konularında bilgilendirme yorum yapabilme | 5 | Rhizobiumlar, nodül oluşumu, azot tespiti ile ilgili bazı dataların, saptamaların elde edilmesi için geliştirilmiş yöntemleri öğrenme, uygulayabilme ve bu konularda yorum ve sentez yapabilme | 6 | | 7 | | 8 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Doğada azot fikse edebilen mikroorganizmalar, bunların azot döngüsündeki önemi ve özellikleri, tarımsal üretimde azot ve azot döngüsünün önemi, azotun tarla bitkileri üretimindeki önemi ve bu bakımdan önemli olan tarla bitkilerinin özellikleri, bakteri aşılama, bakteri-bitki uyumu, nodul oluşumunun fizyolojisi ve nodüllerde canlılık testleri. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Dersin tanıtımı, kapsamı, gerekçesi | | | 2 | Azot tespitinin önemi, tarihçesi,organik tarımdaki yeri | | | 3 | Rhizobiumların genel özellikleri | | | 4 | Nodül oluşumu | | | 5 | Nodül oluşumu ve azot tespitine toprağın fiziksel özelliklerinin etkisi | | | 6 | Nodül oluşumu ve azot tespitine toprağın fiziksel özelliklerinin etkisi | | | 7 | Bakteri aşılaması | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Aşılama materyalinin hazırlanması | | | 10 | Tohumun aşılanması ve pelletleme | | | 11 | Rhizobium sayım yöntemleri | | | 12 | Rhizobium izolasyonu ve koleksiyonu | | | 13 | Tespit edilen azot miktarının ölçümü | | | 14 | İnokulant özellikleri ve kalite kontrolü | | | 15 | İnokulant özellikleri ve kalite kontrolü | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Sehirali S,1988. Yemeklik Dane Baklagiller. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları. Ders Kitabı: 314
Sepetoğlu, H. 2000. Simbiyotik Azot Tespiti. Yüksek Lisans Ders Notları. 51 s.
Engin M, 1989. Yemeklik Dane Baklagiller. Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Yayınları. Ders Notları: 110
Özdemir S, 2006.Yemeklik Baklagiller. Hasad Yayıncılık, İstanbul-Türkiye
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 7 | 98 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 15 | 1 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 20 | 1 | 20 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 2 | ÖÇ2 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 2 | ÖÇ3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 2 | ÖÇ4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 2 | 2 | ÖÇ5 | 3 | 4 | 3 | 3 | 2 | 2 | ÖÇ6 | | | | | | | ÖÇ7 | | | | | | | ÖÇ8 | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|