Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BİH.BTB4052010251BALIKÇILIK YÖNETİMİZorunlu003
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Balıkçılık yönetim teknikleri, yönetimdeki sorunları değerlendirmek, balıkçılık ekonomisi ve öğrencilerin balıkçılık yönetiminde biyolojik, ekonomik ve sosyal değerlendirme yapmaları ve kararlar verebilmeleri için gerekli balıkçılık bilgilerinin öğretilmesi amaçlanmıştır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Balıkçılık yönetiminin Türkiye ve dünyadaki konumunu öğrenir.
2Balıkçılık faaliyetlerinin ve kaynaklarının sürdürülebilirliği hakkında bilgilenir.
3Balık stokları ve bu stoklarda meydana gelen değişimler hakkında fikir sahibi olur.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Türkiye ve dünyada balıkçılık kaynakları, mevcut durum, sektördeki gelişmeler, balıkçılık yönetiminin tanımı ve işlevi, hedefleri, kapsamı ve gelişme süreci, Türkiye’deki Balıkçılık Yönetimi Uygulamaları, Kaynakların korunması, Avcılığın düzenlenmesi ve kontrolü, Avrupa Birliği Ortak Balıkçılık Politikasına Entegrasyon, Avrupa Birliği Ortak Balıkçılık Politikası(OBP), Balıkçılık yönetiminde temel faktörler, avlama filosunun büyüklüğü-avlama gücü, sektöre uygulanan destek ve teşvikler, sektördeki rekabet, balıkçılık faaliyetinin ve kaynakların sürdürülebilirliği, balıkçılık yönetiminde avcılığı düzenleme stratejileri, uluslararası balıkçılık kaynakları ve yönetimi.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Giriş ve konunun önemi
2Balıkçılık yönetiminin amacı
3Balıkçılığın genel durumu ve incelenmesi
4Balıkçılık ve modelleri
5Avcılık filosu ve aşırı avcılık
6Balık stokları ve ekosistem
7Stoklarda gözlenen dalgalanmalar
8Balıkçılığı düzenlemede kullanılan modeller
9Arasınav
10Düzenleme stratejileri ve teknikleri
11Optimum balıkçılık
12Türkiye ve dünyadaki balıkçılık
13Balıkçılıkta veri kaynakları
14Avrupa birliği ortak balıkçılık politikası
15Balıkçılık sektörüne uygulanan destek ve teşvikler
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Sağlam. E., N., 2010. Balıkçılık Yönetimi. Basılmamış ders notları. İlave Kaynak Celikkale, M., S., Düzgüneş, E., Okumuş, I.,. Türkiye Su ürünleri Sektörü ve Avrupa Birliği ile Entegrasyonu. ITO. İstanbul, 1999.. Celikkale, M., S., Düzgüneş, E., Okumuş, I.,. Türkiye Su Ürünleri Sektörü. ITO. İstanbul, 1999 FAO Technical Guidelines for Responsible Fisheries-fishing operations-1.Rome, 1996. FAO Technical Guidelines for Responsible Fisheries-fishing operations-1. Suppl. 1-1.Vessel monitoring systems. Rome, 1998.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma10330
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma10330
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
ÖÇ1534245233333
ÖÇ2434235333333
ÖÇ3533234333332
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00