Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | FBT683-14 | SU ÜRÜNLERİNDE GIDA MİKROBİYOLOJİSİ | Zorunlu | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin sonunda öğrenci gıda mikrobiyolojisinin temel esaslarını öğrenecektir. Su ürünlerindeki çeşitli gıda patojenleri ve su ürünlerinde bozulmaya neden mikroorganizmalarının önemli özelliklerini, tespitini ve tanımlanmasını öğrenecektir. Ayrıca su ürünleri gıda muhafaza yöntemleri ve temel ilkeleri konularında bilgi sahibi olacaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Bölüm Öğretim Üyeleri |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Su ürünlerindeki mikroorganizmaları tanımlar | 2 | Gıda bozulmalarının nedenlerini anlar | 3 | Su ürünlerinde mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç ve dış faktörler açıklar. | 4 | Su ürünü bozulmalarının nedenlerini ve farklı tip gıda kaynaklı hastalıkları bilir. | 5 | Gıda koruma metotlarını anlar. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Gıda mikrobiyolojisinin önemi, Su ürünleri için önemli olan bozulmadan sorumlu mikroorganizmalar ve patojenler, bu mikroorganizmaların kontaminasyon kaynakları, kontaminasyonu önleme metotları, bu mikroorganizmaların gelişimini etkileyen faktörler, su ürünleri kaynaklı hastalık ve zehirlenmeler, korunma yolları, gıda muhafaza yöntemleri |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Gıda mikrobiyolojisine giriş | | | 2 | Su ürünlerinde bozulmadan sorumlu mikroorganizmalar | | | 3 | Su ürünlerinde bozulmadan sorumlu mikroorganizmalar | | | 4 | Su ürünlerinde mikrobiyal gelişme | | | 5 | Mikrobiyal su ürünü bozulmaları | | | 6 | Su ürünlerinde mikroorganizmaların tespiti | | | 7 | Su ürünlerinde mikroorganizmaların kontrolü | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Su ürünleri mikrobiyolojisinde hızlı test metotları | | | 10 | Mikrobiyal kontaminasyonu önlemede kullanılan yeni teknikler | | | 11 | Su ürünleri tüketimi ile meydana gelen mikrobiyal kaynaklı hastalık ve zehirlenmeler | | | 12 | Su ürünlerinde gıda güvenliğinin sağlanması | | | 13 | Su ürünleri gıda mikrobiyolojisinin önemi | | | 14 | Gıda mikrobiyolojisinde yasal düzenlemelere bakış | | | 15 | Genel tekrar | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Jay, J. M. and Loesneer, M. J. and D. A. Golden, 2005; Modern Food Microbiology, Springer Pub., 7th Edit.
Ders sunuları ve konu ile ilgili makaleler
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 12 | 3 | 36 |
Makale Kritik Etme | 10 | 3 | 30 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 10 | 2 | 20 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 10 | 4 | 40 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 10 | 5 | 50 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ2 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | ÖÇ3 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ5 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|