Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
TAB606BAKLAGİLLERDE BİYOLOJİK AZOT FİKSASYONUZorunlu126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Baklagillerde biyolojik azot fiksasyonu hakkında öğrencileri bilgilendirmek, konuyla ilgili araştırmalara yönlendirmek.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof.Dr.Nuri YILMAZ
Öğrenme Çıktıları
1Nodül oluşumu, azot tespiti, bakteri aşılaması
2Simbiyotik azot tespitinin ekonomik getirileri ve
3Rhizobium bakterilerinin tür ve suşlarının özelliklerinin belirlenmesi, koleksiyonlarının yapılması konularının öğretilmesi
4Nodül oluşumu ve azot tespitine toprağın fiziksel,kimyasal ve biyotik faktörlerin etkileri konularında bilgilendirme yorum yapabilme
5Rhizobiumlar, nodül oluşumu, azot tespiti ile ilgili bazı dataların, saptamaların elde edilmesi için geliştirilmiş yöntemleri öğrenme, uygulayabilme ve bu konularda yorum ve sentez yapabilme
6
7
8
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Doğada azot fikse edebilen mikroorganizmalar, bunların azot döngüsündeki önemi ve özellikleri, tarımsal üretimde azot ve azot döngüsünün önemi, azotun tarla bitkileri üretimindeki önemi ve bu bakımdan önemli olan tarla bitkilerinin özellikleri, bakteri aşılama, bakteri-bitki uyumu, nodul oluşumunun fizyolojisi ve nodüllerde canlılık testleri.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Dersin tanıtımı, kapsamı, gerekçesi
2Azot tespitinin önemi, tarihçesi,organik tarımdaki yeri
3Rhizobiumların genel özellikleri
4Nodül oluşumu
5Nodül oluşumu ve azot tespitine toprağın fiziksel özelliklerinin etkisi
6Nodül oluşumu ve azot tespitine toprağın fiziksel özelliklerinin etkisi
7Bakteri aşılaması
8Ara Sınav
9Aşılama materyalinin hazırlanması
10Tohumun aşılanması ve pelletleme
11Rhizobium sayım yöntemleri
12Rhizobium izolasyonu ve koleksiyonu
13Tespit edilen azot miktarının ölçümü
14İnokulant özellikleri ve kalite kontrolü
15İnokulant özellikleri ve kalite kontrolü
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Sehirali S,1988. Yemeklik Dane Baklagiller. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları. Ders Kitabı: 314 Sepetoğlu, H. 2000. Simbiyotik Azot Tespiti. Yüksek Lisans Ders Notları. 51 s. Engin M, 1989. Yemeklik Dane Baklagiller. Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Yayınları. Ders Notları: 110 Özdemir S, 2006.Yemeklik Baklagiller. Hasad Yayıncılık, İstanbul-Türkiye
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma14798
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma15115
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma20120
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)178
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1433432
ÖÇ2434332
ÖÇ3344332
ÖÇ4433322
ÖÇ5343322
ÖÇ6      
ÖÇ7      
ÖÇ8      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00