Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
FBT637KARİDES VE MİDYE YETİŞTİRİCİLİĞİZorunlu116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Kabuklu ve eklembacaklılardan olan karides ve midyelerin kültür yapılmış olan türlerinin üretim tekniklerini anlatmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç.Dr. Serkan SAYGUN
Öğrenme Çıktıları
1Karideslerin biyolojisini öğrenir, yetiştiriciliğini ve pazarlamasını yapabilir
2Midyelerin biyolojisini öğrenir, yetiştiriciliğini ve pazarlamasını yapabilir
3Karides ve midyelerin üretiminde yaşanan problemler üzerine bilimsel araştırmalar yapabilir.
4Crustacea ve Bivalvialarla ilgili konularda bilgi sahibi olur
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Öncelikle ülkemiz karasularında yaşayan ve dünyada üretimi yapılan başta kuruma karidesleri ve mavi midye ile kara midyenin yetiştiricilik teknikleri: 1- Karideslerde anaç temini, suni veya doğal yumurtlatma teknikleri, yumurtaların bakımı, yavru karideslerin beslenmesi, semirtilmesi, hastalıkları ve pazarlanması vb. konular 2- Midyelerde spat toplama, semirtme, işleme ve pazarlama vb. yetiştiricilik konuları ele alınacaktır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Karideslerin Biyolojisi: Türkiye’nin ekonomik olan türleri
2Karides yetiştiriciliği: Kuluçkahane üniteleri ve işlevleri
3Kuluçka aşaması: Damızlık bakımı, anaç olgunlaştırma işlemi, yumurtlatma Yumurta bakımı
4Larva yetiştiriciliği: Larva dönemleri, Larva belseme, postlarva hasadı, Larval hastalıklar
5Canlı yem ünitesi ve üretimi
6Karideslerde ön-semirtme ve semirtme
7Tatlı su karidesinin biyolojisi yetiştiriciliğine genel bakış
8Ara Sınav
9Midyelerin biyolojisi ve genel dağılış alanları, çevre istekleri
10Yetiştiricilik sitemleri; Zeminde yetiştiricilik
11Kazıklarda Yetiştiricilik ve sabit sitemlerden sarkıtılan iplerde yetiştiricilik
12Sal Sitemi ve Longline sistemlerde midye yetiştiriciliği
13Uzun halat ve kıyı ötesi U.H. sistemlerinde midye üretimi
14Midyelerin hasatı ve depurasyon
15Midyelerin işlenmesi, pazarlaması ve tüketimi, sektördeki avantaj ve dezavantajlar
16Yarıyıl sonu Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Kumlu,M., 2001. Karides, İstakoz ve Midye Yetiştiriciliği. Çukurova Üniv., Su Ürünleri Fak. Yayınları No. 6., 305s, Adana, Türkiye. Alpbaz, A.G., 1993. Kabuklu ve Eklem Bacaklılar Yetiştiriciliği. Ege Üniv., Su Ürünleri Fak. Yayınları, No. 26, 317s, İzmir, Türkiye. İlave Kaynak Kungvankij, P. at all., 1985. Shrimp hatchery design, operation and management. Training manual. FAO Fisheries Report. 95p. Rome, Italy. Van Wyk, P. at all., 1999. Farming Marine Shrimp in Recicrculating Freshwater Systems. Filorida Dep.Agric. and Con. Serv. Division of Aquaculture. Cont. No. 495, 220p. Filorida, USA. Sarkis, S., 2007. Installation and operation of a modular bivalve hatchery. FAO Fisheries Technical Paper 492. 173p. Rome, Italy. Helm, M.M. and N.Bourne, 2004. Hatchery culture of bivalves. FAO Fisheries Technical Paper 471, 177p. Rome, Italy.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Uygulama/Pratik10330
Rapor Hazırlama6424
Rapor Sunma616
Proje Hazırlama6424
Proje Sunma6318
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma4416
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma4520
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)184
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
ÖÇ1535553333332
ÖÇ2535553333332
ÖÇ3535554333332
ÖÇ4535553333332
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00