|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BİH.BTB4052010251 | BALIKÇILIK YÖNETİMİ | Zorunlu | 0 | 0 | 3 |
| Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans | Dersin Amacı | Balıkçılık yönetim teknikleri, yönetimdeki sorunları değerlendirmek, balıkçılık ekonomisi ve öğrencilerin balıkçılık yönetiminde biyolojik, ekonomik ve sosyal değerlendirme yapmaları ve kararlar verebilmeleri için gerekli balıkçılık bilgilerinin öğretilmesi amaçlanmıştır. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | | Öğrenme Çıktıları | 1 | Balıkçılık yönetiminin Türkiye ve dünyadaki konumunu öğrenir. | 2 | Balıkçılık faaliyetlerinin ve kaynaklarının sürdürülebilirliği hakkında bilgilenir. | 3 | Balık stokları ve bu stoklarda meydana gelen değişimler hakkında fikir sahibi olur. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Türkiye ve dünyada balıkçılık kaynakları, mevcut durum, sektördeki gelişmeler, balıkçılık yönetiminin tanımı ve işlevi, hedefleri, kapsamı ve gelişme süreci, Türkiye’deki Balıkçılık Yönetimi Uygulamaları, Kaynakların korunması, Avcılığın düzenlenmesi ve kontrolü, Avrupa Birliği Ortak Balıkçılık Politikasına Entegrasyon, Avrupa Birliği Ortak Balıkçılık Politikası(OBP), Balıkçılık yönetiminde temel faktörler, avlama filosunun büyüklüğü-avlama gücü, sektöre uygulanan destek ve teşvikler, sektördeki rekabet, balıkçılık faaliyetinin ve kaynakların sürdürülebilirliği, balıkçılık yönetiminde avcılığı düzenleme stratejileri, uluslararası balıkçılık kaynakları ve yönetimi. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Giriş ve konunun önemi | | | 2 | Balıkçılık yönetiminin amacı | | | 3 | Balıkçılığın genel durumu ve incelenmesi | | | 4 | Balıkçılık ve modelleri | | | 5 | Avcılık filosu ve aşırı avcılık | | | 6 | Balık stokları ve ekosistem | | | 7 | Stoklarda gözlenen dalgalanmalar | | | 8 | Balıkçılığı düzenlemede kullanılan modeller | | | 9 | Arasınav | | | 10 | Düzenleme stratejileri ve teknikleri | | | 11 | Optimum balıkçılık | | | 12 | Türkiye ve dünyadaki balıkçılık | | | 13 | Balıkçılıkta veri kaynakları | | | 14 | Avrupa birliği ortak balıkçılık politikası | | | 15 | Balıkçılık sektörüne uygulanan destek ve teşvikler | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Sağlam. E., N., 2010. Balıkçılık Yönetimi. Basılmamış ders notları.
İlave Kaynak
Celikkale, M., S., Düzgüneş, E., Okumuş, I.,. Türkiye Su ürünleri Sektörü ve Avrupa Birliği ile Entegrasyonu. ITO. İstanbul, 1999.. Celikkale, M., S., Düzgüneş, E., Okumuş, I.,. Türkiye Su Ürünleri Sektörü. ITO. İstanbul, 1999
FAO Technical Guidelines for Responsible Fisheries-fishing operations-1.Rome, 1996.
FAO Technical Guidelines for Responsible Fisheries-fishing operations-1. Suppl. 1-1.Vessel monitoring systems. Rome, 1998.
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Derse Katılım | 14 | 2 | 28 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 10 | 3 | 30 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 10 | 3 | 30 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 5 | 3 | 4 | 2 | 4 | 5 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ2 | 4 | 3 | 4 | 2 | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ3 | 5 | 3 | 3 | 2 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|
|
|