Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
FBT683-14SU ÜRÜNLERİNDE GIDA MİKROBİYOLOJİSİZorunlu116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin sonunda öğrenci gıda mikrobiyolojisinin temel esaslarını öğrenecektir. Su ürünlerindeki çeşitli gıda patojenleri ve su ürünlerinde bozulmaya neden mikroorganizmalarının önemli özelliklerini, tespitini ve tanımlanmasını öğrenecektir. Ayrıca su ürünleri gıda muhafaza yöntemleri ve temel ilkeleri konularında bilgi sahibi olacaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Bölüm Öğretim Üyeleri
Öğrenme Çıktıları
1Su ürünlerindeki mikroorganizmaları tanımlar
2Gıda bozulmalarının nedenlerini anlar
3Su ürünlerinde mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç ve dış faktörler açıklar.
4Su ürünü bozulmalarının nedenlerini ve farklı tip gıda kaynaklı hastalıkları bilir.
5Gıda koruma metotlarını anlar.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıda mikrobiyolojisinin önemi, Su ürünleri için önemli olan bozulmadan sorumlu mikroorganizmalar ve patojenler, bu mikroorganizmaların kontaminasyon kaynakları, kontaminasyonu önleme metotları, bu mikroorganizmaların gelişimini etkileyen faktörler, su ürünleri kaynaklı hastalık ve zehirlenmeler, korunma yolları, gıda muhafaza yöntemleri
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda mikrobiyolojisine giriş
2Su ürünlerinde bozulmadan sorumlu mikroorganizmalar
3Su ürünlerinde bozulmadan sorumlu mikroorganizmalar
4Su ürünlerinde mikrobiyal gelişme
5Mikrobiyal su ürünü bozulmaları
6Su ürünlerinde mikroorganizmaların tespiti
7Su ürünlerinde mikroorganizmaların kontrolü
8Ara sınav
9Su ürünleri mikrobiyolojisinde hızlı test metotları
10Mikrobiyal kontaminasyonu önlemede kullanılan yeni teknikler
11Su ürünleri tüketimi ile meydana gelen mikrobiyal kaynaklı hastalık ve zehirlenmeler
12Su ürünlerinde gıda güvenliğinin sağlanması
13Su ürünleri gıda mikrobiyolojisinin önemi
14Gıda mikrobiyolojisinde yasal düzenlemelere bakış
15Genel tekrar
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Jay, J. M. and Loesneer, M. J. and D. A. Golden, 2005; Modern Food Microbiology, Springer Pub., 7th Edit. Ders sunuları ve konu ile ilgili makaleler
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım12336
Makale Kritik Etme10330
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma10220
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma10440
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma10550
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)180
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
ÖÇ1332334333333
ÖÇ2333443433344
ÖÇ3434443334333
ÖÇ4344333333333
ÖÇ5333333323333
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00